Uusi Rovaniemi

Sime Yliaska on vastarannan kiiski, joka rajaa silmänsä mustalla kajaalilla ja kuuntelee listapoppia – Lomalle hän lähtee vain, kun Mr. Lordi pakottaa

Simerock raikaa taas viikonloppuna Ounaspaviljongilla. Festareilla menee taloudellisesti hyvin, yrittäjä kertoo.

Anssi Jokiranta
Sime Yliaska on vastarannan kiiski, joka rajaa silmänsä mustalla kajaalilla ja kuuntelee listapoppia – Lomalle hän lähtee vain, kun Mr. Lordi pakottaa

Tähtisilmä. Sime Yliaska tunnetaan ja tunnistetaan rokkariolemuksestaan ja etenkin mustalla kajaalilla rajatuista silmistään, joiden sisänurkissa tuikkivat strassikoristeet. Simerockin isällä on eittämättä myös silmää tähtipotentiaalille.

Anne Torvinen

Sime Yliaskan tunnistaa, vaikkei häntä tuntisi. Rock-henkiset vaatteet, vaalea liehutukka, paljon koruja, mustalla kajaalilla rajatut silmät ja tietenkin ne silmien sisänurkissa kimaltelevat strassikoristeet.

Perjantaina Ounaspaviljongilla käynnistyvän Simerock-festivaalin yrittäjä ja festivaalijohtaja astelee Lordinaukiolle suu leveässä hymyssä.

”Terve! Mahtava keli!” hän huikkaa.

Lukuisia kertoja lehtikuvissa poseerannut Yliaska on heti mukana kuvaajan visioissa: kiipeää ketterästi kivipaasin päälle, katsoo suoraan kameraan, hymyilee. Ja puhuu lähes tauotta.

Ennen kuin sanomme kuvaajalle heipat, Yliaska nappaa meistä ”lehti-ihmisistä” videoklipin omaan Instagramiinsa ja nauraa hörähdellen päälle: siitäs saitte!

Ei kahvia, eikä alkoholia

Kahvilan tiskillä Yliaska tilaa vettä.

”Lopetin kahvin juonnin vuodenvaihteessa, kun sitä tuli juotua ihan liikaa ja se vaan kuivatti kroppaa.”

Lehtiöni on laukussa, enkä ole ehtinyt oikeastaan kysyä vielä mitään, mutta Yliaska puhua pälpättää taas täyttä häkää. Hän kertoo rajoittaneensa roskaruuan syönnin sunnuntaipäiville. Roskaruuaksi hän laskee pizzat, burgerit, kebabit, karkit ja limsat.

”Ja jos en silloin sunnuntaina syö herkkuja, niin sitä ei voi sitten siirtää jollekin toiselle päivälle.”

Yliaska on kertonut joskus, ettei käytä alkoholia ollenkaan. Miten mahtaa olla nyt?

”En käytä ollenkaan. Siksihän mie jaksanki”, mies naurahtaa ja toteaa samaan syssyyn, että valvominen on hänen paheensa.

”Festariyrittäjänä täytyy olla heti aamusta virka-aikaan hereillä ja toisaalta pitää kiertää kaikenlaisissa ilta- ja yötilaisuuksissa. Unet jäävät usein vähille ja rytmi on koko ajan sekaisin.”

Ei Yliaska silti väsyneeltä näytä. Rokkarinaamion alta pilkottaa entisen Veikkausliiga-jalkapalloilijan habitus.

”Pyrin urheilemaan joka päivä jotain. Käyn lenkillä tai kuntosalilla ja pelaan fudista FC Tavastian joukkueessa.”

Anssi Jokiranta
Oman tiensä kulkija. Sime Yliaskan ainoa työ on järjestää Simerock. Sen, kuten monta muutakin asiaa, hän tekee omalla tavallaan: intohimoisesti ja hieman vastavirtaan uiden.

Oman tiensä kulkija. Sime Yliaskan ainoa työ on järjestää Simerock. Sen, kuten monta muutakin asiaa, hän tekee omalla tavallaan: intohimoisesti ja hieman vastavirtaan uiden.

Vastarannan kiiski rasittavuuteen asti

Missä vaiheessa liigafutari päätti alkaa meikkaamaan – oliko kajaalit käytössä jo pelikentillä?

”Aina kai se meikkaaminen on ollut kuvioissa. Minä olen vähän tämmöinen vastarannan kiiski. En tykkää siitä, että ihmisiä ja asioita lokeroidaan. Esimerkiksi, että miltä tyttöjen tai poikien kuuluu näyttää.”

”Etenkin nuorempana olin vastarannan kiiski rasittavuuteen asti. Kun kaverit kuuntelivat heviä, minun piti ihan vaan kiusallaan kuunnella myös kaikkea muutakin.”

”Jos joku sanoo, että tämä asia pitää tehdä näin, niin minä olen heti, että katotaan perkele."

Pitkin haastattelua Yliaskan kapinallisuus nousee esiin, miltei jokaisessa asiayhteydessä.

”Jos joku sanoo, että tämä asia pitää tehdä näin, niin minä olen heti, että katotaan perkele”, Yliaska sanoo ja nauraa taas makeasti.

Pieneksi hetkeksi hän vakavoituu ja hiljenee, hörppää vesilasistaan. Toteaa sitten rauhoittuneensa iän ja kokemuksen myötä. Ihan jokaisessa asiassa ei tarvitse olla tahallaan vastahankaan, hän pohtii.

”Mutta kyllä se välillä sieltä pukkaa. Pitää välillä vähän järkyttää jengiä!”

Hyvä esimerkki tästä on Simerockin uusi ohjelmanumero Roast. Siinä Joulupukki, Ylläksen kauppias Sampo Kaulanen ja useista tosi-tv-sarjoista tuttu Niko Saarinen roastaavat eli hiillostavat toisiaan verbaalisesti vuoronperään – jutut voivat olla todella ronskeja ja tilaisuus onkin kielletty alle 16-vuotiailta.

”Tykkään katsoa telkkarista jenkkien roasteja, joissa meno on ajoittain tosi rajua. Halusin ehdottomasti Joulupukin hiillostettavaksi ja nämä kaksi sankaria tulivat mukaan matkan varrelta.”

Mutta eihän joulupukkia voi roastata!

”Siksipä juuri. Ehkä paikalle tulee joku mielensäpahoittaja ja saadaan sitten kommentoida tapahtumaa mediassa”, Yliaska hekottaa.

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Festareilla

Bäkkäri vai eturivi?

"Eturivi, koska meikäläinen pääsee sinne niin harvoin."

Kasari vai ysäri?

"Ysäri, koska oli silloin myös muun muassa Apulanta ja Tehosekoitin."

Ranskiksilla vai lohkoilla?

"Ranskiksilla – ne maistuu paremmilta. Lohkot on sisältä liian kuumaa mössöä."

Teltta vai hotelli?

"Tarviiko tuota edes kysyä? Hotelli. Olen mukavuudenhaluinen."

Kahvi vai kalja?

"Kumpaakaan en juo, mutta jos ase ohimolla jotain pitää juoda, niin kyllä se helposti kahvin puolelle kääntyy. Maitoa pitää olla paljon!"

Anssi Jokiranta
Omissa käsissä. Simerockilla menee taloudellisesti hyvin, Sime Yliaska kertoo. Hän omistaa yksin kaikki festariyhtiön osakkeet.

Omissa käsissä. Simerockilla menee taloudellisesti hyvin, Sime Yliaska kertoo. Hän omistaa yksin kaikki festariyhtiön osakkeet.

"Hyvin tulee voittoa"

Yliaskan ainoa työ on Simerockin järjestäminen. Nykyään hän omistaa kaikki festariyhtiön osakkeet.

Pysyt siis leivässä pelkästään Simerockilla?

”Pysyn leivässä on vähän laimea ilmaisu, koska hyvin tulee voittoa. Ihmisillä on niin juurtunut vanhat konkurssit sun muut velat mieleen, että vieläkin ajatellaan, että on vaikeaa. Festareilla on aina ollut tarpeeksi jengiä, mutta nyt rahoja ei ole kukaan vetänyt välistä.”

Intohimoisesti työhönsä suhtautuva Yliaska on jo alkanut järjestellä ensi vuoden Simerockia. Artistikiinnityksiäkin on tehty.

”Itse asiassa syksy on koko vuoden rankin vaihe, kun on niin sanotun lopputuotannon aika ja samalla suunnitellaan jo seuraavaa festaria.”

Voisi kuvitella, että festareiden päätyttyä tekisi mieli lentää etelän aurinkoon lepäämään hetkeksi. Yliaska myöntää välillä haaveilevansa kunnon lomasta, mutta ei ole pitänyt sellaista kymmeneen vuoteen.

”En malta olla pois sähköpostin ja puhelimen ääreltä, jos vaikka joku hyvä homma menee ohi. Eikä se mitä teen oikeastaan tunnu niin rankalta.”

Taitaa olla elämäntapa?

”Niin se varmaan on. En oikein osaa erottaa työtä ja vapaa-aikaa. En koe tarvetta sille.”

Pakkovapaapäivä. Mr. Lordina tunnettu Tomi Putaansuu pakotti Sime Yliaskan vuorokauden mittaiselle lomalle heinäkuussa. Sen tuloksena festariyrittäjästä kuoriutui Uuno Turhapuro. (Kuva: Sime Yliaskan Instagram-tili)

Pakkovapaapäivä. Mr. Lordina tunnettu Tomi Putaansuu pakotti Sime Yliaskan vuorokauden mittaiselle lomalle heinäkuussa. Sen tuloksena festariyrittäjästä kuoriutui Uuno Turhapuro. (Kuva: Sime Yliaskan Instagram-tili)

Pudis pakotti mökkilomalle

Tänä kesänä Sime Yliaska joutui pitämään yhden vuorokauden mittaisen ”pakkoloman”.

”Pudis (Tomi Putaansuu) pakotti minut kanssaan Spede Pasasen vanhalle mökille.”

Yliaskan Facebook-sivulta löytyy video, jossa hän tallustelee mökin terassilla Uuno Turhapuroksi sonnustautuneena. Se on tuon pakkolomapäivän tuotos.

”Pudis maalasi taulua Spedestä ja kun minä en sellaista hommaa osaa, niin keksittiin, että naamioidaan minut Turhapuroksi. Pudis teki maskeeraukset ja siellä mökillä on kaikenlaista Uuno-kamaa, niin vetäisin ne sitten päälle.”

Pakkolomapäivä kului vanhoja Speden pelejä ja Turhapuro-leffoja katsellessa. Yliaska harjoitteli Uunon kävelytyyliä ja eleitä, Putaansuu kuvasi.

”Olin koko päivän Turhapurona! Me käsikirjoitettiin läpällä Lappiin sijoittuvaa Turhapuro-leffaa ja mietittiin, että kuinkahan saataisiin kansan vihat niskaan, jos tehtäisiin uusi leffa. Se oli hyvä vapaapäivä.”

Sime Yliaska

Simerock-festivaalin omistaja ja festivaalijohtaja.

Oikealta nimeltään Samuli Sebastian Yliaska.

Syntynyt Rovaniemellä, asunut teini-ikäisenä muutaman vuoden Sodankylässä.

Asuu Rovaniemellä ja Vantaalla (50/50 %).

Pelasi nuorempana jalkapallon Veikkausliigassa RoPSin, Interin, VPS:n ja Hakan riveissä. Saavutti Suomen Cupin voiton Hakassa.

Isä asuu Sodankylässä, isosisko Rovaniemellä ja pikkuveli Helsingissä. Äiti on edesmennyt.

Ei kommentoi parisuhdeuteluita.

Harrastaa kummilasten kanssa leikkimistä, lenkkeilyä ja kuntosalilla käyntiä sekä pelaa jalkapalloa FC Tavastian joukkueessa.

Simerock: Yleisölle myös tubettajia ja ysärijyystöä, artistit pääsevät armeijaan

Vaikka Sime Yliaska kiertää muiden festareilla ja haistelee niiltä hyviä ratkaisuja, hän pyrkii tekemään Simerockista aina oman näköisen. Joulupukin ja kumppaneiden tähdittämän Roastin lisäksi festareilla on tänä vuonna ohjelmistossa Suomen suosituimpia tubettajia, E-sports-pelisessiot, dj-setti ja puolentoista tunnin mittainen ysärikattaus.

"Minulla vähän karkasi lapasesta taas tämä homma. Eihän näin kannattaisi tehdä, mutta olen sellainen, että kun innostun jostain, niin sitten ruvetaan touhuamaan saman tien.”

Yliaska seuraa aktiivisesti tubettajia ja kuulostaa tietävän jotain myös E-sports-peleistä sekä kuumista dj-nimistä. Mutta ysärimusiikki? Tykkääkö hän siitä oikeasti?

”Olen tietysti myös ysärijyystön fani. Se on sellaista musiikkia, että jengi bailaa ja kaikilla on hauskaa.”

”Minulla aina ollut tosi laaja musiikkimaku. Hyvä biisi on hyvä biisi, olipa se sitten poppia, rokkia tai iskelmää. Ehkä joku jazz ei ole vielä auennut. Varmaan sitäkin on hyvää, jos vaan löytäisi.”

Heikki Silvennoinen on joskus sanonut, että jazz on muuten hyvää musiikkia, mutta se kuulostaa ihan paskalta”, Yliaska murjaisee.

Tällä hetkellä festariyrittäjä kuuntelee etenkin kotimaisia pinnalla olevia artisteja: Haloo Helsinkiä!, Sannia, Eveliinaa, JVG:tä, Juha Tapiota, hän luettelee.

Tyyppi listaa kaikki oman festarin esiintyjät!

”No joo, mutta pakko myöntää silti, että ehkä eniten olen tänä kesänä luukuttanut Kasmirin Kaija-biisiä. Eikä Kasmir esiinny Simerockissa”, Yliaska virnistää.

Otto Virtanen
Alkuillasta. Antti Tuisku esiintyy kotimaisemissaan tällä kertaa perjantain alkuillasta, jotta nuoremmatkin fanit pääsevät keikalle.

Alkuillasta. Antti Tuisku esiintyy kotimaisemissaan tällä kertaa perjantain alkuillasta, jotta nuoremmatkin fanit pääsevät keikalle.

Suosituimpien nimien lisäksi Simerock-yrittäjä haluaa nostaa esille rantalavan esiintyjät. Hänen mukaansa siellä voi kuulla ensi kesän kuumimpia artisteja.

Kaikkiaan kaksipäiväisillä festareilla on mukana 50 esiintyjää. Ohjelmaa on yhtä aikaa eri puolilla Ounaspaviljonkia ja aikataulut ovat tiukkoja.

”Minulla vähän karkasi lapasesta taas tämä homma. Eihän näin kannattaisi tehdä, mutta olen sellainen, että kun innostun jostain, niin sitten ruvetaan touhuamaan saman tien.”

Simerockin bäkkäri eli esiintyjien tila lavojen takana on sekin Yliaskan hullujen visioiden toteutuma.

”Meillä on semmoinen armeijateema tällä kertaa”, Yliaska hymyilee.

Artistit voivat muun muassa ajaa panssarivaunulla romuautojen yli, tetsata ja väistellä värikuula-asein varustettuja tarkka-ampujia ja kaivaa hiekkaa valtavalla kaivinkoneella.

”Siellä on kaikenlaista hauskaa tarjolla. Ehkä siksi artistit viihtyvät niin pitkään. Moni perjantain esiintyjä tulee vielä lauantainakin hengailemaan bäkkärille.”

Simerock pe 11.8. ja la 12.8. Ounaspaviljongilla. Ohjelma, lippujen hinnat ja lisätiedot: simerock.com.


Kommentit (1)

  • Festarijävijä

    Hyvä Sime! Olet tehnyt niin paljon koko maakunnan kulttuuritarjonnan eteen ja pyyteettömästi ilman kiitoksia kaupungin-isiltä. Suuri arvostus sinulle!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös