Uusi Rovaniemi

Sesongin sankarit: Bussikuski haaveilee läskipyörästä

Matkailijoiden vilske vaihtuu lennosta tv-sarjaan puhelimelta – kuljettajan työhön kuuluu myös odottelu.

Jouni Porsanger
Työkseen autoileva Marko Mansikkasalo taittaa työmatkat pyörällä, aina kun sää vain sallii.

Työkseen autoileva Marko Mansikkasalo taittaa työmatkat pyörällä, aina kun sää vain sallii.

Veera Vasara

Aamulla... söin aamupuuron kourallisella marjoja ja banaanilla. Minulle aamupala on tapa, johon on täytynyt opetella.

Haaveilin... läskipyörästä töihin polkiessani: pyöräteiden kunnossapidossa olisi monesti parantamisen varaa.

Työpäivä alkoi... tänään kello yhdeksältä. Bussikuskin hommissa aloitusajat vaihtelevat vuorosta riippuen aamuneljästä iltamyöhään.

Harrastan... frisbeegolfia ja tennistä, tosin harmittavan vähän viime aikoina. Aika hyvin arjessa onneksi saa liikuntaa, kun on luopunut toisesta autosta.

Perheeni... on tärkein voimavarani. Kummasti jaksaa töissäkin paremmin, kun kotona odottavat rakkaat ihmiset.

Rovaniemellä... olen viettänyt koko tähänastisen ikäni, ja tuskinpa tulee asia muuttumaan. Mihinpä sitä ihminen kotoaan lähtisi?

Matkailu... työllistää lujasti. Sen lisäksi, että ajetaan tilausajoja, niin hyvin monet bussilinjatkin pyörivät nykyään matkailun ehdoilla.

Katsoin... puhelimesta sarjoja odotellessani. Työpäiviin kuuluu monesti pitkiä odotuksia syrjäisissä paikoissa. Onneksi nykyään on toimivat verkkoyhteydet melkeinpä joka paikassa.

Kiire... kuuluu työn luonteeseen. Silti olisi tärkeää, ettei se pääse siirtymään tien päälle liikenteeseen. Suurin osa tilanteista ratkeaa helpoiten, kun pitää pään kylmänä eikä lähde hötkyilemään.

Joulu... on työn aikaa, silloin pitää takoa, kun rauta on kuumaa. Ja kyllä siinä oppii arvostamaan hiljaisia rauhoittumisen hetkiä kotona, kun muuten painetaan tukka putkella.

Päädyin... bussikuskiksi oltuani safarioppaana yhden sesongin ajan. Olenkin varmaan kylän ainoa bussikuski, joka on ajanut porokolarin sekä porolla että autolla.

Parasta työssäni... on vaihtelevuus. Jokainen työpäivä on erilainen ja eri vuodenaikoina hommat vaihtelevat paljon. Jouluna brittiryysis, kesällä ajetaan pitempiä reissuja ja niiden välissä koulukuljetuksia, linjavuoroja ja niin edelleen.

Haastavinta työssäni... ovat muuttuvat keliolosuhteet. Näille meidän pitkille välimatkoille mahtuu monenlaista keliä ja tienhoitoa.

Muistan kuinka... aloittelin turismin parissa vuonna 2011, niin monet vanhemmat kollegat muistelivat “vanhoja hyviä aikoja,” kun asiakkaita riitti ja meno oli hurjaa. Nyt taotaan uusia ennätyksiä matkailun parissa ja menokin on käsittääkseni hieman rauhoittunut, ja ote jokseenkin ammattimaisempi.

Lapin luonto... osaa olla todella vaikuttava, monesti pitää aivan pysähtyä äimistelemään. Oikein kun on kirkkaat revontulet, niin ymmärtää hyvin, miksi tänne matkustetaan maailman toiselta puolelta.

Sesongin sankarit -juttusarjassa rovaniemeläiset matkailualan työntekijät täydentävät toimituksen laatimia lauseenaloituksia sähköpostin välityksellä.

Marko Mansikkasalo

Työskentelee linja-autonkuljettajana Kutilan liikenteellä.

32-vuotias, kotoisin entisen Rovaniemen maalaiskunnan alueelta.

Perheeseen kuuluvat vaimo, kaksi lasta ja iänvanha koira.

Harrastukset: frisbeegolf, tennis ja työmatkapyöräily.


Kommentit (3)

  • Airi Rautiainen

    Hyvä haastattelu ja fiksuja vastauksia! Tv. Serkkusi

  • Jukka setä

    Markosta kasvanut hieno mies

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös