Uusi Rovaniemi

Pöykkölän kasvihuoneiden purku pantiin jäihin – ainakin hetkeksi

Kaupungin suunnitelmana on ollut purkaa kasvihuoneet mahdollisimman pian, koska ne ovat energiasyöppöjä

Jussi Leinonen
Pöykkölän kasvihuoneiden purku pantiin jäihin – ainakin hetkeksi

Eipä purettaisi. Kuntalaisaloitteessa ehdotetaan, että kasvihuoneita ei purettaisi. Ekokyliin perehtynyt Christian Lankinen esittää, että koska hyvät kasvihuoneet on jo olemassa, niiden jatkokäyttöä kannattaisi pohtia.

Tiia Haapakangas

Voisiko Pöykkölässä tyhjilleen jääneitä entisen maatalousoppilaitoksen kasvihuoneita käyttää ruokaviljelyyn? Sellaisen idean ovat esittäneet ekokyliin perehtynyt rovaniemeläinen Christian Lankinen ja joukko muita omavaraisesta ruokatuotannosta kiinnostuneita ihmisiä.

Lankinen kirjoitti asiasta kesän alussa mielipidekirjoituksen, jonka perusteella nimetön kansalainen jätti kuntalaisaloitteen Rovaniemen kaupungille. Aloitteessa esitetään maatalousoppilaitoksen kasvihuoneiden säilyttämistä ja varaamista kaupunkilaisten siirtolapuutarhaksi ja talvikäyttöön.

Rovaniemen kaupunkiviljelijöissäkin aktiivisesti toimiva Lankinen kertoo, että mallia voisi ottaa esimerkiksi Naantalin Livonsaaren ekokylästä, joka on Suomen suurin ekokylä. Hän kävi tutustumassa alueeseen kesällä.

Lankisen mukaan Pöykkölän kasvihuoneista voisi saada kannattavia talviseenkin käyttöön erityisellä puuhakekompostointimenetelmällä.

Raija Suopajärvi
Christian Lankinen.

Christian Lankinen.

Livonsaaren-mallissa puutarhan osakkaat saisivat sieltä ruokaa. Myös Lahdessa on esimerkiksi sopiva ruokaosuuskunta.

"Kai sen siellä Livonsaaressa täytyy olla kannattavaa, kun siellä on kaksi palkattua puutarhuria. Eivät ne varmaan hirveitä profiteja (rahallista tuottoa) saa, mutta ruokaa", Lankinen sanoo.

Kesän alussa kirjoittamassaan mielipidekirjoituksessa Lankinen esittää Pöykkölään myös laajempaa ekokylää, jossa olisi esimerkiksi aurinkoenergialla toimivia passiivitaloja.

Tällä hetkellä ensisijainen tavoite on kuitenkin kasvihuoneiden säilyttäminen. Ne voisivat olla osa ympäröivää asuinaluetta.

"Kaupunki on sanonut, että kasvihuoneet voi ostaa, mutta niiden perustaminen uuteen paikkaan on hirveän kallista. Tuossa ne ovat valmiina olemassa ja nyt olisi agenda, että niitä ei pureta", Lankinen sanoo.

Kaupunginarkkitehti Tarja Outila kertoo, että Metsäruusun eli entisen maatalousoppilaitoksen alueen suunnittelu on vasta alkuvaiheessa.

"Kesän aikana on tullut ideoita sen alueen käytöstä, ja me aiomme nyt kaupungin sisäisesti keskustella siitä, mihin suuntaan aluetta lähdetään kehittämään", Outila sanoo.

Outila ei erittele, paljonko ja millaisia ideoita alueesta on esitetty. Keskusteluaikataulusta hän toteaa, että asian tiimoilta kokoonnutaan "mahdollisimman pian".

Metsäruusun rakennukset omistaa kaupungin Tilaliikelaitos. Sen suunnitelmissa on ollut aloittaa 17 rakennuksen purku-urakka tänä syksynä.

"Meillä on lainvoimainen purkulupa koko Metsäruusun alueella", johtaja Pekka Latvala sanoo.

Rakennuksista kaksi eli vanha päärakennus ja vanha sikala ovat suojeltuja. Niitä ei pureta. Napapiirin Energian ja Veden omistamaa vanhaa lämpölaitosta puretaan jo.

Pekka Latvala arvioi, että muiden rakennusten purkuaikataulu tarkentuu lähiaikoina, kun haitta-ainekartoitus valmistuu. Ajatuksena on ollut, että kasvihuoneet pyritään purkamaan jo tänä syksynä, koska niiden ylläpito vie paljon energiaa.

"Rakennuksia ei voi laittaa kylmilleen, koska siellä saattavat vesijohdot jäätyä ja tulla vain lisää ongelmia", Latvala sanoo.

Ideat kasvihuoneiden tulevasta käytöstä tai rakennusten säilyttämisestä ei ollut keskiviikkoon mennessä vaikuttanut purkusuunnitelmiin. Latvala korostaa, että Tilaliikelaitos noudattaa asiassa kaupungin linjauksia.

"Olen joitakin huhuja kuullut ideoista, mutta meille ei ole annettu sellaista toimeksiantoa, että keskeytettäisiin tämä purku", Latvala toteaa.

Kasvihuoneiden säilyttämiseen Latvala ei näe edellytyksiä.

"Sehän on hölmöläisten hommaa, että ylläpidetään rakennuksia siitä ilosta, että saadaan maksaa siitä ylläpidosta."

*

Jutun haastattelut tehtiin keskiviikkona. Torstaina Pekka Latvala otti yhteyttä toimitukseen ja kertoi, että kaupunginjohtajan kanssa käydyissä neuvotteluissa on sovittu, että purun suunnittelu keskeytetään, kunnes asiaa koskeva kuntalaisaloite on käsitelty.

Kuntalaisaloite

Kuntalaisaloite : Luonto-opiston kasvihuoneet Metsäruusulla kuntalaisten siirtopuutarhaksi ja talvikäyttöön

Julkaistu kuntalaisaloite.fi-palvelussa 2.7., jossa aloitteen taakse ilmoittautui 28 kaupunkilaista.

Lähetetty kaupungille 25.7.

Aloite on parhaillaan käsittelyssä kaupungin kaavoituksessa.

Kaupunginhallitus käsitellee asiaa syyskuussa.

Lähde: kuntalaisaloite.fi, kaupunginsihteeri Kaisa Laitinen


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Mitä syöt jos espania ja Hollanti päättää yhtäkkiä että eipä lähetetäkkään enää ruokaa Suomeen?

  • Nimetön

    Kerroppa Latvala sitten miksi Sinetän koulu on teillä seisonu tyhjillään jo kohta kaksi vuotta ja ylläpito nielee rahaa. Kyllä se on niin, että siellä päässä ne hölmöläiset on, jos tälle linjalle lähdetään. Siihen ku lasket vielä konttien vuokrat vuoteen 2018? asti ja yläluokkien kuljetukset. Tässä kaupungissa ei toimi yhtään mikään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös