Uusi Rovaniemi

Säilölumikasa etsii yhä paikkaansa Rovaniemellä – Nyt lumikasaa tykitetään hiihtostadionille

Latupoolin ja rinneyhtiön tiet erkaantuivat lumiyhteistyössä. Molemmat tekevät omat lumikasansa – ja vieläpä entistä isommat.

Anssi Jokiranta
Ounasvaaran hiihtoseuran talkoolaiset ovat tykittäneet lunta säilölumikasaan, joka tällä kertaa tehdään hiihtostadionille.

Ounasvaaran hiihtoseuran talkoolaiset ovat tykittäneet lunta säilölumikasaan, joka tällä kertaa tehdään hiihtostadionille.

Tiia Haapakangas

Ensi talven alkua tykitetään parhaillaan Ounasvaaran hiihtostadionilla. Työssä on Ounasvaaran hiihtoseura, joka tienaa talkoilla seuralle rahaa, kertoo Santasportin toimitusjohtaja Juha Seppälä. Santasportin ohella Rovaniemen ensilumen poolia rahoittavat Visit Rovaniemi ja Rovaniemen kaupunki.

Aiemmin säilölumet tehtiin Ounasvaaran hiihtokeskuksessa samanaikaisesti sekä hiihtokeskuksen että ensilumenladun tarpeisiin. Tänä talvena hiihtokeskus vetäytyi yhteistyöstä.

– Aika nopealla aikataululla se tieto tuli. Olimme alustavasti siinä uskossa, että tämä talvi tehdään samalla tavalla kuin aiemminkin, Seppälä sanoo.

Pikaiseksi avuksi tammi–helmikuun vaihteessa saatiin hiihtoseura, joka on aiemmin tehnyt lunta säilöön Toramolle. Seppälän mukaan muutos lisää jonkin verran kustannuksia, mutta arviota lisäkuluista ei vielä ole. Stadion valikoitui paikaksi muun muassa siksi, että se on lähellä lumenkäyttöpaikkaa ja että siellä on saatavilla sähköä ja vettä.

Ounasvaaran hiihtokeskus tekee tänä vuonna lunta vain oman konsernin tarpeisiin. Rinnejohtaja Juhani Roinisen mukaan lumeton alkutalvi säikäytti niin, että ensi vuodeksi halutaan varautua paremmin. Lunta tehdäänkin omaan varastoon jopa enemmän kuin latuyhteistyön aikana.

– Kun meidän lumikasat ja hiihtoladun lumikasa stadionilla lasketaan yhteen, luntahan tehdään nyt moninkertainen määrä, Roininen laskee.

Viime syksynä uutisoitiin suunnitelmista, joissa golfkentän huoltotien varteen rakennettaisiin lumensäilöntäpaikka. Sitä varten olisi pitänyt muun muassa kaataa ulkoilualueen metsää, mikä kirvoitti kielteistä palautetta kaupunkilaisilta.

Seppälän mukaan suunnittelun yhteydessä kävi ilmi, että tarvittavia valmiuksia ei olisi saatu ajoissa. Puunkaadolta olisi esimerkiksi edellytetty maisematyölupaa.

Viime vuonna säilölumikasa tehtiin hiihtokeskuksen rinteeseen, mikä todettiin hankalaksi muun muassa työkoneiden kannalta. Sitä ennen lunta säilöttiin Lappi-areenan kupeessa. Hiihtostadionkaan ei välttämättä ole lopullinen paikka.

– Me kartoitamme eri vaihtoehtoja, että mikä olisi optimaalinen paikka, Juha Seppälä sanoo.

Lumensäilöntäpaikan vaatimuslistaan kuuluvat muun muassa maanomistajan lupa, järkevä sijainti kuljetusten ja työkoneiden kannalta, vesi- ja sähköliitännät ja se, että tykitys ei aiheuta haittaa lähistön toimijoille tai asukkaille.

Lumikasan suojaksi on suunniteltu muhien sijaan peitettä, jota on käytetty muun muassa Levillä.


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Onko kovinkaan ekologista kalliilla sähköenergialla duunata keinolunta Ounasvaaralle? Jospa matkailuyritykset näyttäisivät esimerkkiä ja lopettaisivat mokoman tyhyjänpäiväsen luonnottoman toiminnan. Järjettömän kalliit ja rumat laskettelurinteet pitäisi heti metsittää takaisin luonnontilaan! Ounasvaarasta pitää tehdä kansallispuisto. Kaikki luonnoton ihmsitoiminta ja alueen hyödyntäminen tai edes ounasvaaralle päin katsominen pitää ehdottomasti kieltää!

  • JV

    Jep, lumetuksen haittoja, kuten eräs kommentoija jo totesi, ei ole tutkittu Rovaniemellä. Monena päivänä kidepilvi tukkii mm. matkailulliset näköalat täysin vaaralla ja Kemijoella. Olisi hyvä tietää, mitä haittoja lumetuksen muodostama pilvi aiheuttaa mm. puustolle ja rakennuksille. Sehän voi pakkaspäivinä olla kilometrejä pitkä huntu Ounasvaaran yllä liikkuen ilmavirtojen mukana. Toki kaikki on uhrattavissa matkailun ja halpatyöpaikkojen vuoksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös