Uusi Rovaniemi

Pakotie tukkoon ja lavalle mars! – Rovaniemeläinen Pasi luo uraa stand up -koomikkona

Pasi Haapakoski on tuore rovaniemeläinen paluumuuttaja. Hän on myös tuore stand up -koomikko, joka esiintyi vasta ensimmäistä kertaa kotiyleisölle.

Pekka Aho
Pasi Haapakoski kertoo laittavansa koulutuksissa itsensä likoon niin, että aina koulutuspäivän jälkeen iskee armoton päänsärky. Stand up -lavalla päänsäärkyä ei tule, mutta esiintymistä kirittää valtava paniikinomainen jännitys.

Pasi Haapakoski kertoo laittavansa koulutuksissa itsensä likoon niin, että aina koulutuspäivän jälkeen iskee armoton päänsärky. Stand up -lavalla päänsäärkyä ei tule, mutta esiintymistä kirittää valtava paniikinomainen jännitys.

Tiia Haapakangas

Saanko käydä katsomassa maisemia tuolla ylhäällä? kysyi Pasi Haapakoski viime kesänä uimahalli Vesihiidessä.

Sopihan se.

Tuore paluumuuttaja halusi fiilistellä lapsuusmuistoja, ja niin hän kiipesi hyppytorniin.

– Halusin kokeilla, vieläkö se tuntuu samalta. Minulla oli mielikuva, että on pakokauhu ja se kaareutuva katto siinä aivan pääni päällä.

Äkkiä muisto muuttui todeksi. – Viitonen, anna tulla! huikkasi valvoja altaan reunalta.

Haapakoski kääntyi kävelläkseen pois, kunnes muisti lupauksensa: Tämä ei ole selittelyjen vuosi, tämä on tekojen vuosi.

Niin 46-vuotias uusvanha rovaniemeläinen loiskahti lapsuudesta tuttuun uima-altaaseen.

Samoilla periaatteilla hän heitti itsensä viime vuonna stand up -lavalle. Hän ei antanut itselleen vaihtoehtoa.

Ajatus komiikan kokeilemisesta oli muhinut mielessä jo pitkään, ja Haapakoski oli käynyt stand up -kurssinkin. Viimein eräs ystävä lausui ratkaisevat tsemppisanat: Lopeta Pasi tuo selittäminen ja tee!

Haapakoski varasi itselleen esiintymisvuoron avoimessa stand up -illassa Oulussa, silloisessa kotikaupungissaan.

Perääntymiselle ei saanut jättää sijaa, joten seuraavaksi illaksi hän kirjasi kalenteriinsa vastaavan open mic -tapahtuman Helsingissä.

– Kun olin ostanut lentoliput, niin en voinut sitä enää perua, Haapakoski perustelee.

Lavalla tunnelmaa loi monelle stand up -koomikolle tuttu paniikki, mutta Haapakoski tykästyi lajiin. Tammikuussa hän esiintyi ensimmäistä kertaa kotiyleisön edessä Rovaniemellä.

Haapakosken mukaan hän oli ala-asteella hiljainen ja arka takapulpetin poika.

– Eivät opettajani ikinä uskoisi, että minä olen nyt lavalla ja valokeilassa.

Lapsuusmuistoissa kuultaa arvottomuuden tunne, mutta Haapakoski ei ole saanut selville, mistä se tulee. Jollain tapaa hänestä kuitenkin kuoriutui ammattipuhuja, vaikka edelleen hän pitää itseään kaikkea muuta kuin itsevarmana.

Nuorena aikuisena Rovaniemellä hän oli kahvilayrittäjä, mistä siirtyi lääkealan edustajaksi noin kymmeneksi vuodeksi, ja muutti Ouluun. Työ oli menestyvää, mutta lopulta mielenkiinto hiipui.

– Katsos, alkoi väri parrassa muuttua, Haapakoski sanoo. Hänelle harmaantuminen oli merkki tylsistymisestä. Tuntui, että piilossa ollut luova puoli vaati päästä esiin.

– Halusin kirjoittaa sanomiseni itse enkä toistaa toisten kirjoittamia vuorosanoja.

Edustajan työssä saatu palaute johdatti työyhteisökouluttajaksi omassa yrityksessä. Koulutustyö puolestaan johdatti esiintyväksi koomikoksi.

Vuorovaikutustyön osaaminen lepää Haapakosken mukaan kahdella tukijalalla: vaikeuksissa tarponeen miehen elämänkokemuksessa ja lahjassa puhua siten, että se uppoa ihmisiin.

– Enhän minä armeijassakaan osallistunut yhdellekään leirille, koska pystyn aina puhumaan itseni mistä tahansa ulos. Se johtuu siitä, että olin oppinut piiloutumaan. Mutta siitä on hyötyä minun koulutuksissani, koska yksikään osallistuja ei pääse siellä piiloon, ei edes hiljaisin.

Haapakosken mukaan häntä on luonnehdittu henkilöksi, joka osaa puhua mustan valkoiseksi ja valkoisen mustaksi. Hänen mielestään valehteleminen ei ole vain huono asia, vaan taito, jota voi käyttää hyvään.

– Sehän tarkoittaa, että on todella uskottava ja voi vaikuttaa toisiin ihmisiin, hän sanoo.

– Ja minä pyrin jatkossa käyttämään tätä lahjaani pelkästään hyvään.

Pekka Aho

Omaa elämäänsä ja työuraansa Pasi Haapakoski pitää esimerkkinä siitä, miten takapenkin ujosta ja arasta piiloutujasta kasvoi vuorovaikutustaitaja, jolla annettavaa myös eri alojen kovan luokan koulutetuille ammattilaisille.

Pasi Haapakoski

Kotoisin Rovaniemeltä, s. 1972

Kouluttautui peruskoulun jälkeen puusepäksi ja lähihoitajaksi.

Työskennellyt mm. kultaliikkeessä ja kahvilayrittäjänä Rovaniemellä sekä noin kymmenen vuotta lääkealan edustajana.

Koulutusalan yritys Respecton vuodesta 2015. Tarjonnassa mm. henkilöstövalmennuksia, motivaatioluentoja ja apteekkien turvallisuuskoulutusta.

Aloittelee uraa stand up -koomikkona.

Muutti puolison työn perässä Rovaniemellä keväällä 2018.

Perhe: Puoliso ja kaksi omaa lasta

Harrastukset: matkailu, ympäristön havainnointi ja kirjoittelu


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös