Joidenkin bändien taustalta löytyy hassunhauska tarina, kuinka kaikki on saanut alkunsa. Vaan ei Puhelinseksin. Rovaniemeläisen punkrock-yhtyeen tarina on se paljon tavallisempi.

"Istuimme iltaa Nooran (Määttä) ja Aten (Viljamaa) kanssa viime marraskuussa. Päätettiin sitten perustaa punk-bändi. Ei siinä kyllä ollut mitään sen erikoisempaa. Nooran kanssa olimme puhuneet aiemmin monta kertaa, että pitäisi soittaa yhdessä", kertoo Otto Mikkola. "Paitsi tällä kertaa päästiin treenikämpälle asti", Viljamaa huomauttaa.

Nyt kolmikko sekä rumpali Antti Keskipoikela köhisevät vuorotellen Mikkolan ja Viljamaan keittiön pöydän ääressä ja vastauksia kähistään vuorotellen. Jos flunssa vaivasi osaa bändistä jo ennen Etelä-Suomen keikkareissua, tällä hetkellä siitä toipuu koko porukka.

Puhelinseksi osuu näppärästi siihen samaan, jo muutaman vuoden punk-piireissä valloillaan olleeseen tyylisuuntaan melankolisesta ja melodisesta punkrockista. Siis osittain samaan tyyliin kuin millä yhtyeet kuten Kivesveto Go-Go ja Pää Kii ovat soittaneet isoilla festivaaleilla jo useamman vuoden.

Rovaniemeläisyhtye erottuu joukosta vähemmän suoraviivaisilla sanoituksillaan ja tunnelmallaan, joka lähentelee paikoin suomalaista, surullista iskelmämusiikkia. Hyvälle kappaleelle ei ole sen suurempaa salaisuutta, kuin tavoite saada vipinää kuulijan punttiin.

"Kyllähän se melodia on aika isossa osassa noissa kappaleissa", Mikkola toteaa.

"Ja sanat. Pitää olla hyvät sanat", Viljamaa jatkaa.

"Aina noissa kappaleissa jotain kaivataan", Määttä, joka kirjoittaa sanoituksia yhdessä Mikkolan kanssa, sanoo.

"Itketään sen hymyn takana, kun yleensä asetelma on toisin päin."

Mitä te nyt kaipaatte?

"Pizzaa."

"Kivoja poikia ja kissoja."

"Ja äitiä."

"Joo, äitiä."

Niin, entäs tuo yhtyeen nimi?

"Olin itse sitä vastaan ensimmäiseen keikkaan asti. Atte ja entinen rumpali Joel sen keksivät", Mikkola ehtii sanoa ensimmäisenä.

"Eipä mene ihan nössöilyksi. Onhan puhelinseksissä itsessään sellaista tiettyä kaipausta", Viljamaa jatkaa.

"Kyllähän tuo nimi kuitenkin hieman viittaa sinne punk-musiikkiin", Mikkola myhäilee.

Rovaniemi ei ehkä loista punk-kaupunkina, vaikka Lapista on vuosien aikana tullut runsaasti yhtyeitä.

Esiin nousevat hardcorepunk-yhtyeet Aivoproteesi 1980-luvun alusta sekä yhä aktiivinen Yhteiskunnan Ystävät?.

Aikoinaan 1980-luvulla Äkäslompolosta kotoisin olevaa Vivisektiota tituleerattiin Trivial Pursuit -lautapeliä myöten maailman pohjoisimmaksi punk-bändiksi.

"Onhan täällä vieläkin Yhteiskunnan Ystävät?, Huojuva torni ja Los Mogulos ja… No, siinä ne taitavat olla. On tämä silti parempi punk-kaupunki kuin Vaasa", Mikkola naurahtaa.

"Mitä Vaasasta edes tulee?", Keskipoikela ihmettelee.

"Klamydia."


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös