Uusi Rovaniemi

Toimittajalta: Kesäteatterit säiden armoilla – Konttisen katsomoon turha odottaa katosta, kun kaupungilla ei ole varaa edes vessanpönttöön

Toimittajalta: Kesäteatterit säiden armoilla – Konttisen katsomoon turha odottaa katosta, kun kaupungilla ei ole varaa edes vessanpönttöön
Leena Talvensaari

Moni hämmästyi, kun rovaniemeläinen Lentävän Poron Teatteri kertoi keväällä avoimesti talousvaikeuksistaan. Teatteri oli jo muutama vuosi aiemmin investoinut rahaa matkailijoille suunnattuun esitykseen, joka kuitenkin floppasi totaalisesti. Teatterille jäi käteen vain velkoja.

Seuraavat kesät eivät korjanneet Lentävän Poron taloutta. Kesät olivat sateisia eikä kesäteatteriesityksiin tullut tarpeeksi yleisöä. Teatterin oli katsottava totuutta silmiin ja tehtävä päätös, että toiminta päättyy tähän kesään, ellei ihmeitä tapahdu.

Yleensä epäonnistumisia hävetään eikä niistä kerrota julkisesti. Lentävä Poro teki kuitenkin toisenlaisen ratkaisun – ei valittaakseen kohtaloaan, vaan tuodakseen esiin sen, ettei Rovaniemen monipuolinen teatteritarjonta ole itsestäänselvyys. Teatterit tarvitsevat yleisöä ja pääsylipputuloja, jotta ne voivat toimia.

Tämä on ajankohtainen viesti varsinkin nyt, kun kesäteatterikausi on alkamassa. Lentävän Poron Teatteri ei nimittäin ole ainoa kesäteatteri Rovaniemellä, joka on joutunut pohtimaan, voiko enää jatkaa toimintaansa.

Myös Konttisen kesäteatteri on jo muutamana kesänä joutunut pettymään pieniin katsojamääriin ja miettimään vakavasti, onko nyt aika päättää pitkä perinne ja laittaa lappu luukulle. Silti Konttisella näytellään myös tänä kesänä – satoi tai paistoi.

Rovaniemellä sekä Lentävän Poron Teatteri että Konttisen kesäteatteri ovat säiden armoilla. Molemmat teatterit katsovat, että juuri tässä on ratkaiseva syy niiden ahdinkoon: yleisö haluaa nauttia teatterin mieluummin kuivana kuin jäätävän vesi- tai räntäsateen kera.

Konttisen olosuhteisiin on todennäköisesti luvassa parannusta vasta sitten, kun kaupunki alkaa toteuttaa Kemijoen ranta-alueen kehittämissuunnitelmaa. Tämän pitäisi tapahtua jo parin vuoden kuluttua, mutta varmaa se ei tietenkään ole, sillä investointitarpeita on paljon ja ne täyttyy asettaa tärkeysjärjestykseen.

Kesäteattereiden tulevaisuus on siis pääosin kiinni meistä, potentiaalisista katsojista. Jos haluamme nähdä Rovaniemellä kesäteatteria myös tulevina kesinä, meidän pitää täyttää teattereiden katsomot jo tänä kesänä.

Etenkin Konttisen toiminnan päättyminen olisi suuri vahinko, sillä se on ainoana tuottanut kesäteatteria myös perheen pienimmille.

Myös kaupungin toimintaa on pakko ihmetellä sen verran, että eikö kaupungilla ole varaa kohentaa Konttisen olosuhteita edes yhdellä vessanpöntöllä. Pönttöongelmasta ja kesäteattereiden tilanteesta kerrotaan tässä jutussa.

Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös