Uusi Rovaniemi

Ounaskosken uimarannalle suunnitellaan uutta rantakahvilaa ja venevalkamaa

Valdemarin rantaa tulee venevalkama ja leirintäalueelle talvimökkejä, jos kaavamuutos menee läpi.

Anssi Jokiranta
Uimarannan ja leirintäalueen väliin suunnitellaan kahvilanpaikkaa ja mahdollisesti myös uusia uimarannan huoltotiloja. Valdemarin rantaan on suunniteltu venevalkamaa.

Uimarannan ja leirintäalueen väliin suunnitellaan kahvilanpaikkaa ja mahdollisesti myös uusia uimarannan huoltotiloja. Valdemarin rantaan on suunniteltu venevalkamaa.

Tiia Haapakangas

Koskipuiston uimarannalle suunnitellaan uutta kahvilapaikkaa ja sen yhteyteen uusia huoltotiloja. Suunnitelmat ovat osa asemakaavan muutosta, jota on valmisteltu jo vuodesta 2011. Kaava valmistunee tänä vuonna.

Uusi liiketontti tulisi uimarannan ja leirintäalueen väliin, lähelle rantaa. Kaavasuunnitelmissa paikkaa on luonnehdittu jokikahvilaksi, jonka yhteyteen voisi tulla uimarannan pukutiloja ja ehkä saunakin. Rakennusoikeutta olisi noin 500 kerrosneliömetriä.

– Rakennus pitäisi perustaa maastonmuotojen mukaan eikä siihen saisi tehdä voimakkaita pengerryksiä, kaavasuunnittelija Nicholas Coull kertoo.

Coullin mukaan uusi tontti tulisi luontevaksi osaksi uimarantaa eikä tontilla kulkua aiota estää. Jos uusi rakennus toteutuu, nykyiset, Valdemarin puolella olevat pukutilat luultavasti puretaan.

– Uskoisin, että aika moni on kaivannut uimarannalle nykyaikaisempia pukutiloja, Coull sanoo.

Yrittäjää uudelle kahvilalle ei ole kaavasuunnittelijan mukaan tiedossa. Tontin vuokraus tulee julkiseen hakuun.

– Kiinnostusta on kyllä ollut suuresti, Coull sanoo.

Katso alla kuvakaappaus kaavaluonnoksesta:

Linkki alkuperäiseen kaava-aineistoon tässä .

Läpiajo uimarannan ohi suljettaneen

Muista muutoksista suurin lienee se, että uimarannan ohi kulkeva Jäämerentie suljetaan läpiajolta. Asia linjattiin jo aiemmin yleiskaavassa.

Lisäksi Ounaskosken leirintäalueelta poistuu leirintämökkikielto eli alueelle voisi rakentaa myös talviasuttavia mökkejä.

Valdemarin alue on säilymässä pääosin ennallaan, paitsi että ravintolan alle kaavoitetaan liikerakennuksen tontti, jota aikaisemmin ei ole ollut. Valdemarin rantaan puolestaan on tulossa venevalkama, ja viereinen pysäköintialue sopii käytettäväksi myös ohjelmapalveluihin.

Coullin mukaan alueen yleisilme on tarkoitus säilyttää puistomaisena eikä esimerkiksi puustoa ole tarkoitus poistaa.

Koskipuiston alue eli siltojen välinen ranta-alue leirintäalueineen ja uimarantoineen on kokonaan kaupungin omistuksessa.

Lue myös yleisönosastokirjoitus: Lukijalta: Kaavoitus uhkaa tuhota Koskipuiston rannan viheralueen

Katso kaavasuunnitelmat täältä .

Juttua korjattu 18.6. Jäämerentie suljetaan läpiajolta, ei kokonaan autoliikenteeltä.

Historiaa

Leirintäalue perustettu 1950-luvulla.

1969 alueen pohjoisosaan kaavoitettiin uimaranta ja puisto.

1973 haettiin rakennuslupaa väliaikaiselle rantaravintolalle (nyk. Valdemari)

1981 asemakaava leirintäalueesta: puistomainen alue, ei mökkejä

1989 ravintolaa laajennettiin ja sille annettiin kaavassa rakennusala ja rakennusoikeus

Leirintäalueen rakennukset rakennettu 1960–1990-luvuilla.

Uusi yleiskaava hyväksyttiin kiivaiden keskustelujen saattelemana vuonna 2016.

Kaupungin linjaus: Koskipuistoa kehitetään kaupunkilaisten olohuoneena


Kommentit (6)

  • häviää

    tuo kaunein kallio niemeke, surullista. Miksei kaupungin puolelle moiset laituri rakenteet, tuo luonnonkaunis ranta olisi sieltä katseltavana.

  • Yksi ihmettelijä.

    Koskipuiston kaavamuutos esitys on kaikkea muuta kuin fiksu. Kuka rannan käyttäjistä kaipaa oikeasti kyseiseen paikkaan suunniteltua ravintoarakennusta, joka tuhoaisi rannan parhaan nurmialueen ja kaupunkikuvan ikuisiksi ajoiksi? Uimarannan käyttäjät arvostaisivat varmaan uusia kunnollisia sosiaalitiloja, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Koskipuisto ja uimaranta viheralueineen on kaupunkilaisten keidas ja parasta mitä kaupunki voi tarjota kesäisin asukkailleen ja viereisen leirintäalueen matkailijoille. Miksi siis alue pitäisi tuhota? Kaavamuutoksessa suunniteltu rakennus ja siihen kuuluva tontti häätäisi ihmiset pois virkistysalueelta. Käsittämätön perustelu kaavasuunnitelijalta, että kaavamuutos ei estäisi alueella kulkua, utta totuus tulisi olemaan varmasti aivan toisen lainen. Totta kai tuleva yrittäjä kaipaa asiakkaita alueelle ja kaupunkia vuokrlaiseksi sosiaalitiloihin, mutta kuinkahan moni auringinottaja kehtaisi mennä ottamaan aurinkoa kahvilarakennuksen terassin ja ikkunoiden alle. Ei varmaan kukaan. Säilyttäkää arvoisat päättäjät ranta asukkaiden käytössä ilman bisnesrakennuksia niin alueen käyttäjät sekä jälkipolvet tulevat kiittämän teitä kaukokatseisuudestanne.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös