Uusi Rovaniemi

Sateiden riivaama Konttisen kesäteatteri menettää yleisöä puuttuvan katoksen takia: "Päättäjillä ei vaikuta olevan tähän poliittista tahtoa"

Viime kesien huonot säät ovat aiheuttaneet Konttisen kesäteatterille yleisökadon. Teatterin kaipaama katos katsomon ylle loistaa yhä poissaolollaan. Huomiota vaatisivat myös paikoilleen lahoavat teatterirakennelmat.

Jouni Porsanger
Sateiden riivaama Konttisen kesäteatteri menettää yleisöä puuttuvan katoksen takia: "Päättäjillä ei vaikuta olevan tähän poliittista tahtoa"

Uusi pönttö. Teatterin toisesta yleisövessasta rikottiin vesisäiliö keväällä. Uusi pönttö saatiin lahjoituksena paikalliselta LVI-firmalta.

Anni Happonen

Konttisen kesäteatteri pelkää jokakesäistä vitsausta. Näytelmä on hiottu viimeisen päälle, mutta taivaalle kerääntyy raskaita pilviä ja yleisö pysyy poissa.

”Olemme olleet veitsenterällä viimeiset kolme vuotta. Joka syksy on pitänyt miettiä, voidaanko kesäteatterin toimintaa enää jatkaa”, kertoo Konttisen kesäteatterin toiminnanjohtaja Hannu Friman ja katselee käynnissä olevia Robin Hood -näytelmän harjoituksia.

Koleat ja sateiset kesät ovat rokottaneet Konttisen katsojamääriä vuosi toisensa jälkeen, sillä katsomoa ei ole katettu. Katetun katsomon tarpeellisuudesta on puhuttu viimeiset kymmenen vuotta, mutta mitään ei ole tapahtunut, vaikka katos palvelisi yleisöä.

”Minua kummastuttaa, että jokiranta tuntuu olevan kaupungin kärkihanke, mutta Konttisen puitteisiin ei saada uudistuksia. Päättäjillä ei vaikuta olevan tähän poliittista tahtoa”, sanoo Konttisen kesäteatterin tuottaja Eino Hantula.

”Teatteria ei auta mikään markkinointikikka, jos säät ovat huonot”, Friman lisää.

Jouni Porsanger
Vuotava katto. Rannassa oleva Konttisen teatterin varasto päästää kosteutta läpi niin pahasti, ettei siellä voida säilyttää tekstiilejä.

Vuotava katto. Rannassa oleva Konttisen teatterin varasto päästää kosteutta läpi niin pahasti, ettei siellä voida säilyttää tekstiilejä.

Sadekatos ei ole teatterin ainoa puute. Ohikulkijakin huomaa, että Konttisen kesäteatterin rakennelmat ovat pahasti rapistuneet. Ne ovat peräisin Konttisen kesäteatterin perustamisvuodelta 1996. Rakennukset oli tarkoitettu tilapäisiksi ja niitä oli tarkoitus käyttää vain vuoden verran, mutta ne ovat yhä paikallaan.

”Olemme paraatipaikalla keskellä kylää, ja alueella olisi paljon potentiaalia. Tällaisenaan teatteri ei kaupunkikuvaa ainakaan kaunista”, Eino Hantula pohtii.

Varasto päästää kosteutta niin pahasti läpi, ettei siellä voida säilyttää tekstiilejä, kuten näyttelijöiden pukuja. Henkilökunnan sosiaalitilojen asiaa ajaa yksi lommoilla oleva, muutaman neliömetrin kokoinen kontti, johon ahtautuu parhaimmillaan kahdeksan henkilöä yhtä aikaa.

Yleisövessojen ovet on saatu purkutyömaalta, eivätkä ne mene kunnolla lukkoon. Kaiken kukkuraksi toinen vessa rikottiin keväällä.

”Yhdistyksemme varat ovat niin vähäiset, ettemme pystyneet itse kustantamaan edes uutta vessanpönttöä. Onneksi saimme sen lahjoituksena paikalliselta LVI-yritykseltä”, Friman kertoo.

Jouni Porsanger
Ränsistynyt teatteri. Konttisen kesäteatterin Hannu Frimanin ja Eino Hantulan mukaan teatterin puitteissa on paljon korjattavaa: "On vaikea löytää sellaista asiaa, mikä ei olisi rikki."

Ränsistynyt teatteri. Konttisen kesäteatterin Hannu Frimanin ja Eino Hantulan mukaan teatterin puitteissa on paljon korjattavaa: "On vaikea löytää sellaista asiaa, mikä ei olisi rikki."

Konttisen kesäteatteri toimii Angry Birds -puiston rantatörmällä. Maa-alue ja katsomo ovat kaupungin omistuksessa, mutta teatterirakennelmien omistus on epäselvää. Alueen ehostus tuntuu kuitenkin kaatuvan kesäteatterin työryhmän niskoille.

”Joudumme olemaan nyt itse aktiivisia asian suhteen. Olemme alkaneet kartoittaa, millä tavoin katsomon voisi kattaa, ja etsineet erilaisia rahoitusmahdollisuuksia”, Eino Hantula kertoo.

Kaupunki ja teatterisäätiö myöntävät Konttisen kesäteatterille avustusta, jonka puitteissa toimintaa on pystytty jatkamaan tappiollisista kesistä huolimatta. Teatteritoimintaa tuottava Neljäntuulentie-yhdistys kuitenkin kamppailee taloudellisten ongelmien kanssa vuosi toisensa jälkeen.

”Se on raakaa peliä. Vaikka kuinka tehtäisiin sydämellä, niin huonot tuotot uhkaavat kaataa koko kesäteatteritoiminnan”, Friman kertoo.

Jouni Porsanger
Henkilöstön tilat. Tämä yli 20 vuotta vanha kontti toimii kesäteatterin takahuoneena.

Henkilöstön tilat. Tämä yli 20 vuotta vanha kontti toimii kesäteatterin takahuoneena.

Haastavista olosuhteista huolimatta Konttisen kesäteatterissa nähdään tänäkin kesänä koko perheen näytelmä. Tämän vuoden ohjelmistossa on seikkailunäytelmä Robin Hood.

Hood on seikkaillut Konttisen kesäteatterissa aikaisemminkin kaksikymmentä vuotta sitten, mutta klassikkotarinaan on tänä kesänä tehty täysin uusi sovitus.

”Olemme myös saaneet työryhmään neljä uutta kasvoa, joista kolme on Lapin Ylioppilasteatterin näyttelijöitä”, Hantula kertoo.

Jouni Porsanger
Jousiammuntaa. Robin Hood palaa Konttisen kesäteatteriin kahdenkymmenen vuoden jälkeen. Näytelmän pääosassa nähdään Karri Karjalainen.

Jousiammuntaa. Robin Hood palaa Konttisen kesäteatteriin kahdenkymmenen vuoden jälkeen. Näytelmän pääosassa nähdään Karri Karjalainen.

Konttisen kaikkien aikojen suosituin kesäteatterinäytelmä on ollut kymmenen vuotta sitten esitetty Lumikki ja seitsemän kääpiötä -näytelmä, jota tuli katsomaan yli 7 000 kävijää. Viimeisinä vuosina kävijämäärät ovat puolittuneet.

Robin Hoodin toivotaan houkuttelevan teatteriin 5 500 katsojaa. Tavoitteen toteutuminen on Frimanin mukaan puhtaasti säistä kiinni.

”Olemme tarjonneet kesäteatteria jo 23 vuotta ja tottuneet siihen, ettei säihin voi luottaa eikä niiden varaan voi laskea mitään. Toimintaa on pyrittävä jatkamaan olosuhteista huolimatta ja pärjättävä sillä, mitä on”, hän summaa.

Rovaniemen kesäteattereiden ohjelmisto

Konttisen kesäteatteri: Robin Hood -seikkailunäytelmä. Ohjaus: Joni Kuokkanen. Rooleissa: Karri Karjalainen, Saana Heino, Seppo Rintamäki, Minna Koponen, Irene Tikka sekä Timo Metsäjoki. Ensi-ilta to 28.6. klo 18.

Lentävän Poron teatteri: Maailman hauskimmat 96 minuuttia -komedia. Ohjaus: Atte Herd. Rooleissa Jonne Suopajärvi, Julius Oförsagd, Risto Olenius ja Jussi Olavi Jokinen. Ensi-ilta pe 29.6. klo 19.

Ravintola Valdemari: Carola-musiikkinäytelmä. Ohjaus: Hannu Friman. Rooleissa: Jarno Jokiharju, Annu Nietula, Hannu Friman ja Tatu Kantomaa. Ensi-ilta ke 4.7. klo 19.

Lentävän Poron kesä uhkaa jäädä viimeiseksi – teatterin pelastaminen sai aikaan kansanliikkeen

Lentävän Poron Teatteri kertoi keväällä talousvaikeuksistaan. Samalla teatteri alkoi myydä ennakkolippuja tulevan kesäteatterinsa näytöksiin.

Ennakkomyynti sai aikaan talkooliikkeen, kun yritykset ja yksityishenkilöt alkoivat ostaa lippuja ja lahjoittaa niitä hyväntekeväisyyteen. Kesäteatterin ennakkolippuja on tähän mennessä myyty noin kaksisataa.

"Se on hyvä tulos, mutta lisää täytyy vielä myydä. Olemme todella iloisia siitä, että teatterin pelastaminen on saanut aikaan kansanliikkeen", kertoo Lentävän Poron toimitusjohtaja Jussi Jokinen.

Teatteriryhmä ajautui taloudellisiin hankaluuksiin muutaman vuoden takaisen tonttukomedian myötä, ja tuleva kesä uhkaa jäädä Lentävän Poron Teatterin viimeiseksi.

"Salasimme epäonnistumisen todella pitkään ja vedimme vain hymyn kasvoille. Se johti meidän kaikkien väsymiseen ja burnoutiin. Tappion myöntäminen oli vapauttavaa, ja rehellisyydellä on ollut positiivinen vaikutus", Jokinen kertoo.

"Vaikka kaikki loppuisi, voimme todeta, että ainakin yritimme täysillä."

Lentävän Poron kesäteatterin näytelmä Maailman hauskimmat 96 minuuttia on perinteiseen tapaan työryhmän omaa käsialaa. Luvassa on sketsipohjainen ilottelunäytelmä, jossa seurataan epäonnisen komediateatterin edesottamuksia. Jumala antaa ryhmälle 96 minuuttia aikaa esittää maailman hauskimman näytelmän, tai kaikki loppuu.

Näytelmään on haettu inspiraatiota työryhmän omista kokemuksista, ja se sekoittaa tositapahtumia ja fiktiota. Tuotanto toteutetaan yhteistyössä tanssiteatteri Rimpparemmin kanssa.

"Luvassa on tanssin ja komedian liitto. Tanssija-koreografi Atte Herdin ohjaus tuo näytelmään liikkeellistä ajattelua", Jokinen kuvailee.

Näytelmän pitäisi tavoittaa kesän aikana yli 5 500 katsojaa, jotta Lentävä Poro voisi jatkaa toimintaansa.

"Määrä olisi meille ennätyksellinen, mutta ei mahdoton. Näytelmiämme on käynyt parhaimmillaan katsomassa yli 4 500 henkeä."

"Tappion myöntäminen oli vapauttavaa, ja rehellisyydellä on ollut positiivinen vaikutus."

Sateiset kesät ovat rokottaneet myös Lentävän Poron yleisölukuja. Tänä kesänä teatterin ylle rakennetaan telttakatos, jolla säiden vaikutusta pyritään vähentämään.

Lentävän Poron teatteri aloitti toimintansa kahdeksan vuotta sitten improvisaatioteatterilla. Viimeiset kuusi kesää se on hauskuuttanut yleisöä kesäteatterillaan Kauppayhtiön takapihalla.

"Haluamme viettää maailman hauskimman kesän, koska paineita ensi vuodesta ei enää ole. Vaikka kaikki loppuisi, voimme todeta, että ainakin yritimme täysillä", Jokinen kertoo.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös