Uusi Rovaniemi

Suunnittele hyvin ja hyväksy epämieluisatkin yllätykset – Arctic Design Weekin Anna Filppa rakastaa tapahtumien järjestämistä

Arctic Design Weekin uusi tuottaja Anna Filppa kirjoittaa kaikista töistään muistilistan.

Anssi Jokiranta
Jokainen voi muotoilla omassa elämässään, sanoo muotoiluviikko Arctic Design Weekin apulaistuottaja Anna Filppa. Hänen mukaansa tänä vuonna tapahtumassa halutaan tarjota mahdollisimman paljon ohjelmaa paikallisille.

Jokainen voi muotoilla omassa elämässään, sanoo muotoiluviikko Arctic Design Weekin apulaistuottaja Anna Filppa. Hänen mukaansa tänä vuonna tapahtumassa halutaan tarjota mahdollisimman paljon ohjelmaa paikallisille.

Tiia Haapakangas

Onneksi en aluksi tiennyt, että asumme täällä näin pitkään, Anna Filppa sanoo.

Hän oli 20-vuotias nuori nainen tullessaan Rovaniemelle opiskelemaan vuonna 2005. Seurana oli puoliso, rovaniemeläislähtöinen Tommi, jonka hän oli tavannut kotikaupungissaan, Australian Sydneyssä.

– Tulin pahimpaan mahdolliseen aikaan, tammikuussa. En ollut koskaan ennen nähnytkään lunta, Anna Filppa muistelee.

Arvatenkin Rovaniemestä tuli pysyvästi kotikaupunki. Ympäristö on jotain aivan muuta kuin läpeensä lämmin kuuden miljoonan asukkaan Sydney. Sieltä Filppa kaipaa edelleen muun muassa sitä, että voi vain laittaa varvassandaalit jalkaan ja astella ulos ovesta. Hän huomauttaa, että tällainen rentous on osa australialaista luonteenlaatua.

– Me osaamme ottaa rennosti!

Sopeutumista Pohjolaan maustoivat monet kyyneleet, mutta nyt Filppa iloitsee esimerkiksi siitä, että lapset saavat kasvaa turvallisemmassa ympäristössä kuin hän itse.

– Nyt tunnen olevani täällä todella kotonani. Ei Sydney enää tunnu kodilta.

Tänä talvena Anna Filppa iloitsee myös siitä, että on löytänyt likimain unelmiensa työn. Hän työskentelee määräaikaisesti ensi viikolla olevan Arctic Design Weekin tuottajana.

– Rakastan tapahtumien suunnittelua ja minulla on luontaista silmää designille, hän paljastaa.

Omat ammatilliset vahvuudet ovat löytyneet hiljalleen. Nuorta itseään Filppa kuvailee tyypillisen rennoksi australialaiseksi, joka oli kiinnostunut erityisesti nuorisotyöstä. Sen parissa hän tapasi puolisonsakin.

Intohimo suunnitteluun ja järjestämiseen syttyi myöhemmin, lähinnä perhe-elämän myötä. Osaamisen suuntaa näyttivät muun muassa työ Rovaniemen helluntaiseurakunnan nuorisotyössä ja oma arkielämä, johon kuuluu omakotitalo, neljä lasta ja puolison iltatyö.

– Iltaisin koko paketti, esimerkiksi lasten harrastukset, ovat minun vastuullani, Anna Filppa sanoo.

Jossain vaiheessa hän oivalsi, asioiden organisointi sujuu häneltä hyvin ja tuntuu jopa palkitsevalta.

– Kyllä minä olen se, joka ystäväpiirissä suunnittelee häät ja hoitaa vauvakutsut, hän nauraa.

Avaimia onnistumiseen erilaisissa järjestelytehtävissä ovat Anna Filpan mukaan hyvä ennakointi ja muistilistojen kirjoittaminen.

– Kirjoitan kaiken listaksi. Minulla on esimerkiksi lista perheen viikon menoista ja asioista, jotka pitää hoitaa.

Olennaisen tärkeää on myös kyky hyväksyä, että kaikki ei aina menekään kuten on suunnitellut.

Viimeisin oppi on ollut lisäksi se, että pitää pitää huolta itsestään. Viime vuonna Filppa aloitti kuntosalilla käynnin ja lääkitsi viiden vuoden aikana karttunutta ikävää ja matkusti Australiaan.

– Ymmärsin, että minun täytyy käydä siellä vaikka yksin, koska kaipaan sitä. Olen aina ajatellut, että meidän pitää mennä sinne koko perheen yhdessä, mutta ei se ole oikein mahdollista. Matka on niin kalliskin.

Arctic Design Week Rovaniemellä 18.–24.3. Ohjelma: www.arcticdesignweek.fi.

Lue myös:

Arctic Design Week kurkistaa muotoilun taustoihin – Näin syntyivät huomaamattomat bokserit, lappilainen festivaali ja tv-katsojat hurmannut Eränkävijät

Anna Filppa

Arctic Design Weekin 2019 tuottaja

Syntynyt v. 1984 Uudessa-Seelannissa.

Varttunut Australian Sydneyssä, missä myös tapasi puolisonsa, rovaniemeläisen Tommi Filpan.

Muutti Rovaniemelle v. 2005. Suoritti Lapin AMK:ssa englanninkielisen tradenomitutkinnon.

Perheessä neljä lasta.

Työskentellyt Arctic Design Weekin parissa vuodesta 2017 yhdessä aiemman tuottajan Julius Oförsagdin kanssa.

Työskennellyt myös ely-keskuksessa toimistosihteerinä ja helluntaiseurakunnan nuorisotyöntekijänä.

Harrastaa puutarhanhoitoa, juhlien suunnittelua, kuntosaliharjoittelua, ajanviettoa ystävien kanssa ja sisustusta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös