Rovaniemeläisiä kutsutaan talkoisiin: 690 seppelettä sankarivainajille itsenäisyyspäivänä

Floristiksi opiskeleva Leena Ilvesluoto aktivoi Rovaniemen mukaan valtakunnalliseen hankkeeseen. Arvokkaan eleen toteuttamiseen tarvitaan nyt innokkaita talkoolaisia.

Pekka Aho
Rovaniemeläisiä kutsutaan talkoisiin: 690 seppelettä sankarivainajille itsenäisyyspäivänä

Äiti ja tytär. Leena Ilvesluoto on ammatiltaan kätilö, mutta opiskelee nyt opintovapaan turvin floristiksi. Hän käynnisti seppeletalkoot-tempauksen Rovaniemellä yhdessä tyttärensä, kukkakauppayrittäjä Anni Ilvesluodon kanssa.

Anne Torvinen

Jokaiselle Rovaniemen sankarivainajan haudalle viedään itsenäisyyspäivänä havuseppele. Hautoja on 690. Tavalliset rovaniemeläiset lahjoittavat havut ja tarvikkeet sekä oman työpanoksensa arvokkaan eleen toteuttamiseksi.

Tämä on tavoitteena rovaniemeläisen Leena Ilvesluodon käynnistämässä tempauksessa, johon hän kaipaa nyt talkooväkeä.

”Kyseessä on valtakunnallinen hanke, jossa aiotaan sitoa seppeleet jokaisen Suomen 95 000 sankarivainajan haudalle itsenäisyyspäiväksi. Aktivoiduin mukaan, koska opiskelen floristiksi ja pidän ajatusta sankarivainajien erityisestä muistamisesta arvokkaana”, Leena Ilvesluoto kertoo.

Ilvesluodolla on apunaan tyttärensä Anni Ilvesluoto, joka on Kukkapuoti Lumikukan yrittäjä ja kokenut ammattilainen seppeleiden sidonnassa.

”Olemme kotitalkoissa tehneet jo 58 seppelettä. Niiden tekemiseen meni kaksi iltaa ja mukana oli seitsemän tekijää”, Ilvesluoto kertoo.

”Vaikka seppeleitä saatiin tehtyä aika mukavaan tahtiin, silti hieman jännittää, että saadaanko kaikki 690 tehtyä.”

Arvokas ele. Jokaiselle Rovaniemen sankarivainajan haudalle halutaan viedä seppele 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi 6. joulukuuta.

Arvokas ele. Jokaiselle Rovaniemen sankarivainajan haudalle halutaan viedä seppele 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi 6. joulukuuta.

Jotta hieno tavoite toteutuu, järjestetään Rovaniemellä loka-marraskuun aikana yleisiä, kaikille avoimia talkoita. Ensimmäiset talkoot ovat ensi keskiviikkona Rantavitikan koululla.

”Koulutamme seppeleensidontaan paikan päällä, joten aikaisempaa sidontakokemusta ei tarvita”, Ilvesluoto sanoo.

Mukaan toivotaan kaiken ikäisiä talkoilijoita.

”Hämeenlinnalainen Esa Jaatinen, jonka idea koko hanke on, kertoi toivovansa erityisesti, että mukaan tulee lapsia ja nuoria.”

Talkoissa voi leikata havuja, tehdä seppeleen pohjia ja varsinaista sidontaa.

”Mukaan voi tulla, vaikka ei esimerkiksi reuman takia pystyisi punomaan seppeleitä. Havunoksien leikkaajia tarvitaan myös, sillä valmiista pätkistä punominen nopeuttaa seppeleen valmistumista huomattavasti.”

Maanomistajat voivat osallistua talkoisiin lahjoittamalla hyvälaatuisia kuusenhavuja. Toiveena on, että ne olisi valmiiksi pakattu jätesäkkeihin.

”Olen hakenut havuja Pujottelijantien ympäristöstä Ounasvaaralta, missä kaupunki on kaatanut kuusia. Sieltä voivat muutkin hakea. Yhteen jätesäkkiin mahtuu noin kymmenen seppeleen tarpeet”, Leena Ilvesluoto kertoo.

Seppeleisiin tarvitaan myös puola- eli sidontalankaa, kaikkiaan noin 170 rullaa. Vajaa kaksi euroa maksavia lankarullia myydään muun muassa rautakaupoissa. Paikallinen K-rauta on jo lahjoittanut osan langoista.

Ilvesluoto huomauttaa, että seppeleitä voi tehdä myös itsenäisesti kotonaan tai järjestämällä oman porukan talkoot. Linkki seppeleenteko-ohjeisiin löytyy tempauksen Facebook-sivulta.

Facebook-sivun kautta talkoisiin voi myös haastaa osallistujia. Mukana on jo useita yrityksiä ja yhteisöjä, esimerkiksi partiolaiset, 4H-yhdistys, Petronellat, kätilöyhdistys ja Rantavitikan peruskoulu. Paikallisen tempauksen hallinnoijaksi on lupautunut Lapin sotaveteraanipiiri ry.

Valmiit seppeleet tulee säilyttää viileässä. Ne voi toimittaa Kukkapuoti Lumikukkaan, osoitteeseen Ruokasenkatu 5.

Veteraanijärjestöt, Lottaperinneyhdistys ja partiolaiset toteuttavat seppeleiden laskun sankarihaudoille itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.

Seppeletalkoot Rovaniemen sankarivainajien haudoille -talkoot ke 25.10. klo 18 Rantavitikan koululla, Yliopistonkatu 6. Mukaan voi ottaa pienet oksasakset ja istuvat työkäsineet. Myös sidontalankaa ja havuja tarvitaan. Koulun oppilaat pitävät tapahtumassa kanttiinia.

Seuraavat talkoot: 30.10. klo 15–18 pääkirjastossa, 7.11. klo 18–21 Tiroli-salissa, Rovakatu 2. Talkoita järjestetään kunnes tavoite on saavutettu.

Lisätietoa: facebook.com -> Seppeletalkoot Rovaniemellä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös