Syöttö omalta puolustajalta laitaa pitkin b-pisteen vierelle. Kultakypärä ottaa kiekon vastaan, ja kääntää suunnan kohti maalia.

Liuku näyttää kävelyvauhtiselta, mutta kädet käyvät uskomattomalla nopeudella. Ensimmäinen puolustaja näyttää jähmettyneen paikalleen, kun sinipaitainen hyökkääjä vie kiekon rystypuolelle. Toinen puolustaja jää myös telineisiin, kun Juhani Tamminen suojaa kiekkoa toisen harhautuksen avulla. Mies liukuu naurettavan helpon näköisesti vastakkain maalivahdin kanssa, kun kolmannen SaPKo-pelaajan mailahäirintä näyttää lähinnä kuriositeetilta.

Maalintekoyritys kilpistyy vielä maalivahdin patjoihin, mutta Olli-Matti Järvelällä on helppo työ laittaa irtokiekko maaliin. Edeltäneellä kaudella varjojen mailla vaeltaneesta Tammisesta ei ole tietoakaan.

Tällä hetkellä Juhani Tamminen johtaa Mestiksen pistepörssiä 15 ottelun jälkeen pisteillä 7+10.

Ero viime kauteen on huima. Silloin elämänsä ensimmäisellä Mestis-kaudella 36 ottelun jälkeen tilastot näyttivät tehoja 5+13. Kauden alussa sattuneen loukkaantumisen jälkeen mies ei päässyt missään vaiheessa mukaan Mestiksen vauhtiin.

"Tuli oltua aika syvissä vesissä eikä itseluottamusta saanut missään vaiheessa. Mietin kesken kauden, että olisikohan tämä nyt tässä ja lähtisi vaan. Kun pelit eivät sujuneet, niin ei kiinnostanut harjoitella ja alku- ja loppuveryttelyt olivat vähän niin ja näin", Tamminen kertoo nyt.

27-vuotias keskushyökkääjä päätti yrittää vielä kerran.

"En tehnyt rakennusmestarin töitä kesällä kuin neljä viikkoa. Muuten treenasin kahdesti päivässä. Ennen ensimmäistä Mestis-kautta kävin kokoaikatöissä ja treenailin iltaisin minkä jaksoin."

Tulokset ovat ilmiselvät. Taitava, peliä luova keskushyökkääjä pysyy vauhdissa mukana, kun jalkoihin on saatu lisää voimaa ja kestävyyttä.

Vaikka peli menee vielä paikoin leipomiseksi ja 190-senttinen Tamminen voisi käyttää kokoaan vielä paremmin hyväkseen, näyttää pelaaminen ison osan ajasta hämmentävän helpolta pienessäkin tilassa.

"Jääkiekko on itseluottamuspeli. Kun se on korkealla niin tuntuu siltä, että kentällä voi tehdä vaikka mitä. Viime kaudella sitä ei ollut", Tamminen toteaa.

"Voisi sitä olla vielä röyhkeämpi. Mutta kun on kaksikymmentä vuotta pyörinyt kulmissa, niin pelityyli on selkärangassa. On sitä suoraviivaisuutta vähän löytänyt."

[alma_image id="15746883" extension="jpg" caption="Itseluottamus löytyi. Jääkiekko on itseluottamuspeli. Kun se on korkealla niin tuntuu siltä, että kentällä voi tehdä vaikka mitä. Viime kaudella sitä ei ollut, sanoo Mestiksen pistepörssiä johtava Juhani Tamminen." photographer="Iiro Kerkelä" template="article-content" ]

Ensimmäinen Mestis-kausi ei ollut ensimmäinen kerta, kun Tamminen ui syvissä vesissä jääkiekon suhteen.

"Valmentaja Jussi Tapola ei ottanut minua HPK:n A-poikien SM-sarjajoukkueeseen, kun harjoittelu ei kiinnostanut ja asenne oli pielessä. Kiinnosti enemmän juhliminen ja muut sellaiset asiat. Se oli jopa kovempi paikka kuin viime kausi", Tamminen sanoo.

Lopulta kaikki kolme vuotta A-nuorissa meni II-divisioonassa höntsäillen, hirmuisia tehopistemääriä tehden.

"Ei pahemmin harjoiteltu. Harrastettiin vaan, kun se oli kivaa. Sama meno jatkui ensimmäisenä kautena miesten II-divisioonassa."

Sitten tuli kutsu kaudelle 2011–2012 miesten kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle Suomi-sarjaan Forssan FPS:ään. Siellä pelaaminen meni opiskelujen ehdoilla.

"Olen aina tykännyt pelata jääkiekkoa. Forssassa sitten alkoi tajuamaan, että taitoja olisi pelata korkeammallakin tasolla."

Suomi-sarjassa meni lopulta neljä kautta. Kolmella viimeisellä kaudella pisteitä syntyi reilusti yli piste per peli, mutta näyttöpaikkaa Mestikseen ei tullut. Ehkä osittain myös siksi, että opiskelut pitivät Etelä-Suomessa.

"Toisella kaudella Heinolan Peliitat kysyivät ennen siirtorajan umpeutumista minua Mestikseen, mutta FPS olisi halunnut jonkun ihan käsittämättömän korvauksen."

[alma_image id="15746881" extension="jpg" caption="Toinen kausi sinipaidoissa. Juhani Tamminen (takana keskellä) siirtyi RoKiin syksyllä 2015. RoKin videopalaverissa etualalla apuvalmentaja Benjamin Laurinkari ja Tammisen vieressä vasemmalla Joona Springare sekä oikealla Markus Neva-Aho." photographer="Iiro Kerkelä" template="article-content" ]

Lopulta kesällä 2015 tuli puhelu RoKin urheilutoimenjohtaja Jani Mikkolalta. Kun koulut olivat paketissa, ei ollut syitä olla lähtemättä ja oli mahdollisuus harjoitella ensimmäistä kertaa ammattimaisesti.

Vaikka mies on itsekin häkeltynyt tämän kauden tahdistaan, näyttää kaamoskuningas silti vihdoin heränneen kesän aikana. Nyt tavoitekin on selvä, ja ammattimaisella harjoittelulla päämäärä.

"Näyttöpaikka Liigaan."

Lisätietoja: RoKi Hockeyn nettisivuilta.


Kommentit (3)

  • Pubin keisari

    Forssan jääkiekkopyhätössä tuli seurattua tammisen tekemistä ja menemistä. parhaimmillaan dominoi, ihan OK -päivänä oli kentän parhaimmistoo ja huonona päivänä oli silti ihan hyvä. kyllähän jätkästä näki, että väärässä sarjassa pelaa. On hieno nähdä, että nyt mestiksessä jatkaa samaa, mihin Forssassa jäi. Harmi ettei Tammisen johdolla vihreiden nousua mestikseen koskaan tapahtunut.

  • Näin se on

    Erinomaisen hyvä juttu. Tami on hyvä esimerkki urheilijasta. Oikotietä onneen ei ole. Lahjakkuudella pääsee tietylle tasolle, mutta päästä uralla ylöspäin ja pysyä hyvällä tasolla edellyttää hyvää elämänhallintaa ja laadukasta harjoittelua.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös