Greta Virranniemi

Lapin yliopiston harjoittelukoulu muuttui lukuvuoden alussa yhtenäiskouluksi sekä taloudellisista että pedagogisista syistä.

”Pelkkänä alakouluna rahoituksemme olisi pienentynyt puolella miljoonalla eurolla vuosittain”, rehtori Heikki Ervast toteaa.

”Näin saimme säilytettyä koulun. Vahvistamme siten Lapin yliopiston opettajakoulutuksen säilyvyyttä ja koko yliopiston asemaa.”

Laki perusopetuksen valtionosuuksista muuttui vuonna 2015. Rovaniemellä se tarkoittaa aiempaa pienempää tukea alakoululaisista, mutta suurempaa yläkoululaisista.

”Lähtökohta muutokselle oli perusopetuksen yhtenäisyys. Perusopetus on opetussuunnitelmassa yksi kokonaisuus”, Ervast sanoo.

Harjoittelukoulun opetuksen järjestää yliopisto, kun muissa Rovaniemen kouluissa siitä vastaa kaupunki. Ervast painottaa, että koulu on silti osa kaupungin kouluverkkoa.

”Kaupungilla on periaate, että muodostetaan yhtenäiskouluja aina kun mahdollista. Yhtenäiskoulu sopi kouluverkkoon ja kevennämme kaupungin painetta rakentaa uusia tiloja.”

Harjoittelukoulua on koetettu muuttaa yhtenäiskouluksi ennenkin, mutta suunnitelmat ovat kariutuneet opetusministeriön kielteiseen päätökseen.

Kuntien asema opetuksen järjestäjänä muuttuu soten ja maakuntauudistuksen myötä.

Ervast kertoo, että Lapin peruskoulut ja lukiot etsivät nyt yhteistyötapoja ja harjoittelukoulu toimii verkoston ylläpitäjänä. Suunnitelmissa on esimerkiksi yläkoulun valinnaisaineiden ja lukiokurssien toteutusta yhteistyönä.

”Se ei tarkoita perinteistä etäopetusta videotykin välityksellä. Emme hävitä opettajaa toisesta päästä, vaan jaamme opettajien osaamista.”


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös