Ounasrinteen kirjasto avasi maanantaina ovensa uusissa, monitoimitalon sisällä olevissa tiloissa.

Kirjat odottavat vielä hyllyjä, eivätkä kaikki muutkaan kalusteet ole paikalla, mutta asiakkaat ovat jo tervetulleita.

"Ensimmäisten viikkojen aikana meillä on tarjolla vain lasten ja nuorten kirjallisuutta sekä jonkin verran uutuuskirjallisuutta ja lehtiä. Pikkuhiljaa tarjonta kasvaa ja alamme täyttää hyllyjä heti, kun saamme kalusteet", kirjastonhoitaja Olga Haataja sanoo.

Kirjasto sijoittuu uutuuttaan hohtavassa rakennuksessa koulun ja nuorisotilan väliin. Kirjaston onkin tarkoitus panostaa erityisesti yhteistyöhön koulun kanssa.

[alma_image id="15853939" extension="jpg" caption="Lukemaan oppimassa. Ensimmäistä luokkaa Ounasrinteen uudessa koulussa käyvä Melda Järvinen osaa jo hieman lukea. Hän tuli kirjastoon koulupäivän päätyttyä." photographer="Greta Virranniemi" template="article-content" ]

"Tavoitteenamme on lukemisen edistäminen. Annamme koululaisille kirjavinkkejä ja järjestämme kirjastoseikkailuja. Haluamme kehittää kirjastotoimintaa niin, että huomioidaan myös uutta opetussuunnitelmaa. Koululaiset voivat käydä täällä tauoilla, koulutuntien aikana ryhmissä ja toki myös koulun jälkeen, vaikka tekemässä läksyjä", Haataja kertoo.

Yksi kirjaston tehtävistä on myös kehittää yhteistyötä esiopetuksen kanssa. Siihen kuuluvat esimerkiksi satutapahtumat ja eskareiden kirjastoon tutustuminen.

Koska kirjaston henkilökunnan taukotilat ovat yhteiset koulun, esiopetuksen ja neuvolan väen kanssa, on keskusteluyhteys jatkuva. Haataja uskoo, että sitä kautta syntyy myös uusia ideoita yhteistyöhön.

Ounasrinteen kirjastossa on perinteisesti panostettu myös maahanmuuttajien palvelemiseen. SPR:n vastaanottokeskus sijaitsee Ounasrinteen alueella, ja turvapaikanhakijoille kirjasto voi olla ensimmäinen askel suomen kielen opiskeluun ja suomalaisen kulttuurin tutustumiseen, Haataja kertoo.

"Toivomme, että maahanmuuttajat uskaltavat tulla tänne ja ovat myös mukana ideoimassa toimintaa. Olemme miettineet esimerkiksi kielikahvilatoiminnan aloittamista täällä."

Mietinnässä on uusia toimintamuotoja, mutta myös perinteisiä tapahtumia aiotaan jatkaa. Näitä ovat askartelupajat, kirjailijavierailut, vappu-disco, halloweenjuhla ja joulutapahtuma, aiotaan jatkaa.

"Alku menee varmaankin uusiin tiloihin totutellessa ja perustoimintaa käynnistellessä, mutta pikkuhiljaa toiminta lähtee toden teolla käyntiin", Haataja sanoo.

[alma_image id="15853938" extension="jpg" caption="Lukusoppi. Kirjastonhoitaja Olga Haataja istahti Ounasrinteen kirjaston uutuuteen, ääntä eristävään koppimaiseen lukutuoliin. Kirjaston kalustukseen kuuluu myös pehmeä keinutuoli." photographer="Greta Virranniemi" template="article-content" ]

Kirjastossa tehdään kevään aikana asiakaskyselyitä ja keskustellaan kävijöiden kanssa siitä, mitä he kirjastolta haluavat.

"Mikäli joku taho haluaa esimerkiksi järjestää kirjastossa oman tapahtuman, kannattaa ottaa yhteyttä", Haataja huomauttaa.

Kevään aikana Ounasrinteen kirjasto muuttuu omatoimikirjastoksi. Tuolloin kirjaston aukioloajat pitenevät ja sinne tulee muun muassa varauskirjojen itsepalvelunoutopiste.

"Uuden kirjastojärjestelmän saaminen on hieman viivästynyt, joten emme voi vielä aloittaa omatoimikirjastoa. Näillä näkymin se tapahtuu maaliskuussa", uusiin tiloihin tutustumassa ollut kirjastotoimenjohtaja Mikko Paajala kertoo.

Kirjaston virallisia avajaisia vietetään 14. helmikuuta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös