Uusi Rovaniemi

Ounasvaaran ahma: Sisällissota-lumipuisto Rovaniemelle paikkamaan juhlatyhjiötä

Valtio on päättänyt, ettei se järjestä valtakunnallista päätapahtumaa sisällissodan muistoksi. Eivätkö sisällissodan 36 000 vainajaa ole edes yhden tapahtuman arvoisia?

Ounasvaaran ahma: Sisällissota-lumipuisto Rovaniemelle paikkamaan juhlatyhjiötä
Ounasvaaran Ahma

Loppuihan se vihdoin. Suomi 100 -vouhotus.

Saatiin ainakin jokaiselle kinkerille ja kylätapahtumalle yhteinen teema sekä uusi filmatisointi Tuntemattomasta sotilaasta ja jääkiekon vuoden 1995 maailmanmestaruudesta kertova elokuva.

Molemmat leffat ovat toki karikatyyreja Suomi-filmeistä, mikä sopi hienosti koko juhlavuoden tunnelmaan. Sen verran banaalia meno paikoin oli.

Onneksi juhlavuodet eivät tähän lopu, vaikka itsenäisyydestä onkin kulunut yksi vuosisata. Muutaman viikon päästä tulee kuluneeksi myös tasan sata vuotta Suomen sisällissodan alkamisesta.

Tarkasti ottaen Suomi ehti olla reilut puolitoista kuukautta itsenäinen, ennen kuin kahakat alkoivat. Oltiin jossain vauhdikkaita, vaikka sitä ei sote-uudistuksen etenemisvauhdista voikaan päätellä.

Valtio tosin taitaa olla nyt niin keskittynyt työttömien aktivointiin ja sote-revohkan läpirunttaamiseen korkeimman hallinto-oikeuden varoituksista huolimatta, että Sisällissota 100 -päätapahtuma on jäänyt kokonaan pois valtion kalenterista. Politiikka onkin ollut tähän mennessä juurikin kansaa yhdistävää, joten ei syytä paniikkiin.

Hätä ei ole muutenkaan tämän näköinen, sillä Rovaniemellä on mainio sauma iskeä juuri tähän juhlavuoteen Lapin matkailubuumissa.

Nimittäin vastikään Lapin Kansa uutisoi Ylläksen Game of Thrones -sarjaan pohjautuvista jääveistoksista, ja Uudessa Rovaniemessä päiviteltiin kuinka Rovaniemellä ei oteta iloa irti lumesta.

1+1=2: Miten olisi oma Sisällissota 100 -lumipuisto Rovaniemelle, vaikkapa Koskenrantaan? Senkään alueen kehittämisestä ei ole hetkeen mitään kuultu.

"Olimme pelottavan tehokkaita tappamaan toisiamme verrattuna tappioihin toisessa maailmansodassa."

Tässä sai kuunnella vuoden ajan talvi- ja jatkosodasta ikään kuin sadan vuoden itsenäisyyteen ei olisi mahtunut yhtään mitään muuta, joten kyllä nyt yhden talven ajan voitaisiin vierailla lumesta tehdyssä vankileirissä. Jäisi Kemi lumilinnoineen jälleen jalkoihin.

Vertailun vuoksi: Sisällisodan yhteydessä ja vankileireillä kuoli yli 36 000 ihmistä. Talvisodassa 27 000 suomalaista ja jatkosodassa vajaat 65 000. Toisin sanottuna olimme pelottavan tehokkaita tappamaan toisiamme verrattuna tappioihin toisessa maailmansodassa.

Nyt valtio on kuitenkin päättänyt, ettei se järjestä valtakunnallista päätapahtumaa sisällissodan muistoksi. Ne 36 000 ihmistä eivät siis ole edes yhden tapahtuman arvoisia, muta eiköhän me 21 vuoden kuluttua nähdä taas uusi valtion rahoittama filmatisointi Tuntemattomasta sotilaasta talvisodan juhlavuonna.

Kai pitäisi lainata Lapin matkailubuumilta jotain pöhinägeneraattoria, että nuo 36 000 muistettaisiin asianmukaisesti.

Toki sisällissotaan liittyy aina jakolinja valkoisen ja punaisen totuuden välillä.

Sisällissota 100 -puistossa olisi väistämättä se ongelma, että luonnonmukaisesti lumi on valkoista. Onneksi värjäämällä puolet veistoksista punaisiksi saataisiin tyydyttävä lopputulos aikaan ja molemmat osapuolet kuulluiksi.

Joulupukin kaupungissa perheiden pienimmille voisi sitten selittää, että tuossa rivissä odottaa 23 punaista hahmoa tonttukastettaan, eikä suinkaan teloitustaan Rovaniemellä 1918.

Vaikeasti jäljitettävä Ounasvaaran Ahma tarkkailee kaupungin ja maailman asioita mäkihyppytornien kupeesta, mutta metsän puolelta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös