Uusi Rovaniemi

Toimittajalta: Maksimaaliset neliöt, väljästi ja vehreästi

Jussi Leinonen

Veera Vasara

Sairaalanniemen suunnitelmat herättävät hämmennystä. Loppuvuodesta kaupunki haki alueelle kaavoituskumppania arkkitehtitoimistoille, rakennusliikkeille ja rakennuttajille suunnatulla kilpailulla. Kuudesta ehdotuksesta jatkoon valittiin kaksi, joista valinta on tarkoitus tehdä helmikuun aikana.

Kaupunki järjestää Sairaalanniemen kehittämisestä kaikille avoimen yleisötilaisuuden 5.2.

Kilpailuehdotuksia arvioi kaupunginhallituksen jäsenistä ja virkamiehistä muodostettu työryhmä. Kaupungin tiedotteen mukaan ryhmän näkemys on, että ”Sairaalanniemellä tulee säilyttää pitkät näkymät syvälle alueen sisälle ja ulos, ja erityisesti Kemijoen rannan puolella rakennusten väleissä tulee olla väljyyttä ja tilaa vehreydelle. Lisäksi rantareitin väljyys ja viihtyisyys tulee säilyttää.”

Väljyys, vehreys ja viihtyisyys eivät tule ensimmäisenä mieleen suunnitelmia tarkasteltaessa. Päinvastoin, niemeen suunnitellaan Rovaniemen mittapuulla ennennäkemättömän massiivista rakennuskokonaisuutta: kerroksia taloissa olisi seitsemästä yhdeksään, kun nykyisellään normiksi näyttää vakiintuneen kuusi kerrosta.

Tämä paitsi hämmästyttää, on ristiriidassa vajaa vuosikymmen sitten valmistuneen Rovaniemen keskustan osayleiskaavan kanssa, josta Lapin Kansakin keskiviikkona uutisoi. Myös osayleiskaavassa Sairaalanniemeen linjattu rakentamisen maksimimäärä, 18 900 kerrosneliömetriä ylittyy ehdotuksissa jopa kolmanneksella. Kaupunginhallitus haluaa selvittää, voisiko määrää lisätä vielä tästäkin.

Rovaniemen vanhimpiin puistomaisiin ympäristöihin kuuluvan alueen luonne kaupunkilaisten viher- ja virkistysalueena muuttuisi täysin, jos suunnitelmat toteutuvat. Tästä kertoo sekin, että toisessa ehdotuksista on rakennettu keinotekoinen saari virkistyskäyttöä varten, jotta itse niemi voidaan hyödyntää maksimaalisesti rakennusmaana.

Lapin Kansa jatkoi aihetta torstaina niin ikään aiheellisella jutulla havainnekuvista ja niiden luomista mielikuvista. Niiden tehtävä on paitsi havainnollistaa, myös markkinoida kohdetta yleisölle ja päättäjille.

Taiteilijan nykyteknologian avulla toteuttamat näkemykset voivat näyttää hyvinkin valokuvamaisilta, minkä voi johtaa harhaan asiaan perehtymätöntä katsojaa. Realismin sijaan ne maalailevat mielikuvia, joissa suunnittelultaan ja toteutukseltaan korkeatasoiset rakennukset kylpevät auringonvalossa, vehreät istutukset kukoistavat ja hyvinvoivat ihmiset hymyilevät.

Jopa arkistosta kaivamani havainnekuva kauppakeskus Rinteenkulman alle rakennetusta tunnelista sisältää positiivista mielikuvaa ruokkivat viherkaistaleet. Viheralueiden lisäksi esimerkiksi havainnekuvassa esitetty rakennuksen pintamateriaali voi vaihtua budjetin tarkentuessa ja näin koko ulkoasu muuttua huomattavasti. Myöskään epäedulliset varjostusvaikutukset eivät suotuisaan vuodenaikaan sijoitetusta havainnekuvasta käy ilmi.

Kuvien lisäksi mielikuvia luodaan sanoilla. Markkinoidaanhan Kiela-kortteliakin ”viherkylänä keskellä Rovaniemeä”.

Sairaalanniemen tapauksessa sanat väljyydestä ja vehreydestä sekä esitetyt kerrosneliöt ovat niin etäällä toisistaan, ettei havainnekuvienkaan ilmaisuvoima taida riittää kuilua kuromaan. Ennen kaupungin yleisötilaisuutta niemen tulevaisuudesta käydään keskustelua ensi maanantaina Kauppatorin asukastuvalla. Kello 18 alkavan tilaisuuden järjestävät 1. ja 3. kaupunginosien asukasyhdistykset.

Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.

Kommentit (3)

 • Korkeakoulutettu

  Korkeutta saisi olla enemmänkin. Kaiken tasapäistäminen maksimissaan kuusikerroksiseksi on tehnyt rovaniemeläisille karhunpalveluksen – kaupunki on tasaisen harmaa.

  Sairaalanniemestä saisi kapeilla, korkeilla pistetaloilla mahtavan käyntikortin modernin, vihreän kaupunkirakentamisen ytimestä.

  Mutta sitä tuskin tapahtuu, koska ennenkään ei ole rakennettu korkealle.

 • Toivon

  Rinteenkulman rumuuden ja kaupunkia jakavan toteutuksen sekä Kiela-korttelin betoniahtauden herättäneen ihmiset ymmärtämään kaupunkimme suunnittelijoiden/päättäjien tavan toimia! Ounasvaara on teema sinänsä.
  Sairaalaniemen saariajatus pudottaa lukijan tuolilta! Korkeat talot kirkkomme edessä rantavesissä ovat eettinen virhe. Kokonaisuus vaikuttaa täyteen ahdetulta turhamaisuuden tarhalta, mikä ajatus vastoin ihmisten tahtoa demokratiaa kunnioittamatta yritetään puskea läpi.
  Kuinka moni huoneisto on jo varattu? Kuka hyötyy eniten?
  Ketä tulevaisuudessa tästäkin rakennussynnistä syytetään?
  Ketä sen estämisestä voisi kiittää: Rovaniemen aktiivisia kansalaisia!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös