Uusi Rovaniemi

Rovaniemellä avataan kaksi uutta kahvilaa – kissakahvila Freijan asukkaisiin pääsee tutustumaan lauantaina

Kesän aikana avautuu myös brittikahvila Purrfect Angel, jonka henkilökuntaan kuuluu niin ikään kissoja. Tänä päivänä teemakahviloissa halutaan panostaa erilaisuuteen ja tarjota asiakkaille elämyksiä.

Jussi Leinonen
Rovaniemellä avataan kaksi uutta kahvilaa – kissakahvila Freijan asukkaisiin pääsee tutustumaan lauantaina

Kurkistus. Kissakahvila Freijassa pääsee seuraamaan kissanpentujen touhuja kahvikupposen lomassa. Kuvassa kahvilan työntekijät Elina Arias (vas.) sekä Marketta Eerola.

Anni Happonen

Näyteikkunan takana Rovakadulla asuu neljä pientä kissanpentua. Kissat Vincent, Ludwig, Cecilia ja Musti ovat saaneet tutustua uuteen kotiinsa kuukauden ajan, ennen kuin sen ovet avataan yleisölle.

Lauantaina avautuva Kissakahvila Freija on Rovaniemen ensimmäinen kissakahvila. Ideana on, että asiakas voi kahvittelun lomassa leikkiä ja silitellä tilassa oleskelevia lemmikkejä.

”Monella ei ole mahdollisuutta hankkia omaa lemmikkieläintä, vaikka niistä pitäisikin. Kissat ovat ihania otuksia, jo niiden touhujen seuraaminen rauhoittaa mieltä”, kissakahvila Freijan perustaja Katri Säkö-Arias kertoo.

Yrittäjän mukaan moni on tiedustellut etukäteen, saako kahvilaan tulla, jos ei omista kissaa.

”Saa tietenkin – kahvila on avoin kaikille kissoja rakastaville”, hän vakuuttaa.

Suomessa kissakahviloita on ennestään kaksi, Tampereella ja Helsingissä. Ilmiö sai alkunsa Tokiossa, jossa lemmikkieläinten pitäminen asuinnoissa on usein kiellettyä. Kissoja vilisevät kahvilat perustettiin vastaamaan ihmisten lemmikkitarpeita ja trendi levisi pian ympäri maailmaa.

Lapin musiikkiopistossa pianonsoiton opettajana työskentelevä Katri Säkö-Arias on vieraillut maailmalla useissa kissakahviloissa, ja leikitteli ystävien kesken pitkään ajatuksella, että perustaisi itsekin samanlaisen Rovaniemelle.

”Minut tunnetaan työpaikalla kissaihmisenä, ja luokassani on aina ollut paljon kissojen kuvia ja kissapatsaita. Kenellekään ei varmasti tullut yllätyksenä, että juuri minä perustaisin kissakahvilan”, hän nauraa.

Lontoossa kissakahviloihin haluava nelihenkinen perhe voi Säkö-Ariaksen mukaan joutua maksamaan jopa viisikymmentä euroa sisäänpääsystä. Rovaniemen kissakahvila Freija halutaan pitää ainakin toistaiseksi ilman sisäänpääsymaksua.

”Haluamme pitää kahvilan matalan kynnyksen paikkana, jonne kaikilla on mahdollista päästä. Olisi ikävää, jos asiakkaat joutuisivat maksamaan ison hinnan sisäänpääsystä, ja sitten kaikki kissat vaikka nukkuisivat”, Säkö-Arias kertoo.

"Rovaniemen kissakahvila Freija halutaan pitää ainakin toistaiseksi ilman sisäänpääsymaksua."

Katri Säkö-Arias muistuttaa, että kahvila on myös kissojen koti ja niiden hyvinvointi on etusijalla: kissoja ei saa ottaa väkisin syliin eikä esimerkiksi nukkuvaa kissaa saa häiritä. Jotta tila pysyy rauhallisena, kahvilaan pääsyä voidaan joutua rajoittamaan, eivätkä kaikki halukkaat pääse kiireisimpinä aikoina välttämättä sisään.

”Ihmiset ovat osoittaneet valtavasti kiinnostusta kissakahvilaa kohtaan, ja toivommekin asiakkailta aluksi kärsivällisyyttä. Kissojen hyvinvoinnin ja yleisen viihtyisyyden kannalta on parempi, ettei kahvila ole aivan tupaten täynnä.”

Kissakahvilan tiloissa on hygieniasyistä estetty kissojen kulku keittiötiloihin ja astiat suljettu kaappeihin kissojen ulottuvilta. Sen lisäksi tilaan on asennettu tehokas ilmastointi kissankarvojen vuoksi sekä tuplaovet, jotta kissat eivät pääse karkaamaan kadulle.

”Tämä on sen verran uusi juttu, että seuraamme, miten kahvilan toiminta alkaa edetä ja teemme tiloissa muutoksia tarpeen mukaan”, Säkö-Arias kertoo.

Silkkitassuja sipsuttelee piakkoin myös toisessa, Pekankadulle avattavassa Purrfect Angel -kahvilassa. Brittiläisteemainen Purrfect Angel ei ole varsinainen kissakahvila, koska kissat eivät asu tilassa, vaan saapuvat paikalle toisinaan yrittäjän mukana.

”Tarkoitus on luoda paikasta lämmin olohuone, jonne voi tulla rauhoittumaan, hengailemaan tai vaikka opiskelemaan. Kissat tuovat kahvilaan kotoisaa tunnelmaa”, kuvailee kahvilan yrittäjä Saara-Maria Kalström-Rantala.

Brittikahvila Purrfect Angel on toistaiseksi vielä remontissa, mutta avaa ovensa kesän aikana.

”Toivon, että pääsemme avaamaan kahvilan heinäkuun loppuun mennessä. Emme ole kuitenkaan lyöneet lukkoon tarkkoja aikatauluja, koska tekemistä on vielä paljon”, Karlström-Rantala kertoo.

”Ihmiset eivät enää etsi halvinta kahvia, vaan hakevat erilaisuutta, elämyksiä ja laatua."

Vuoden 2014 Miss Rovaniemi sai idean brittiteemaisesta kahvilasta lomamatkoillaan Skotlannissa. Vanhan ja modernin yhdistelmä sekä paikallisten ylitsevuotava vieraanvaraisuus tekivät Karlström-Rantalaan vaikutuksen.

”Minusta oli uskomatonta, että keskellä modernia kaupunkia saattoi seistä ikivanha linna. Ajattelin, että jos en itse voi muuttaa pysyvästi Britteihin, niin tuon sitten heidän kulttuurinsa tänne”, hän kertoo.

Anni Happonen
Brittiteemaa. Purrfect Angel -kahvilan yrittäjä Saara-Maria Karlström-Rantala haluaa tuoda brittiläisen kahvilakulttuurin Rovaniemelle: "Rakastuin vanhan ja modernin yhdistelmään."

Brittiteemaa. Purrfect Angel -kahvilan yrittäjä Saara-Maria Karlström-Rantala haluaa tuoda brittiläisen kahvilakulttuurin Rovaniemelle: "Rakastuin vanhan ja modernin yhdistelmään."

Brittihenkisyyttä tuodaan kahvilaan vintage-tyylisellä sisustuksella sekä englantilaisilla perinneherkuilla ja -kattauksilla. Karlström-Rantala haluaa laajentaa kahvilan tarjontaa myös tyypillisten kahvilatarjoilujen ulkopuolelle: teen ja skonssien lisäksi kahvilassa on myynnissä esimerkiksi brittiläisiä vegaanimeikkisarjan tuotteita.

”Ihmiset eivät enää etsi halvinta kahvia, vaan hakevat erilaisuutta, elämyksiä ja laatua. Voimme järjestää asiakkaille yksityistilaisuuksia, joissa nautitaan brittiläisiä herkkuja ja tarjotaan esimerkiksi kauneudenhoito-ohjausta. Tässä on kaikki minun rakkaus saman katon alla”, Karlström-Rantala kertoo.

Pian avattavien kissakahvila Freijan ja brittikahvila Purrfect Angelin lisäksi kaupungin kaduille on tupsahdellut kevään aikana lukuisia uusia kahviloita. Kuppilakulttuuria on viime aikoina rikastuttanut muun muassa Rovakadulle avattu Cafe Staar, Korkalonkadulle perustettu Piano Bar sekä Sampokeskuksen Mumin Kaffe.

Uusien teemakahviloiden yrittäjät katsovat, että kahvilakulttuuri on alkanut nostaa pohjoisessa päätään ja ovat iloisia siitä, että kahvilatarjonta on kaupungissa runsasta.

”Mieluummin kymmenen kahvilaa kuin vain yksi. Se saa ihmiset liikkeelle ja poikkeamaan myös uusista ovista sisälle”, Katri Säkö-Arias pohtii.

Kissakahvila Freijan avajaiset la 14.7. klo 11, Rovakatu 7. Lisätietoa facebook.com/kissakahvilafreija.

Lisätietoa brittikahvila Purrfect Angelista osoitteessa facebook.com/brittikahvilapurrfectangel.

Kissakahvilassa

Liiku rauhallisesti ja vältä äkkinäisiä liikkeitä.

Lähesty kissoja tyynesti tarjoamalla ensin kättä nuuhkittavaksi.

Älä ota kissaa väkisin syliin.

Älä herätä tai häiritse nukkuvaa kissaa.

Lapset voivat tulla kissakahvilaan vanhempien kanssa.

Kahvilassa on leluja, joilla kissojen kanssa voi leikkiä.

Kissakahvilaan ei voi tuoda omia lemmikkejä.

Ole kärsivällinen. Kissakahvilaan pääsyä saatetaan tilan täyttyessä rajoittaa, jotta kissojen turvallisuus voidaan taata.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös