Toimittajalta: Airbnb-harrastelusta kasvoi miljoonabisnes

Jussi Leinonen

Veera Vasara

Syksyllä 2013 kirjauduin uudelle hauskannäköiselle sivustolle kaverini suosituksesta. Airbnb:llä oli hassu nimi, mutta idea tuntui nerokkaalta. Kuka tahansa saattoi laittaa asuntonsa vuokralle ja kuka tahansa kiinnostunut vaikka toiselta puolelta maapalloa saattoi varata sen selkeän ja helppokäyttöisen sivuston avulla. Käyttäjäarviot lisäsivät luotettavuuden tuntua.

Joulukuussa varasinkin roomalaiselta Lavinialta huoneiston kivenheiton päästä Vatikaanista. Oli hauskaa astua asuintalon rappukäytävään ja saada avaimet huoneistoon, joka oli selvästikin ollut jonkun koti. Kirjahyllyn sisällön ja seinille ripustetun taiteen perusteella arvioin omistajan vasemmistohenkiseksi kulttuuriharrastajaksi. Toisin kuin neutraali hotellihuone, majapaikka raotti hieman paikallista elämänmuotoa ja kulttuuriakin.

Kun palvelu sai alkunsa yhteisöllisen ja täysin omaksi iloksi harrastuspohjalta tehtävän sohvasurffauksen vanavedessä, on nyt yhä suurempi osa sinne majapaikan ilmoittavista ammattimaisia toimijoita. Kaikkiaan palvelussa on tarjolla noin 4,5 miljoonaa majapaikkaa, joista kasvava osuus hotelleja.

Viimeisten vuosien aikana Airbnb:stä on kasvanut Rovaniemelläkin ilmiö, jonka tuotto ylitti yksin tammikuussa miljoona euroa. Se ei ole pieni raha.

Miljoonien kerrannaisvaikutukset ovat moninaiset, joiden edessä sormi on mennyt suuhun niin taloyhtiöissä kuin rakennusvalvonnassa. Keinoja puuttua on vaikea löytää, kun valmiit toimintamallit puuttuvat.

Perinteisten majoitusyrittäjien rinnalla kaikin puolin hotellia muistuttava majoituspaikka, joka välttää sulavasti kaikki alaa koskevat säädökset ja niistä koituvat pakolliset kulut näyttää kieltämättä vapaamatkustajalta.

Entäpä asunnonostaja, joka huomaa muuttaneensa rappuun, jonka asunnoista puolet onkin majoituskäytössä? Olo saattaa olla jopa hieman huijattu.

Etenkin pienet asunnot keskeisellä sijainnilla soveltuvat Airbnb-sijoituskohteeksi. Missä määrin tämä vaikuttaa tälläkin hetkellä Rovaniemen asuntomarkkinoihin ja rakentamiseen, on arvailun varassa. Onko esimerkiksi opiskelijoiden suosimista pienistä vuokra-asunnoista jo pula? Entäpä mitkä ovat seuraukset, jos ja kun majoitustoimintaa aletaan säätelemään? Onko asuntoja silloin jo liikaakin?

Matkailun kasvu voi tuoda Rovaniemelle tiukkojakin paikkoja. Suomen mittapuulla matkailun veturiksi kipuava kaupunki ei voi aina vilkuilla apuja isommilta, vaan ratkaisuja pitää pystyä tekemään myös itsenäisesti.

Nähtäväksi jää, nouseeko Airbnb-kysymykset hallitusohjelmaan asti ja jääkö kaupunki odottamaan hallituksen ratkaisuja.

Maailman matkailukaupungeissa on otettu käyttöön erilaisia malleja, joilla ammattimaista lyhytmajoitusta on rajoitettu. Rovaniemen olisi syytä vähintäänkin tutustua eri vaihtoehtoihin ja olla valmis tekemään ratkaisuja, jos tilanne sitä vaatii.

Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.

Lue myös:

Kysely Lapin eduskuntavaaliehdokkaille: Airbnb-bisnestä halutaan suitsia lain voimalla


Kommentit (2)

  • Reima

    Asuntorakentamisen ja hotellirakentamisen erot ovat pieniä, säädöksissä ei kumpikaan pääse kuin koira veräjästä. Toisessa on 15min palo-osastointi ja paloilmoitinlaite, toisessa 60min paloseinät.

    Kyllä taitaa Rovaniemelle virrata aika paljon rahaa ja tämä airbnb toimii hyvänä siltana kohti vakavampia investointeja, joissa pitäisi pystyä rahoittamaan hotelli-investoinnit ympärivuotisella turismilla – nyt sitä ei vielä ole.

  • KUNNES

    Onhan tämä sikamaista, että kaikenmaailman kuppilanpitäjät ostavat osakkeita asuintaloista ja laittavat ne majoituskäyttöön. Tehtäköön näille ihan omat tarkoitukseen kaavoitetut kasarmit.
    Tai sitten rajoitus, että yhdellä perhekunnalla voi olla vain yksi tällainen kohde ja siinäkin pitää olla yhdellä jäsenistä kirjattu asuinpaikka. Yhtiöiden omistamiin ei lainkaan tätä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös