Uusi Rovaniemi

Terveydenhoidon tiimit lopettivat ja rovaniemeläiset saavat nyt valita, missä asioivat – Lääkärit muuttavat Rinteenkulmaan näillä näkymin maaliskuussa

Terveysasemien tiimit lopettivat. Missä nyt kuuluu asioida ja mistä saa ajan lääkärille?

Greta Virranniemi
Terveydenhoidon tiimit lopettivat ja rovaniemeläiset saavat nyt valita, missä asioivat – Lääkärit muuttavat Rinteenkulmaan näillä näkymin maaliskuussa

Urheilukadun terveysasemalla. Janette Laitisen mielestä ajan terveysasemalle saa paljon näppärämmin nyt, kun tiimijako on poistunut. ”Esimerkiksi muuton jälkeen ei enää tarvitse metsästää tietoa, mikä olikaan oma tiimi. Aiemmin tuli parikin kertaa soitettua väärään tiimiin.” Nyt ajan varaaminen ei tuottanut ongelmia.

Greta Virranniemi

Rovaniemen terveysasemien toiminta on uudistunut, mikä hämmentää osaa kaupunkilaisista.

Aiemmin kaupungin perusterveydenhoitoa sai vain omalta tiimiltä, joka määräytyi asuinalueen mukaan. Tiukat tiimirajat hävisivät lokakuun alussa, jolloin aloitti kolmen terveyskeskuksen malli. Viimeisenä vuodenvaihteessa lopetti Uittotiimi, jonka palvelun kaupunki osti Attendolta.

Nyt kaupungissa toimivat Sairaalakadun, Urheilukadun ja Pulkamontien terveysasemat. Asiakas saa valita, millä niistä haluaa käydä, luvataan kaupungin nettisivuilla.

”Tiukoista rajoista on luovuttu, jotta voimme taata väestön tasapuolisen hoitoonpääsyn. Ei ollut reilua, että ajan saanti riippui asuinpaikasta”, avovastaanoton ylilääkäri Outi Palmén sanoo.

”Tiimi oli niin pieni yksikkö, ettei siinä ollut särkymävaraa. Jonain päivänä tiimissä saattoi olla paikalla vain yksi lääkäri.”

Lukijamme ihmettelee, miksi hänet ohjattiin ajanvarauksessa muualle kuin lähimmälle terveysasemalle. Niin käy, jos asia on kiireellinen, eikä aikaa omalle lääkärille tai lähimmälle terveysasemalle löydy nopeasti, Palmén kertoo.

”Lääkäreitä ja hoitajia on liian vähän. Siksi olemme joutuneet sanomaan, ettei aikoja ole. Kiireellisiä tapauksia ohjataan myös pikapolille, mutta sekin ruuhkautuu varsinkin nyt influenssakaudella.”

Palmen toteaa, että resurssipula johtuu rahasta. Aikaa syövät hänen mukaansa myös sähköiset tietojärjestelmät, jotka eivät aina toimi tarkoituksenmukaisesti.

”Sähköinen resepti on aikasyöppö, vaikka on siinä hyvätkin puolensa.”

Tavoitteena on, että potilaat asioivat jatkossakin tutun lääkärin tai hoitajan luona.

”Kun hoidon jatkuvuus säilyy, sen laatu paranee ja asiointi nopeutuu”, Palmén sanoo.

Pulkamontiellä jatkavat tutut lääkärit. Urheilukadulle muutti entinen Ounastiimi ja suurin osa Kairatiimistä. Loput Sairaalakadun lääkärit ja hoitajat muuttavat kauppakeskus Rinteenkulmaan, kun tilojen remontti valmistuu näillä näkymin maaliskuussa.

Lääkärin tai hoitajan juttusille pääsee tällä hetkellä soittamalla haluamansa terveysaseman numeroon, joka löytyy kaupungin nettisivuilta. Uittotiimin numerosta soitot ohjautuvat toistaiseksi terveysasemille. Hoitajalle ajan voi varata myös suoraan netistä.

Tulossa on yksi yhteinen ajanvarausnumero. Sen käyttöönoton ajankohdasta ei ole vielä tietoa, sanoo avovastaanoton vs. palveluesimies Anne Barsk.

Pikapolillekin on varattavissa jonkin verran vastaanottoaikoja. Ajanvaraus tapahtuu sähköisesti kaupungin nettisivujen kautta.

Lyhyitä aikoja saa sairaanhoitajille asioissa, jotka eivät vaadi käyntiä lääkärillä. Sellaisia ovat esimerkiksi ompeleiden poisto, korvahuuhtelu ja lyhyet sairauslomatodistukset.

Lukijamme sai ajan terveysasemalle vasta puolentoista päivän yrittämisen jälkeen, vaikka soitti ajanvaraukseen useita kertoja.

”Terveysasemilla ei ole erillisiä puhelintyöntekijöitä, vaan kunkin terveysaseman puhelinliikenteestä vastaa päivittäin 1–4 hoitajaa”, toteaa Anne Barsk.

Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Jos puhelimeen ei voida vastata heti, palvelu ohjeistaa soittopyynnön jättämiseen.

”Pyrimme soittamaan takaisin samana päivänä”, Palmén sanoo.

”Jos ei kuuntele ohjeita loppuun, voi helposti toimia väärin, eikä pyyntö välity meille.”

Barsk kertoo, että palvelussa on aika ajoin teknisiä ongelmia, eivätkä kaikki oikeinkaan jätetyt soittopyynnöt välity terveysasemille. Palvelua aiotaan uudistaa, jotta sen käyttö helpottuisi.

Sairaalakadulta Rinteenkulmaan

Sairaalakadulla toimii nyt pikapoli, lääkärien ja hoitajien vastaanottoja, fysioterapeutin suoravastaanotto, röntgen, laboratorio ja akuuttiosasto.

Pikapoli sekä lääkäreiden, hoitajien ja fysioterapeutin vastaanotot siirtyvät kauppakeskus Rinteenkulmaan. Tavoitteena on muutto maaliskuussa. NordLabin laboratoriolle tulee tilat Rinteenkulmaan terveysaseman viereen.

Akuuttiosasto siirtyy Pulkamontielle, kun sinne valmistuu lisää tiloja todennäköisesti touko-kesäkuussa.

Perusterveydenhuollon röntgen yhdistyy Lapin sairaanhoitopiirin röntgenin kanssa. Palvelua saanee jatkossa Lapin keskussairaalasta. Sairaalakadun röntgen lopettaa, kun akuuttiosasto siirtyy.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Onko rtg-palvelut jatkossa vain Lks:ssä? Ei hyvä, kun tietää siellä olevan parkkipaikkatilanteen ja kaukanakin keskustastakin vielä.

  • Minttu

    Miksi tätä uutta toimintaa ei ole voitu informoida kuntalaisille ennakkoon esimerkiksi kirjeitse, koska kaikilla ei ole mahdollisuutta tarkistaa internetistä ja vaikka se voisikin tehdä, niin esimerkiksi Sairaalankadun lääkärien vastaanotto on oletettu kokonaan loppuneen, vaikka siellä sitä vielä onkin. Perusturvalautakunta on erittäin huonosti tiedoittanut asiasta kuten myös muista terveydenalan asoista. Kuntalaiset eivät ole muutosten tekemien hallintojen ajatusten lukijoita, joten perehtykää ihan yksinkertaiseen asiaan kuin tiedoitukseen. Selkeä kirjallinen tiedoitus on huomattavasti parempi kuin mediasta lukeminen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös