Uusi Rovaniemi

Sesongin sankarit: "Ammatti, harrastus ja innostuksen kohde"

Boutique-hotellin vastaanotossa palveleva Anna Pälä nauttii joulun tunnelmasta työvuorossakin. Vapaa-aikanaan hän viihtyy Lapin luonnossa ja maailmalla matkaillen.

Jussi Leinonen
Anna Pälä työskentelee Arctic Light -hotellin vastaanotossa.

Anna Pälä työskentelee Arctic Light -hotellin vastaanotossa.

Veera Vasara

Parasta työssäni... on ihmisten kohtaaminen. Vieraat saapuvat Rovaniemelle kaikista maailman kolkista ja haluavat kokea ikimuistoisen loman pohjoisessa. Mikään päivä ei ole samanlainen, sillä kaikista kohtaamisista oppii jotakin uutta ja saa uusia näkökulmia.

Koen palkitsevana... kun pystyn tarjoamaan onnistuneet vinkit vieraiden loman viettoon. Kaikilla on erilaisia odotuksia ja toiveita mitä he haluavat kokea, joten on tärkeää osata kuunnella heitä tarkasti. Onnistuneen päivän jälkeen positiivisuus huokuu heistä ja he ovat kiitollisia saamistaan vinkeistä.

Rovaniemellä... on helppo rakentaa ja toteuttaa kokemuksia moneen makuun. Palveluita on valtavan monipuolisesti, joka tarjoaa mahdollisuuksia niin kulttuurin ystäville, aktiviteeteistä nauttiville kuin joulupukin ihmemaata etsiville, sekä perheille, pariskunnille että yksittäisille matkailijoille. Se on onni, sillä varsinkin talvisesongilla matkailijoita löytyy todella aivan laidasta laitaan.

Kiire... luo työhön haasteita. Kasvokkaisia vieraiden kohtaamisia on paljon, puhelin soi usein ja sähköpostiin tulvii viestejä. Kaikille haluaa tarjota mahdollisimman yksilöllistä ja laadukasta palvelua, joten organisointi ja kokonaisuuden hallitseminen on tärkeää.

Työkaverit... ovat avain onnistuneeseen työpäivään. Monet tilanteet onnistuvat ainoastaan yhteistyöllä, joten hyvä kemia ja toimiva tilannetaju kollegojen välillä on tärkeää. Meidän tiimissä on samanmielisiä ihmisiä ja hyvä joukkuehenki.

Muistan... kun eräät vieraat kysyivät kesäkuussa, missä he näkisivät revontulia. He joutuivat hieman pettymään, kun revontulibongaus ei ollutkaan silloin mahdollista, mutta nauttivat kuitenkin keskiyön auringosta ja olivat kiinnostuneita napapiireillä esiintyvästä valoilmiöstä. Toivon, että matkailijat kiinnostuisivat yhä enemmän Lapin eri vuodenajoista, sillä omasta mielestäni juuri erot aikojen välillä tekee paikasta uniikin.

Joulu... on Rovaniemen talvisesongin kiireisintä aikaa, mutta samalla myös kiireettömintä. Joulu on lähes poikkeuksetta kaikissa kulttuureissa yhdessä olon, ilon ja rauhoittumisen aikaa, ja se huokuu myös kansainvälisistä vieraista, sillä joulun pyhinä ihmiset haluavat nauttia ja rentoutua. Vaikka joulu kuluisikin työn merkeissä, on se tunnelmaltaan todella seesteistä ja onnellista aikaa.

Matkailu... on minulle ammatti, harrastus ja innostuksen kohde. Ala on moniulotteinen ja elävä, joka muuttuu kaiken aikaa. Erilaiset trendit ja matkailijoiden erilaiset tarpeet mahdollistavat jatkuvan kehittämisen ja monipuolistumisen kaikille alaan liittyville palveluille sekä työntekijöille. Tämä antaa myös työntekijöille paljon mahdollisuuksia tulevaisuutta ajatellen.

Päädyin... matkailualan pariin sattuman kautta. Lukion jälkeen minua odotti opiskelupaikka Turussa liiketalouden puolella, mutta talvisesonki Lapissa muutti suunnitelmat täysin. Pohjoisen ihmiset ja ympäristö tekivät Lapista luontevan paikan olla ja elää, enkä tällä hetkellä näe itseäni työskentelemässä muun kuin matkailun parissa.

Suunnittelin... seuraavaa omaa matkakohdetta heti edelliseltä reissulta kotiuduttuani. Uudet, erilaiset kokemukset ovat minun elämän suola, ja haluan tutustua ja nähdä paikkoja ympäri maailman. Toivelistalla on kuitenkin niin monta eri maata, joten jää nähtäväksi mihin seuraavaksi löytäisi sopivimman lentotarjouksen.

Haaveilen... matkustavani Aasiaan tai Keski-Eurooppaan. Seuraan sosiaalisessa mediassa erilaisia matkailusivustoja, joiden kuvat saavat matkakohteet vilisemään mielessä. Välillä silmiin osuu kuvia revontulista ja Lapin luonnosta, joten on hauska ajatella, miten ne vaikuttavat tänne tulevien matkailijoiden suunnitelmiin.

Tapasin... hyvän ystäväni pitkästä aikaa, joka kertoi muiden muassa viimeisestä reissustaan Dublinissa. Monet ystäväni matkustavat paljon, ja on mahtava kuulla erilaisia tarinoita ja kokemuksia matkoilta. On kuitenkin myös hauska kuulla sitä, miten läheisistäkin ystävistä löytyy hyvin erilaisia matkustelijoita, sillä samasta matkakohteesta saattaa kuulla hyvinkin erilaisia kertomuksia ja näkemyksiä.

Lapin luonto... tekee minut iloiseksi. Se on kaunis ja monipuolinen, ja joka vuodenaika tarjoaa monta mahdollisuutta mennä ihailemaan sitä tarkemmin. Viime talvena ihastuin erityisesti Altai-suksiin, joiden avulla pääsee seikkailemaan minne haluaa. Kesäisin polkuja ja reittejä on niin monia, ettei tarvitse kuin valita mieluisin ja katsoa, miten paljon mustikkaa sen varrelta löytyy.

Ulkona... oleminen saa ajatuksen rullaamaan. Toisaalta, se on myös paikka jossa ei välttämättä tarvitse ajatella yhtään mitään. En osaa edes kuvitella, miten erilaisia luontoon liittyvät kokemukseni olisivatkaan, ellei Suomessa olisi jokamiehenoikeuksia, kansallispuistoja reitteineen ja paikkoineen, useita vuodenaikoja, eri luonnonasukkaita tai joka puolella näyttäisi vain pitkälti samalta. Uskallan väittää, että olisin hyvin eri mieltä ulkoilusta tässä tapauksessa.

Tulevaisuudessa... on kiinnostavaa seurata miten matkailu Rovaniemellä ja maailmalla kehittyy, erityisesti vuosien ja jopa vuosikymmenien aikana. Vaikka mahdollisuudet ovat monet ja yhä useampi ihminen pääsee matkustamaan, on ala myös herkkä erilaisille haasteille ja uhille sekä paikallisesti että globaalisti. Kestävää kehitystä ja muuntautumiskykyä termeinä käytetään paljon ja ne alkavatkin saavuttaa jo kliseisen maineen, mutta uskon, että ne ovat sisällöltään ja oikein käytettyinä avain tulevaisuuteen monellakin alalla.

Sesongin sankarit on Uuden Rovaniemen juttusarja, jossa matkailualan työntekijät täydentävät toimituksen laatimia lauseenaloituksia sähköpostin välityksellä.

Anna Pälä

Työskentelee vastaanoton vuoropäällikkönä Arctic Light -hotellissa.

24-vuotias, kotoisin Suodenniemeltä Pirkanmaalta.

Harrastukset: monenlainen liikunta ja ulkoilu, salibandy.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös