Uusi Rovaniemi

Rovaniemen Totto on Vuoden kotiseutuyhdistys – Palkinnon perusteluissa nostetaan esiin yhdistyksen vahva kehittämisote

Säännöt remontoitiin ja yhdistykseen alkoi virrata uusia harrastajia

Eeva-Liisa Ylinampa
Rovaniemen Totto on Vuoden kotiseutuyhdistys – Palkinnon perusteluissa nostetaan esiin yhdistyksen vahva kehittämisote

Juhlaväkeä Rovaniemen kotiseutumuseolla Pöykkölässä heinäkuussa 2017.

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n Vuoden kotiseutuyhdistykseksi 2018. Tunnustuspalkinnon saaja julkistettiin perjantaina 10. elokuuta Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä Lappeenrannassa.

Palkinnon perusteluissa nostetaan esiin yhdistyksen vahva kehittämisote. Yhdistyksen omistaman Rovaniemen kotiseutumuseon toiminnan painopisteitä ovat mm. hanketoiminta, brändin kirkastaminen ja digitaalisten järjestelmien hyödyntäminen.

Kehittämishenkeä osoittaa, että yhdistys sai juuri Museoviraston Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden rahoituksen lasten ja erityisryhmien museo-opastuksien kehittämiseen.

Kehittämishenkeä osoittaa, että yhdistys sai juuri Museoviraston Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden rahoituksen lasten ja erityisryhmien museo-opastuksien kehittämiseen.

Yhdistyksen sisäistä toimintaa on kehitetty myös ansiokkaasti.

Johtokunnassa oli 12 jäsentä vuoteen 2012 saakka. Tuolloin johtokunta karsittiin 7 henkeen ja perustettiin lisää toimikuntia, joilla on omat itsenäiset vastuualueensa. Samalla alettiin kerätä vuotuista jäsenmaksua ainaisjäsenmaksun sijaan, ja taloudellinen perusta vahvistui.

Täysin saumatonta laaja toiminta ei toki ole. Muutamat ihmiset toimikunnissa kantavat isoa vastuuta, ja ison verkostomaisen toiminnan haasteena on yhteistyön koordinointi.

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Rainer Hiuspää
Duo Mulair eli Mari ja Petteri Mulari esittivät laulelmia Marjetanjuhlassa heinäkuussa 2017.

Duo Mulair eli Mari ja Petteri Mulari esittivät laulelmia Marjetanjuhlassa heinäkuussa 2017.

Talkoot ovat avoimia ja ihmiset vaihtuvat jopa päivittäin. Toiminnassa on aktiivisesti mukana noin sata henkilöä.

”Kotiseututyö kutsuu ihmisiä”, tiivistää Eeva-Liisa Ylinampa, yhdistyksen entinen pitkäaikainen sihteeri, joka omistautuu nyt kotiseutumuseon kokoelmatyölle, Pirttikonserttien järjestämiseen ja erityisesti kuuluisaa Kirppu-oria käsittelevälle projektille.

Museon kehittämistoiveet ovat kunnianhimoisia, ja yhdistys haluaisi pitää museota toiminnassa myös talvikuukausina. Ulkomaalaisten matkailijoiden määrä kasvaa kaiken aikaa Rovaniemellä, joten kiinnostusta voisi olla. Museorakennuksia pidetään kunnossa Museoviraston avustuksin.

Museon toiminnan 60-vuotisjuhlan alla Totto ry järjesti paikallisen rahankeruun museorakennusten kunnostamiseen. Rovaniemen kaupungilta saadaan vuosittain toiminta-avustusta. Arkiseen puurtamiseen kaivattaisiin kuitenkin avuksi palkattua työvoimaa.

”Lisäksi kokoelmat huutavat työstämistä”, Ylinampa kuvaa tilannetta.

Ammattiosaamista museossa toisaalta on hyvin, koska yhdistys tekee jatkuvaa yhteistyötä Lapin maakuntamuseon kanssa.

Liekkeihin rovaniemeläiset perinneharrastajat on saanut Pöykkölän tilalla syntynyt Kirppu, voitokas suomenhevosori ja suomenhevosen yksi keskeisistä kantaoreista.

Sana totto tarkoittaa merkkitulta, ja yhdistyksen jäsenet käyttävät sanaa kuvaamaan suurta innostustaan.

”Tällä hetkellä me olemme aivan tottona Kirpusta”, Ylinampa kertoo.

Liekkeihin rovaniemeläiset perinneharrastajat on saanut Pöykkölän tilalla syntynyt Kirppu (1879–1907), voitokas suomenhevosori ja suomenhevosen yksi keskeisistä kantaoreista.

Museolla kesäkuun alussa avattu Kirppu-orin ja suomenhevosen näyttely on saanut Museoviraston Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden tunnuksen.

Vuoden kotiseutuyhdistys -palkintoa tavoitteli tänä vuonna 50 kotiseutuyhdistystä.

Ehdokkaiden joukossa oli perinteisiä kotiseutuyhdistyksiä, kyläyhdistyksiä, kaupunginosayhdistyksiä, erilaisia museo- ja kulttuuriyhdistyksiä sekä aluejärjestöjä.

Suomen Kotiseutuliitto on valtakunnallinen kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö sekä Suomen suurin kulttuurialan kansalaisjärjestö. Kotiseutuliitto vaalii kulttuurimme monimuotoisuutta ja kulttuuriympäristöjä, nostaa esille paikalliskulttuureita, tukee kotiseututyötä sekä vaikuttaa yhteiskunta- ja aluesuunnitteluun.

Lisätietoa Vuoden kotiseutuyhdistys -kilpailusta ja aiemmat palkitut: kotiseutuliitto.fi.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Onnittelut tottolaisille.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös