Uusi Rovaniemi

Toimittajalta: Kenelle Rovaniemeä rakennetaan – onko kaupunki unohtanut sekä paikalliset asukkaat että yritykset?

Jussi Leinonen

Leena Talvensaari

Kirjoitan tätä kolumnia toimituksessamme Rovakadun ja Koskikadun kulmauksessa. Lapin Kansa uutisoi keskiviikkona , että juuri tälle paikalle saattaa tulevaisuudessa nousta 26-kerroksinen tornihotelli. Sitä suunnittelee kotimainen kiinteistösijoitusyhtiö Trevian Rahastot AIFM, joka omistaa myös Sampokeskuksen.

Kyseessä on jo toinen Lordinaukion tuntumaan kaavailtu tornihotelli. Osuuskauppa Arinan hanke on ollut vireillä pitempään ja se on jo konkretisoitumassa kaavamuutoksessa, jonka luonnoksen on alunperin kerrottu valmistuvan tänä keväänä. Kaavamuutoksessa tutkitaan paitsi hotellin rakentamista Lapinmaan kortteliin, myös kauppatorin sijoittamista Lordinaukiolle.

Trevianin hanke on vasta lähtökuopissa eikä edessä ole mikään pikamatka vaan ennemminkin maraton. Aivan aluksi Trevianin on ostettava Antinkulman rakennus Rovaniemen kaupungilta, ja kaupasta onkin jo alettu neuvotella. Samassa yhteydessä varmasti selvitellään koko hankkeen lähtökohtia. Kun ne ovat selvillä, voidaan käynnistää kaavamuutosprosessi, jossa voi valituksineen vierähtää vuosia.

Toimituksemme ikkunoista on näkymä kävelykadulle. Talven matkailusesongin aikaan kävelykatu on turistien täyttämä ja ilahduttavan vilkas.

Muina vuodenaikoina onkin sitten hiljaisempaa. Kesäisin kaupunkilaiset toki hyödyntävät katukahviloita tai nauttivat jäätelöä penkeillä istuskellen, mutta mikään varsinainen kaupunkilaisten kokoontumispaikka Lordinaukio ei ole.

Kuten tässä jutussa kerrotaan, paikalliset yritykset ovat jo hieman huolissaan siitä, ettei Rovaniemen ydinkeskustassa tapahdu mitään. Ydinkeskustan elävöittäminen on osa Rovaniemen kaupungin strategiaa, mutta kaupunki on ilmeisesti laittanut kaikki panokset kaavamuutokseen. Sitä ennen ei kannata nähdä vaivaa.

Turismi tuo Rovaniemelle töitä ja rahaa eikä sen merkitystä voi väheksyä. Silti tornihotellisuunnitelmat saavat pohtimaan, ketä varten Rovaniemeä rakennetaan. Rakennetaanko Rovaniemeä vain matkailun ehdoilla ja unohdetaanko samalla se, että myös vakituisten asukkaiden pitäisi viihtyä ja tuntea kaupunki omakseen?

Viime aikoina monet ydinkeskustan kivijalkayritykset ovat tehneet muuttoa kadunvarrelta kauppakeskuksiin. Tämä viestii siitä, että paikallisten yritysten ja asukkaiden silmissä ydinkeskustan vetovoima vain pienenee. Kauppakeskukset toki ovat mukavia, mutta kaupunginkin pitäisi huolestua siitä, että rovaniemeläiset liikkuvat keskustassa yhä vähemmän.

Paikalliset asukkaat ovat elintärkeitä paikallisille yrityksille. Ilahduttavaa onkin, että yritykset kantavat huolta asukkaiden viihtyvyydestä muun muassa tapahtumia järjestämällä. Niitä järjestetään nimenomaan paikallisille, ei turisteille.

Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.

Kommentit (2)

  • maailmalla matkannut

    Eivät matkailijat tule katsomaan tornitaloja, vaan luonnonläheistä kaupunkia. Matkailijat hakevat kaupoista vain ruokaa, matkamuistoja ja vaatteita. Suurimman osan ajasta he viettävät elämysmatkailuyrittäjien luona metsässä. Rovaniemi on pikkukaupunki vaarojen ympäröimänä eivätkä tornitalot sovi tuohon maisemaan. Ja kuinka paljon matkailijoita mahtuu kaupunkiin niin, ettei se ole massamatkailukeskus, jossa ei kukaan enää viihdy, ei turisti eikä paikallinen.

  • Nimetön

    Tämä kuvattu ilmiö on tuttu hyvin monella paikkakunnalla, myös ulkomailla ja usein vielä niin ettei uusia suunnitelmia edes ole. Rovaniemen tulevaisuus on matkailussa ja sen tuomassa tulovirrassa. Tornihotelli kuulostaa erikoiselta mutta tukenee lopulta tärkeintä elinkeinoa, matkailua.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös