Anni Happonen

Saarenkylän nuorisoseuran talolla odotti helmikuisena aamuna lohduton näky. Huonosti asennettu vesiputki talon katossa oli irronnut liitoksistaan ja vuodattanut huomattavat määrät vettä talon perustuksiin.

Vuolaana virrannut vesi oli ehtinyt tehdä tuhoja alakerran keittiöön, ravintolatiloihin, vessaan ja eteiseen.

– Lattia vahingoittui yli 200 neliömetrin alueelta. Myös kahvilan katto tuhoutui, koska vesi tuli siitä läpi, kertoo Saarenkylän nuorisoseuran puheenjohtaja Pasi Jarkko.

Anna Muotka

Tästä vesi tuli läpi. Liitoksistaan irronnut 38 millinen vesiputki valutti katosta vettä vesiputouksen lailla. Seuran varapuheenjohtaja Risto Petäjäniemen mukaan kaikki oli kunnossa vielä tapahtumaa edeltävänä iltana. Aamukahdeksalta taloon saapunutta siivoojaa odotti kuitenkin vedestä lainehtiva lattia.

Vakuutus ei korvaa vahinkoja

Kyseinen vesiputki oli hajonnut jo kahdeksan vuotta aiemmin, mutta silloin se ei ollut ehtinyt aiheuttaa taloon vahinkoa.

Vakuutusyhtiön kanssa tehdyssä selvityksessä kävi kuitenkin ilmi, että silloin vahingoittunut putki oli korjattu vakuutusyhtiön ohjeiden vastaisesti. Niinpä uuden vahingon satuttua korvausta ei myönnetty, ja onnettomuuden kustannukset jäivät maksettaviksi seuran omasta pussista.

– Ajattelimme alusta asti, että talo laitetaan kuntoon, mutta helppoa se ei ole ollut. Paljon on ollut miettimistä ja järjestelyä, nyt työt ovat kuitenkin jo hyvällä mallilla ja remontti etenee hienosti, Pasi Jarkko kertoo.

Purkutyöt aloitettiin jo vapun tienoilla, jolloin talo suljettiin yleiseltä käytöltä. Uuden rakentaminen aloitettiin kesäkuussa.

Keittiön ja vessan uudet lattiat on valettu betonista, ja niiden on annettu kuivua viime viikon aikana. Myös eteisen ja ravintolan lattiarungot on jo rakennettu ja villoitukset tehty. Seuraavaksi alkavat seinien laatoitus- ja pinnoitustyöt.

Remontin yhteydessä myös talon vesiputket uusitaan ja kulahtaneita pintoja ehostetaan. Sen lisäksi taloon rakennetaan invavessa, jota talossa ei aikaisemmin ollut.

Anna Muotka

Saarenkylän nuorisoseuran talo on rakennettu vuonna 1966 ja sitä on laajennettu 70-luvulla. Talossa toimii päivittäin useita harrastusseuroja ja sen tiloja käyttää noin 600 aktiivista harrastajaa.

Seuran varat eivät riitä – apua pyydetään paikallisilta

Vaikka tarmoa talon kunnostamiseen löytyy, yksin rakennusta ei kuitenkaan saada takaisin toimintakuntoon.

Veden aiheuttamat vahingot ovat nimittäin niin laajat, että korjaukset tulevat pahimmillaan maksamaan 150 000 euroa. Se on niin suuri summa, ettei seuran varat yksinään riitä kattamaan kustannuksia.

– Seuran talous on ollut sen verran hyvällä pohjalla, että olemme onnistuneet laittamaan kymmeniä tuhansia euroja rakennustöihin, mutta lopullinen summa nousee liian suureksi, Jarkko kertoo.

Saarenkylän nuoriseura onkin lähipäivinä aloittamassa varainkeruukampanjan, jolla on tarkoitus kerätä puuttuvat varat talon kunnostamiseen. Kampanjan tavoitteena on kerätä kasaan 50 000 euroa.

Puheenjohtaja pitää tavoitetta realistisena. Seura on hänen mukaansa saanut viime viikkojen aikana useita yhteydenottoja, joissa yksityiset ihmiset ja yritykset ovat tarjonneet seuralle rahallista ja materiaalista apua.

– Se kyllä lämmittää mieltä. Seuramme on yli satavuotias, ja meillä on paljon iäkkäitä jäseniä, jotka ovat olleet pitkään toiminnassa mukana. He ovat luoneet seuraan vahvat siteet, Pasi Jarkko kertoo.

Puheenjohtajan mukaan talo kunnostetaan, vaikka toivottua summaa ei saataisikaan keräyksessä kasaan.

– Sitten täytyy vain kävellä pankkikonttoriin.

Varainkeruu alkaa lähipäivien aikana

Kampanjaa varten Saarenkylän nuorisoseura on hakenut poliisihallitukselta keräyslupaa. Päätöksen uskotaan saapuvan lähipäivien aikana.

Kampanja on tarkoitus kohdistaa sekä yksityisille henkilöille että paikallisille yrityksille. Puheenjohtajan mukaan seura on jo nyt saanut paikallisilta yrityksiltä alennuksia rakennusmateriaaleista.

– Sen lisäksi olemme saaneet lahjoituksina muun muassa ruuveja, lautaa ja puulevyjä. Olemme säästäneet rahaa myös talkoilemalla itse talon pienten kunnostustöiden parissa, Jarkko kertoo.

Toukokuussa alkaneen remontin on tarkoitus valmistua jo syyskuussa. Nuoriseuran talon seuraavat tanssitkin on jo lyöty lukkoon: niitä pitäisi viettää syyskuun 21. päivä.

Jarkko kertoo, että yli 50 vuotta vanhassa talossa käy liki 600 aktiivista harrastajaa. Tiloissa toimii muun muassa Siepakoiden tanssiryhmiä, seniorijumpparyhmiä, seuratanssiryhmiä, vapaapalokunnan soittoryhmiä sekä lentopallojoukkue.

Nuorisoseuran taloon mahtuu yhtäaikaisesti tuhat ihmistä. Vesivahinko osoitti seuran puheenjohtajan mukaan sen, että vastaavia tiloja ei kaupungista löydy.

– Talolle oli varattu keväälle muun muassa syntymäpäiviä ja vaalitilaisuuksia, jotka jouduttiin perumaan. Monille tuli siinä vaiheessa hätä, koska noin isoa tilaa ei Rovaniemeltä löydy mistään. Se kertoo siitä, että talon korjaaminen oli oikea päätös, Jarkko kertoo.

Anna Muotka

Seuran puheenjohtaja Pasi Jarkko (vas.) ja varapuheenjohtaja Risto Petäjäniemi kertovat, että seura on saanut viime viikkojen aikana useita yhteydenottoja, jossa paikalliset ovat itse tarjonneet taloudellista apua. "Se kyllä lämmittää mieltä", Pasi Jarkko kiittelee.

Saarenkylän nuorisoseura

Perustettu vuonna 1907 Rovaniemellä.

Tällä hetkellä jäseniä on 260.

Seuran talo valmistui Saarenkylään vuonna 1966 ja sijaitsee yhä samalla paikalla osoitteessa Napapiirintie 10.

Seuran talossa toimii useita harrastusseuroja, kuten Siepakat, Napapiirin seuratanssijat sekä lentopallojoukkue Elvis.

Talo on kooltaan noin 600 neliömetriä.

Vuonna 2019 helmikuun lopussa vioittunut putki aiheutti mittavat vesivahingot talossa.

Seuran talossa käy noin 600 aktiivista harrastajaa; lapsia, nuoria, aikuisia ja senioreita.

Tilat yli tuhannelle ihmiselle.

Talossa on pidetty mm. messuja, myyjäisiä, tansseja, konsertteja, hääjuhlia ja syntymäpäiviä.

Lisätietoja www.saarenkylannuorisoseura.net.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Kyllä porukka aina maksaa. Sutta tekemällä ei työ lopu.

  • Nimetön

    Tuo valvonta on ihan vitsi, hah.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös