Uusi Rovaniemi

Toimittajalta: Mahtavaa palvelua Suomen luonnossa – kuivat nuotiopuut eivät ole itsestäänselvyys

Leena Talvensaari

Juhannusaattona lähdimme sukulaisnaisen kanssa patikoimaan Pyhätunturilta Luostolle. Ensimmäiset kilometrit sujuivat mukavasti, mutta sitten alkoi vesisade.

Vettä satoi tuntikaupalla reippaan tuulen saattamana. Onneksi tuuli oli myötäinen eikä sade iskenyt päin näköä.

Sadeviitta suojasi kroppaa, mutta vaelluskengät kastuivat läpimäräksi. Pian vesi hölskyi kenkien sisällä.

Matka eteni hitaasti, sillä maasto oli hankalakulkuista ja sateen liukastamaa. Maisemien ihailun sijasta oli katsottava, mihin jalkansa seuraavaksi asettaa. Samalla piti tähyillä seuraavaa reittimerkkiä.

Iltaa kohden sade hellitti, ja kun vihdoin saavuimme yöpymispaikkaamme, se tuntui paratiisilta. Vuokratupa oli kodikas, kamiina lämmitti sen nopeasti ja saunakin oli vasta kunnostettu. Ympäristö kruunasi juhannustunnelman: tuvan vieressä solisi kapea Pyhäjoki, kullerot kukkivat keltaisina ja linnut visersivät.

Seuraavana päivänä patikoimme Luostolle ukkospilvien piirittäessä taivaanrantaa. Retki päättyi onnellisesti, mutta kenkien kuivattelemiseen meni viikko.

Jälkikäteen mietin, että onneksi juhannussää oli kohtalaisen lämmin. Kylmettyneellä retkeilijällä märissä kengissään olisi nopeasti tullut äitiä ikävä.

Retkeilyn suosio tuntuu koko ajan kasvavan, ja joukossa on paljon kaltaisiani – innokkaita, mutta kokemattomia. Meitä varten onneksi on hyvin merkittyjä reittejä, joille voi lähteä turvallisin mielin.

Valtaosa reiteistä ja niiden taukopaikoista on Metsähallituksen Luontopalveluiden ylläpitämiä. Viime aikoina Metsähallitus on kuitenkin joutunut karsimaan verkostoaan. Taukopaikkoja on vähennetty ja lahonneita pitkoksia ja portaita on purettu. Viimeksi purkutöitä on tehty tällä viikolla Auttikönkäällä .

Rahat eivät riitä kaikkeen, ja siksi on ymmärrettävää, että Metsähallitus on luopunut esimerkiksi syrjäisten laavujen ylläpidosta. On tärkeää kohdistaa rahat sinne, missä ne palvelevat isoa ihmisjoukkoa. Näin tapahtuu muun muassa Vaattunkikönkäällä, jossa Metsähallitus on tänä kesänä kunnostanut Könkäänsaaren esteetöntä polkua.

Metsähallituksen ylläpitämät reitit ja laavut ovat kulkijoille maksuttomia ja niin pitää olla jatkossakin. Kuitenkin myös retkeilijöiden pitää muistaa, kuinka loistavista palveluista he nauttivat. Ei ole itsestään selvää, että kulkijaa odottaa metsässä suojainen laavu ja kuivia nuotiopuita.

Käyttäydytään siis retkellä niin, että taukopaikat pysyvät siistinä ja puita riittää seuraavallekin tulijalle.

Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.

Kommentit (1)

  • Nb21

    Auttikönkään reitin voisi sulkea, koska sitä ei enää ylläpidetä ja se on vaarallinen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös