Uusi Rovaniemi

Saamelaisten kansallisteatteri vierailee Rovaniemellä, esitys kertoo ensimmäisen saameksi kirjoitetun kirjan tekijästä

Johan Mathis Gaup
Saamelaisten kansallisteatteri vierailee Rovaniemellä, esitys kertoo ensimmäisen saameksi kirjoitetun kirjan tekijästä

Unelma. Johan Turi haluaa julkaista kirjan, joka muuttaa ihmisten käsityksiä saamelaisista. Turia näyttelee Ántte Áilu Gaup.

Saamelaisten kansallisteatteri vierailee Rovaniemellä ensi viikon lauantaina. Teatteri Beaivváš esittää näytelmän ensimmäisen saameksi kirjoitetun kirjan tekijästä Johan Turista ja hänen teoksensa synnystä.

Ensimmäinen saamenkielinen kirja on vuonna 1910 julkaistu Muitalus sámiid birra – Kertomus saamelaisista, joka sisältää kuvitettuja tarinoita saamelaiselämästä. Johan Turi teki sen yhteistyössä tanskalaisen Emilie Demantin kanssa.

Saamelaisten kansallisteatterin näytelmä alkaa Johan Turin unelmasta julkaista kirja, joka kertoisi saamelaiselämästä ja muuttaisi ihmisten käsityksiä saamelaisista.

Eräällä junamatkalla Turi tapaa kiirunalaisen toimitusjohtajan Hjalmar Lundbohmin. Samalle matkalle sattuu tanskalainen taiteilija ja antropologi Emilie Demant, joka haaveilee elämästä Lapissa.

Voisivatko Lundbohm ja Demant auttaa Turia täyttämään unelmansa? Onnistuuko Turi auttamaan Demantia toteuttamaan oman haaveensa?

Johan Turi (1854–1936) on kotoisin Kautokeinosta Norjan Finnmarkenista. Hän asui suurimman osan elämästään Ruotsin Lapissa Laimolahdella.

Kertomus saamelaisista -teos kuvaa porosaamelaisten elämää ja perinteitä 1900-luvun alussa. Kirja on käännetty ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, unkariksi, japaniksi, italiaksi ja suomeksi.

Sami National Theatre Beaivváš (BSNT) toimii Kautokeinossa Norjassa. Se on saamelaisten kansallisteatteri ja ainoa ammattiteatteri, joka tekee esityksiä saamen kielellä.

Beaivváš tekee kiertueita saamelaisalueille Norjaan, Ruotsiin ja Suomeen useita kertoja vuodessa. Joskus se vierailee myös Venäjällä. Lisäksi teatteri matkustaa säännöllisesti ulkomaille edistääkseen saamelaiskulttuuria kansainvälisesti.

Johan Turista kertova näytelmä sai ensi-iltansa 6. syyskuuta Det Norske Teatretissa Oslossa.

Sami National Theatre Beaivvášin näytelmä Johan Turi la 30.9. klo 17. kulttuuritalo Wiljamissa, Urheilukatu 1. Liput 20–12 €, saatavana Rovaniemen Teatterin lippukaupasta. Esitys on puhuttu saameksi ja tekstitetty suomeksi.

Johan Turi

Käsikirjoitus: Harald Gaski ja Gunnar Gjengset. Tekstiä ovat mukauttaneet Frank Jørstad ja Kristian Lykkeslet Strømskag.

Ohjaus: Frank Jørstad

Lavastus: Even Børsund

Valosuunnittelu: Øystein Heitmann

Rooleissa: Inga Márjá Sarre, Iŋgor Ántte Áilu Gaup ja Egil Keskitalo


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös