Uusi Rovaniemi

Toimittajalta: Mitä tehdä, kun vaalikone antaa "väärän" tuloksen?

Anne Torvinen

Oho! Ensimmäinen testaamani vaalikone yllätti. Ykköseksi suositeltu ehdokas oli minulle täysin uusi nimi. Puoluekaan ei ollut ennakkokaavailuissa suosikkieni joukossa.

Sain sattumalta tietää, että juuri tämä testaamani vaalikone tarjoaa ensin sopivinta puoluetta ja sen sisältä sopivinta ehdokasta. Vasta seuraavilla sijoilla on sopivin ehdokas puolueesta riippumatta.

Kävin testaamassa toisen koneen. Sekin toimii edellä mainitulla tavalla. Tuloksena oli kärkisijalla eri puolue kuin ensimmäisessä koneessa. Ehdokas oli jälleen aivan uusi kasvo minulle.

Suomalaiset ovat tunnetusti puolueuskollista kansaa. Tuttujen kanssa keskustellessa se käy ilmi tuskastuttavan selvästi.

Omasta ”joukkueesta” pidetään kiinni vaaleista toisiin väkisin, vaikka kaikki äänestäjän mielipiteet viittaavat selkeästi siihen, että olisi aika vaihtaa leiriä. Mutta kun ei! Ehdokas kaivetaan oman puolueen joukoista vaikka mikä olisi. Viimeistään pari vuotta vaalien jälkeen valitetaan ja kauhistellaan, kuinka huonosti asiat ovat.

Toinen joukko ovat he, jotka viis veisaavat siitä, mitä politiikan suuntaa jokin puolue edustaa: tärkeintä on, että ehdokas on tuttu, hyvä tyyppi. Kun oma ehdokas eduskuntaan päästyään painaakin jaa-nappia, ollaan ihan hoomoilasena.

Moni saa apua vaalikoneesta ja saattaa jopa päätyä äänestämään aidosti hänen ajatusmaailmaansa sopivaa ehdokasta ja puoluetta.

Jos vaalikoneen tulos yllättää, fiksu äänestäjä tutkii ehdokkaan vastauksia tarkemmin ja jopa perehtyy puolueen tavoitteisiin – eduskunnassahan kuitenkin kuljetaan pääsääntöisesti puoluerintamassa.

Ikävä kyllä uskon, että todella moni äänestäjä hakee vaalikoneista vain vahvistusta jo valitsemalleen tielle. Riittää, että ”oikean” puolueen tuttu ehdokas löytyy vaalikoneen listauksista, vaikka sitten sieltä hieman kauempaa. Yllättävät tarjokkaat skrollataan nopeasti pois näkyvistä ja myhäillään tutun värin ja naaman äärellä.

Tiedänpä niitäkin, jotka ”vääriä” ehdokkaita suositukseksi saatuaan, toteavat koko vaalikoneen höpöhöpö-hommaksi.

Lapin Kansan vaalikone aukesi torstaina. Se listaa sopivimmat ehdokkaat puolueesta riippumatta, ja lista päivittyy jokaisen kysymyksen jälkeen.

Kone hyrskytteli minulle näkyviin eri puolueita ja kasvoja vastausteni edetessä. Miltei jokaisen vastauksen jälkeen kulmakarvani kohosivat, ja lopputuloksena oli jälleen oho-huudahdus.

Kai minunkin on tehtävä niin kuin saarnaan eli ryhdyttävä tutkimaan tarkemmin, mitä puolueet ja ehdokkaat ovat mieltä. Aikaa on onneksi vielä runsaasti.


Kommentit (4)

  • Oman järjen käyttö

    Jos luottaa vain vaalikoneeseen, niin voi suoraan äänestää Liike Nyt-ehdokkaita. Hehän toimivat “ulkoisessa ohjauksessa” jos läpi pääsevät. En ole tiennytkään, että vaalikone antaa oikean tuloksen -olen luullut, että äänestäjä itse päättää itsenäisesti pohtien….mutta en olekaan someikäpolvea. Jos olettamus on, että kuka ajaa minun asioitani – niin demokratian toimivuus voi olla hieman epäselvä.

  • Nimetön

    Hyvä kirjoitus. Samanlaisia kokemuksia itsellä.
    Minusta kyllä tuntuu, että suomalaiset eivät ole puolueuskollisia, vaikka se voisi olla järkevääkin. Kyllähän on tiedossa, mitä asioita mikäkin puolue pitkällä aikavälillä ajaa. Juostaan aina johonkin suuntaan trendien ja gallupien perässä, vaikka puolueiden ajamat asiat ja katsantokannat pysyvät suunnilleen samoina.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös