Uusi Rovaniemi

Seurakuntavaalien äänestys alkoi – "Äänestämällä voi vaikuttaa"

Rovaniemen 124 ehdokkaasta iso osa on vastannut vaalikoneeseen.

Tiia Haapakangas
Pitää äänestää, että voi vaikuttaa, toteaa Eila Miettunen, joka miehensä Reijon kanssa kävi äänestämässä heti ennakkoäänestyksen alettua.

Pitää äänestää, että voi vaikuttaa, toteaa Eila Miettunen, joka miehensä Reijon kanssa kävi äänestämässä heti ennakkoäänestyksen alettua.

Tiia Haapakangas

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tiistaina ja jatkuu lauantaihin 10.11. asti. Äänestyspaikkoja on paljon eri puolilla kaupunkia, kertoo Rovaniemen evankelis-luterilaisen seurakunnan hallintojohtaja Antti Jääskeläinen.

– Haluamme tietysti tehdä äänestämisen mahdollisimman helpoksi, että äänioikeus tulisi käytettyä, Jääskeläinen sanoo.

Ennakkoon voi äänestää Prismassa, Citymarketissa, kauppakeskus Revontulessa, kirkkoherranvirastossa, korkeakoulukampuksilla, kirkkoherranvirastossa ja kappeleissa tai muissa kylien kokoontumispaikoissa.

Revontulen äänestyspaikalle muodostui jono heti vaaliovien auettua tiistaina puolilta päivin. Ensimmäisten joukossa äänestämässä käyneet Eila ja Reijo Miettunen pohtivat, että äänestäminen on kansalaisvelvollisuus.

– Äänestämällä voi vaikuttaa, Eila Miettunen sanoo.

Miettusten mukaan oma ehdokas löytyi helposti.

– Mutta ei siitä sen enempää, he toteavat hymyillen.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 18.11. Silloin äänestää voi pääkirkossa jumalanpalveluksen jälkeen eli kello 11–20.

Rovaniemellä vaaleissa on ehdolla 124 seurakuntalaista. Ehdokkaat ovat järjestäytyneet listoille, joiden taustalla on aktiivisia seurakuntalaisia, puolueita tai herätysliike.

Seurakuntavaaleissa äänioikeuden ikäraja on 16 vuotta. Äänestää voi, jos täyttää 16 vuotta viimeistään vaalipäivänä 18.11.

Edellisissä vaaleissa vuonna 2014 äänestysprosentti oli 14,23. Se oli noin kaksi prosenttiyksikköä pienempi kuin edellisvaaleissa 2010.

Antti Jääskeläisen mukaan tavoite on, että äänestys olisi näissä vaaleissa viimekertaista vilkkaampaa. Sekä ehdokkaita että äänestäjiä on aktivoitu osallistumaan valtakunnallisen Minun kirkkoni -kampanjan siivittämänä.

– Toivottavasti vaalikone aktivoi keskustelemaan ja vertailemaan, että kuka olisi itselle sopivin ehdokas, Jääskeläinen sanoo.

Rovaniemeltä vaalikoneeseen on vastannut vajaat 100 ehdokasta. Vaalikoneissa kysytään ehdokkaiden päätöksentekoa ohjaavista tekijöistä, suhteesta uskoon ja ajankohtaisista asioista, joista erityisesti tarkastelussa ovat ilmastonmuutos- ja ympäristöaiheet.

Äänestyspaikat ja ehdokkaat: www.rovaniemenseurakunta.fi/seurakuntavaalit

16-vuotiaatkin saavat äänestää

Valitaan Rovaniemen evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkkovaltuusto kaudelle 2019–2022.

Äänestää voivat vähintään 16-vuotiaat seurakunnan jäsenet.

Ennakkoäänestys tiistaista lauantaihin 6.–10.11.

Vaalipäivä sunnuntaina 18.11.

Rovaniemen seurakunnassa on noin 50 000 jäsentä.

Ehdokkaita seurakuntavaaleissa on 124.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös