Uusi Rovaniemi

Perhe Penangissa: Tulikohan luvattua liikoja? Malesian 93-vuotias pääministeri näyttää aikaansaavalta mieheltä.

Jouni Porsanger

Antti Kuulasmaa

”Jos voitamme vaalit, saatte kaksi ylimääräistä vapaapäivää”, lupasi oppositio juuri ennen viimevuotisia parlamenttivaaleja. Kun vaalitulosta keskiviikkoiltana laskettiin, meillä jännitettiin samalla loppuviikon koulupäivien kohtaloa. Reput oli toki pakattu valmiiksi ja koulupuvut oli pesty ja silitetty normaalisti, sillä eihän oppositio ollut kertaakaan Malesian 60-vuotisen itsenäisyyden aikana mitään vaaleja voittanut.

Niin kuitenkin kävi, että vasemmisto-oppositio otti historiallisen vaalivoittonsa ja aamuviideltä tuli lopulta koulultakin se odotettu viesti: Myös kansainvälinen koulu pysyisi suljettuna seuraavat kaksi päivää, jotka uusi hallinto oli yöllä julistanut kansallisiksi vapaapäiviksi.

Tämä lupaus olikin helpoimmasta päästä pitää. Jo pari kuukautta myöhemmin uusi pääministeri joutui myöntämään, että ihan kaikkia muita lupauksia ei ehkä voidakaan lunastaa. ”Itse asiassa emme odottaneet voittavamme vaaleja, joten paksuun ohjelmajulistukseemme laitettiin kaikenlaisia lupauksia.”

Vaalivoittajista ei yhtäkkiä tuntunut hyvältä enää sekään idea, että oppositiojohtajalla pitäisi olla sama virallinen asema kuin hallituksen ministereillä.

Mutta osaa vaalilupauksista uusi hallitus alkoi heti lunastaa siitäkin huolimatta, että ne eivät välttämättä olleet maan talouden kannalta järkevimmästä päästä. Pääministerikin totesi, että jos lupauksista ei pidetä kiinni, seuraavissa vaaleissa edessä on sitten karvas tappio, kun petetyksi itsensä tuntevat äänestäjät siirtyvät taas entisten valtapuolueiden taakse.

Kansan keskuudessa epäsuosittu 6 prosentin arvonlisävero eli GST oli luvattu poistaa ja nopeasti vaalien jälkeen se poistettiinkin. Valtiontalouden tulopuoli ei tästä tietenkään vahvistunut, mutta menot kyllä lisääntyivät, kun köyhille suunnattuja muitakin vaalilupauksia alettiin toteuttaa.

Niinpä parin kuukauden alv-tauon jälkeen otettiin käyttöön uusi vero. Entisen 6 prosentin GST:n tilalla on nyt 5–10 prosentin SST. Mutta vaalilupauksesta pidettiin kyllä jämptisti kiinni!

Muutenkin 93-vuotias pääministeri on vaikuttanut pätevältä ja aikaansaavalta mieheltä, mikä ei tietysti ole ihmekään. Sama lääkäritaustainen herrasmies ehti johtaa maata menestyksekkäästi aikoinaan yli 20 vuotta. Kun seuraaja puolueen ja maan johdossa korruptoitui, piti maa tietysti pelastaa. Ei auttanut kuin keskeyttää eläkepäivien vietto ja hypätä entisen vastapuolen leiriin.

Maan kuningaskin vaihtui. Virallista syytä ei kerrottu, mutta osavaltioiden sulttaanit valitsivat keskuudestaan uuden kuninkaan pian sen jälkeen, kun edellinen oli yllättäen avioitunut Miss Moskovan kanssa. Nuorikko kyllä kääntyi islamiin ja otti kauniin musliminimen Rihana entisen Oksanan tilalle. Mutta tämäkään ei tainnut riittää.

Perhe Penangissa on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla Antti Kuulasmaa kertoo Rovaniemeltä Malesiaan muuttaneen perheensä arjesta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös