Uusi Rovaniemi

Toimittajalta: Kerro ihmeessä ilonaiheesi ääneen

Tiia Haapakangas

Tämä on sellainen hyvän mielen juttu, sanoi tällä viikolla haastattelemani Salme Happonen.

Moni ei Salme Happosta taida vielä tuntea, mutta hänen Asemieskadun kotitalonsa aita nousi tunnetuksi tällä viikolla. Maanantaina Salme ja Oiva Happosen tytär nimittäin latasi Facebookin Puskaradio Rovaniemi -ryhmään ilmoituksen, jossa iloitsi tuntemattoman kansalaisen rehellisyydestä.

"Isäni kertoi, että aamulla lehden hakiessaan huomasi laatikossa kirjekuoren, jonka päällä luki "aidan korjaukseen", tytär kirjoitti.

Moinen huomaavaisuus ilahdutti myös meitä kaupunkilehden toimituksessa. Kävimme kylässä Happosilla ja saimme kuulla, että tuon aidan kanssa on koettu monta muutakin muistamisen arvoista hetkeä. Niistä lisää tässä jutussa .

Hyvän mielen juttuja on ilo kertoa, mutta asialla on vakavampikin puoli. Ilonaiheiden tunnistaminen ja tunnustaminen ovat nimittäin iso osa hyvinvointiamme. Saduissakin opetetaan, että paha voitetaan hyvällä – eikä se ole satua vaan täyttä totta.

Masennuksen ja ahdistuksen hoidossa on keskeistä opetella tunnistamaan hyvät asiat. Se ei ole helppoa, ja vaikeimmassa tilanteessa pitää ensin selättää epäilyksiä ja vakuuttua siitä, että tämä muutoksen tie kannattaa kokeilla.

Joskus pitää opetella myös rohkeutta, sillä suotta pelkäämme, että onnellisuuden tunnustaminen johtaa sen särkymiseen. Tiesittekö, että erään kyselyn mukaan iso osa ihmisiä ei uskalla harjoitella ensiaputaitoja, koska pelkää, että joutuu niitä sitten käyttämään?

Myönnän, että minusta sammuttimen osto kotiin tuntui joskus dramaattiselta. Sitten sytytin kesken äitienpäivänjuhlinnan keittiön pöydälle nuotion kynttilästä ja lautasliinasta ja totesin, että vahinkoja ei voi estää sillä, että ummistaa niiltä silmänsä.

Hyvien asioiden huomioiminen ei tarkoita ikävien asioiden ohittamista tai niistä vaikenemista. Pitkäkestoisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että ikäviä tunteita ei ohiteta. Kun ne saavat tilaa, ne heittävät huutamasta sitä lisää.

Jäljelle jää jokaisen oma haaste tunnistaa, missä menee pahan mielen käsittelemisen ja sen lietsomisen raja. Usein pitää hyväksyä, että paremman mielen kehittyminen vie aikaa. Samalla voi oppia näppärämmäksi huomaamaan hyviä asioita enemmän kuin huonoja.

Uusi Rovaniemi on jo pitkään jakanut hyvää, sillä julkaisemme lehdessä poimintoja Facebookin Positiivinen Rovaniemi -ryhmässä. Kiitoksia jaetaan varmasti monessa kanavassa, mutta sinnekin niitä sopii lisää. Luemme niitä mielellämme!


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös