Uusi Rovaniemi

Rovaniemen kunniavartio toteutuu: Mukaan ilmoittautui 750 miestä ja naista

Tapahtuman organisoiva Joni Ylinampa lähettää vartioon ja varavartioon valituille ohjeet. Tärkeää on olla ajoissa paikalla.

Erkki Saarinen
Rovaniemen kunniavartio toteutuu: Mukaan ilmoittautui 750 miestä ja naista

Ohjeita vartioon. Jos ei ole esimerkiksi armeijassa tottunut seisomaan pitkään paikallaan, voi kunniavartio ottaa koville. Ohjeeksi tehtävästä suoriutumiseen suositellaan painon vaihtamista jalalta toiselle ja varpaiden liikuttelua.

Anne Torvinen

Rovaniemeläisen Joni Ylinamman operoima kunniavartio sankarivainajien haudalle toteutuu. Uuden Rovaniemen julkaiseman juttukokonaisuuden jälkeen paikat saatiin nopeasti täyteen.

"Jutun jälkeen ilmoittautumisia tuli 400 kahdessa päivässä. Kaikkiaan vartioon on nyt ilmoittautunut 750 miestä ja naista, mikä on aivan huikean hienoa", Ylinampa kertoi maanantaina.

Enempää ilmoittautumisia ei tarvita. Nyt Ylinamman tehtävänä on järjestää kaikille haudoille sopivan ikäinen vartija ja nimetä varavartijat.

"Noin 480 haudalle saadaan juuri oikean ikäinen henkilö. Eniten vajausta tuli 21–23-vuotiaiden miesten osalta, mikä on ymmärrettävää, sillä tuosta ikäluokasta aika moni on tällä hetkellä armeijassa. Noille paikoille nimeän saman ikäisiä naisia, sillä tärkeintä koko kunniavartiossa on osoittaa se sukupolvi, joka sodassa kaatui, eikä sukupuolella ole niin suurta merkitystä"; Ylinampa sanoo.

Joni Ylinampa lähettää kaikille vartioon valituille ohjeet sähköpostitse. Ne tulevat myös tapahtuman Facebook-sivuille.

"Vartioon valittujen tulee olla paikalla kello 10, jolloin aloitamme järjestäytymisen. Lisäksi on varavartio, josta otetaan tilalle vartija, mikäli tehtävään nimetty ei ole paikallaan hänelle osoitetun haudan vierellä viimeistään kello 11. Varavartio on myös sen varalta, että jonkun voimat ehtyvät."

Ylinampa on keskustellut puolustusvoimien edustajien kanssa vartiossa seisomisesta.

"Puolen tunnin paikallaan seisominen ei ole mikään helppo juttu varsinkin, jos sellaiseen ei ole tottunut. Veri voi paeta hyvinkin nopeasti ja silloin lähtee jalat alta."

Suositus on, että vartiossa seisova liikuttelee varpaitaan ja vaihtelee tasapainoa jalalta toiselle pyörtymisen välttämiseksi. Paikalla on henkilöitä auttamassa, mikäli joku pyörtyy.

Sään mukainen ja samalla tilaisuutta kunnioittava, siisti pukeutuminen on tilaisuudessa toivottavaa.

"Jos kunniavartioon tuleva on armeijasta lomilla tai reserviupseeri, voi tilaisuuteen pukea armeijan asun", Ylinampa huomauttaa.

Tapahtuma alkaa heti kirkossa olevan jumalanpalveluksen päätyttyä puolustusvoimien seppeleenlaskulla. Tilaisuutta kunnioitetaan myös Hornet-ylilennolla.

Ylinamman ja kolme muuta järjestelyissä auttavaa henkilöä tunnistaa paikalla huomioliiveistä.

"Jos on kysyttävää tai joku ongelma, niin kannattaa tulla nykäisemään hihasta huomioliiveihin pukeutuneita tyyppejä", Ylinampa sanoo.

Tapahtumaan suositellaan tultavan jalkaisin. Autoja ei voi pysäköidä aivan lähelle tapahtumapaikkaa, sillä kirkon parkkipaikat on varattu aamupäivän jumalanpalvelukseen osallistuville. Esimerkiksi Jorma Eton tien varressa on pysäköintipaikkoja.

Itsenäisyyspäivän kunniavartio ke 6.12. klo 11.10–11.40 sankarivainajien hautausmaalla.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös