Uusi Rovaniemi

Reissuäiti: Vähättely imee innon tekemisestä ja vie ilon onnistumisesta

Reissuäiti: Vähättely imee innon tekemisestä ja vie ilon onnistumisesta
Pipsa Kostamo

Viime viikolla vietettiin Huomaa kehu -viikkoa. Sitä olivat järjestämässä Suomen nuorten valtakunnallinen mielenterveysseura Yeesi ry. sekä Positiivisen CV:n kehittäjät. Viikon ideana oli kehua ystäviä, työkavereita ja perheenjäseniä. Satsata tietoisesti toisten rohkaisemiseen ja kannustamiseen. Ja huomata kehu myös omalla kohdalla.

Kouluissa on katsottu kavereita kehulasien läpi. Nepä ovatkin sellaiset lasit, jotka oikein suurentavat ihmisen vahvuuksia ja hyviä puolia. Oppilaat ovat saaneet myös asettua kehukehyksiin edustamaan kaikkia hienoja ominaisuuksia, joita meillä jokaisella on.

Luokissa on kasvatettu onnistumisen puita niin, että jokainen on saanut kertoa päivän onnistumisestaan, ja näin puu on kasvanut lehti lehdeltä tuuheammaksi – ja puuhunhan lehtiä mahtuu! Meidänkin makkarinovessa kasvaa nykyään sellainen puu.

Kehua, rohkaisua ja kannustusta ei ole koskaan eikä missään liikaa. Sitä, että keskittyisimme näkemään oikein isoina mahtavina ne hyvät puolet, joita meissä ja muissa ihmisissä on.

Suomalaiseen mentaliteettiin kuuluu viileä vaatimattomuus. Kunnon ihminen tekee hommansa, eikä laula lauluja onnistumisestaan. Ei nosta itseään, eikä kyllä sen puoleen oikein ketään muitakaan.

Ei sillä tavalla niinkö piä itteään tai kettään sen kummempana ihmisenä. Ja jos joku on vähän enemmän esillä tai avoimen iloinen menestyksestään, ajatellaan helposti, että mitä se tuoki muka yrittää olla.

Joissain tilanteissa hyväksi ajateltu vaatimattomuus lähestyy kuitenkin itsensä ja tekemistensä vähättelyä: no eihän tuo nyt mittään, vähän jotakin laitoin, enpä tiiä tulleeko tästä mitään sen isompaa.

Vähättely ja liika vaatimattomuus ei tuo voimaa yrittää ja onnistua. Se painaa ihmistä alaspäin, imee rohkeuden ja innon tekemisestä.

Kaikkivoipainen lapsi meissä tarvitsee kyllä pettymyksensä ja muutamat kunnon yhteentörmäykset elämän realiteettien kanssa. Mutta realismia ei ole missään tapauksessa se, etteikö lapsi tai aikuinen pystyisi vaikka mihin, jos vaan saa siihen tukea ja mahdollisuuden harjoitella.

Vähättely latistaa ja pienentää ihmisen uskomusta itsestään onnistujana. Salakavalasti se jämähtää mieleen uskomukseksi, että on ihan turha edes yrittää, kun kukaan muukaan ei näe minussa onnistujaa tai jaa iloani siitä, jos onnistun minulle tärkeässä asiassa.

Vähättelyn ja vaatimattomuuden perässä hiipii usein myös kriittisyys. On viisasta pohtia esimerkiksi omia kykyjään ja mahdollisuuksiaan järkevästi. Mutta: ilo omista hyvistä puolista tai vahvuuksista ei syty kriittisyydestä eikä toisen onnistumisen hetkeä saa kriittisyydellä pilata.

Kehutaan, rohkaistaan ja kannustetaan joka päivä. Äläkä piä minnään, jos joku ei sinua kannusta, kattelet vähän ympärilles niin löyät kyllä jonku toisen, ja kokkeileppa kehua häntäki.

Kirjoittaja on nelikymppinen äiti, joka asuu Helsingissä, mutta opiskelee Rovaniemellä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös