Uusi Rovaniemi

Ounasvaaran Ahma: Ahmoille korvauksia ihmisten suihin menetetystä ravinnosta ja antisankarihautausmaa sote-veteraaneille

Ounasvaaran Ahma: Ahmoille korvauksia ihmisten suihin menetetystä ravinnosta ja antisankarihautausmaa sote-veteraaneille

Sote-uudistuksen hiipiessä yhä lähemmäs kuin Kuolemantähti siinä ensimmäisessä Star Wars -elokuvassa, tuntuu kuntavaaleista puuttuvan kaikki jännitys. Rovaniemelläkään ei näytä nousevan esille mitään teemaa, joka jakaisi ihmisiä kuin Mooses merta.

Tai kun vaalikoneessa kysytään vaikkapa vanhustenhoidosta, niin millainen uuvatti pitäisi ihmisen olla, että ilmoittaa vastusvansa vanhusten inhimillistä kohtelua? Niinpä.

Vaalikeskusteluun tarvittaisiin paljon terävämpiä avauksia. Tässäpä siis vaaliteesit.

Ihmiset pois kaupungeista. Me ahmat ynnä muut villieläimet olimme täällä ensin, joten menkää takaisin sinne mistä olettekaan tulleet. Ihan sama, vaikka olisitte Tervolasta tai Kemistä. Se, että meillä ei ollut lippuja tai kuntarajoja käytössämme saapuessanne paikalle, ei oikeuta nykyiseen siirtomaapolitiikkaan, jossa alkuperäisasukkaiden oikeuksia poljetaan tällä tavoin. Argumentti on todistetusti vedenpitävä, sillä siihen tuntuvat nojaavan esimerkiksi kaikki he, joiden mielestä Suomeen ei pitäisi tulla yhtään turvapaikanhakijaa koska me olimme täällä ensin.

Tarvitaan myös porokorvauksia ahmoille ihmisten suihin menetetystä ravinnosta.

Sote-veteraanien status asiaankuuluville henkilöille. Sotea on nyt hinkattu edestakaisin jo useampi vuosi, ja silti aikaan on saatu lähinnä lakiluonnos, jossa kerrotaan, miksi lakia ei pitäisi säätää. Kaiken tämän soutamisen ja huopaamisen jälkeen sote-veteraanit ovat ansainneet vuonna 2020 sote-veteraanien statuksen, joka on hieman lievempi veteraaniuden aste kuin esim. sotaveteraaneilla.

Sitten jos uudistus menee perseelleen, kuten Ruotsissa konsanaan, niin lopulta sote-veteraaneille voitaisiin pystyttää uuden uimahallin viereen antisankarihautausmaa. Ja miksi uimahallin? No, eiköhän se löydä itsensä kuitenkin niin syrjästä, ettei vierelle kaavoiteta talon taloa, joten antisankarihautausmaalle on varmasti myös tilaa.

Liikenneympyröitä. Kaikkialle liikenneympyröitä. Naapurin Pera sanoi tuossa yksi päivä, että nämä ovat kova juttu. Toimii siinä vanhan rautatiesillan viereisessäkin se väliaikainen. Asiantuntijoiden mukaan se toimiikin sen takia, ettei kukaan enää käytä kyseistä risteystä, koska se on aivan tuubasta.

Lentokentäntien ja Nelostien risteykseen liikenneympyrä vasta pitääkin saada. Sanoohan sen maalaisjärkikin, että se on parempi ratkaisu kun nykyinen risteys. Asiantuntijat tosin sanoivat, että se kaupungin suunnasta tuleva ylämäki, raskaat ajoneuvot ja liukkaat talvikelit ovat liikenneympyrän kanssa aika tekemätön paikka. Mutta kun Euroopassakin on aina liikenneympyröitä, jupisisi joku. Tuon jonkun mielestä myös Lordinaukiosta saataisiin houkutteleva ja Koskenrannasta toimiva, jos sinne lisättäisiin liikenneympyrät.

Kysyi muuten Yle vaalikoneessaan muun muassa pitäisikö kaupungin ajaa Ranuan yhdistämistä Rovaniemeen tai tornitalojen sijoittamisesta kaupungin keskustaan. Ja mielipide pitää tietysti olla ehdokkaalla kuin ehdokkaalla. Onneksi äänestäjä ei menetä kasvojaan ohittaessaan kysymyksen.

Mikä siinä muuten on, ettei nykyään enää saa vastata muuallakaan, ettei osaa sanoa? Aina pitäisi olla mielipide ja varmaa tietoa asiasta kuin asiasta, vaikkei tietoa olisi nimeksikään.

Viimeinen vaaliteesi siis olkoon, että tieto kunniaan ja oikeus olla ilman mielipidettä, jos tietoa ei ole.

Vaikeasti jäljitettävä Ounasvaaran Ahma tarkkailee kaupungin ja maailman asioita mäkihyppytornien kupeesta, mutta metsän puolelta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös