Uusi Rovaniemi

Rovaniemen opiskelija-asunnoissa kerätään nyt muovijätettä

Jätteenkuljetusyhtiö lähti kehittämään kerrostalojen muovinkeräystä.

Anssi Jokiranta
Domus Arctica -säätiön taloissa voi nyt kierrättää muovin. Kuvassa opiskelija-asuntotalo Kuntotiellä Ounasmetsässä.

Domus Arctica -säätiön taloissa voi nyt kierrättää muovin. Kuvassa opiskelija-asuntotalo Kuntotiellä Ounasmetsässä.

Tiia Haapakangas

Rovaniemen opiskelijataloissa kierrätetään nyt myös muovijätettä, kertoo opiskelija-asuntosäätiö Domus Arctica.

Kierrätys tuli mahdolliseksi jätteenkuljetusyritys MHK:n kokeilun myötä. Yhtiö on aloittanut muovin keräyksen kerrostaloissa, ja ensimmäiset kohteet Lapissa ovat rovaniemeläisen opiskelija-asuntosäätiö Domus Arctican taloissa.

Säätiön mukaan kaikki sen asukkaat ovat voineet vuodenvaihteesta lähtien kierrättää muovin. Aiemmin taloissa on voinut kierrättää polttokelpoisen jätteen, biojätteen ja paperin lisäksi nestekartongit, pahvit, metallit ja lasit.

Yleiset muovinkeräyspisteet Rovaniemellä ovat Prisman ja Citymarketin yhteydessä keräyspisteille.

Domus Arcticalla on asuinkerrostaloja Rantavitikalla, Anninportissa, Ratakadulla ja Kuntotiellä.

– Itse asiassa kaikki lähti liikkeelle asukkaamme jättämästä palautteesta, jossa hän toivoi muovin keräyspistettä, kertoo asukastoimikunnan puheenjohtaja Wille Määttä.

Määttä arvostaa sitä, että DAS haluaa rakentaa opiskelijoiden toiveiden mukaista asumista. Hänen mukaansa kierrätys on yksi kaikkein keskeisimmistä arvoista ekotietoisten nuorten keskuudessa. Osa saattaa jopa kysyä vuokrausvaiheessa, miten kierrätys on hoidettu.

DASin kiinteistöpäällikkö Tuomas Rautio arvioi, että muovinkierrätyspisteiden määrää vielä lisätään.

– Muovin keräyspisteistä olemme saaneet enemmän kiitosta kuin mistään aikaisemmin, hän sanoo.

Raution mukaan jäteyhtiö on ollut aktiivinen toiminnan kehittäjä aiemminkin. Yhdessä on ideoitu esimerkiksi jokakeväiset vaihtolavatempaukset. Ne ovat jo perinne DASin asuntaloissa.

– Kun opiskelijat muuttavat kesäksi pois asunnoistaan, tuomme pihoille vaihtolavoja. Niihin pois muuttavat voivat jättää kaiken sellaisen jätteen, jota he eivät muuten saisi hävitettyä kuten esimerkiksi kalusteet. Näin saamme jätteet myös käsiteltyä asianmukaisesti.

Yhtiön mukaan sen innovaatioihin kuuluu myös hinnoittelun kehittäminen. Se kertoo olevansa ainoa jätekuljetuksiin erikoistunut yhtiö, joka on siirtynyt astiakohtaisesta hinnoittelusta jätteen punnitsemiseen.

– Poiketen kilpailijoistamme, laskutamme jätteen nyt painon mukaan, emme astiakohtaisesti. Kaikki hyötyvät. Näillä kehitysaskeleilla asiakkaamme ovat saaneet jätekustannuksiaan jopa hiukan alemmas, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Matti Heikkilä.

Myös Domus Arctica painottaa kiinnostustaan ympäristöasioihin. Seuraavassa uudiskohteessaan eli Lapin yliopiston päärakennuksen naapuriin rakentuvassa 8-kerroksisessa puutalossa DAS aikoo kiinnittää erityistä huomiota kierto- ja jakamistalouteen. Talon asukkaille tulee esimerkiksi yhteiskäyttöön sähköauto, joka saa osan energiasta talon omista aurinkokennoista. Taloon tulee yhteensä 103 opiskelijayksiötä.


Kommentit (2)

  • Hans

    Ongelma on muovin keveys. Muistelen jostain uutisesta lukeneeni, että kuormalavallinen kierrätysmuovia painaa alle 200 kiloa, kun taas puristin tiivistää kolmen tonnin möykyn, joka on kustannuksiltaan aivan toisen luokan kuljetettava. Tulee tolkun kallis systeemi, jos joka talossa aletaan moista pumpulia keräämään. Juuri sen takiahan Hessuntorinkin piste lopetettiin kun ei kannata!

  • Jes

    Odotan että tulee kätevät muovinkeräyspisteet omakotitalojen luokse, kun ei nyt tule lähdettyä erikseen viemään cittarille tai eteläkeskukseen kun eivät ole kätevästi työ-tarha-kauppa-harrastus matkojen varrella, joten useimmiten ei muovi mene kierrätykseen, vaan polttokelpoiseen, ja siitä energiaksi. Kartonki, paperi, jne menee kierrätykseen, kun niille pömpelit joka kaupan pihassa, hyvä, muovillekin joka paikkaan pömpelit, sitten onnistuu.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös