Uusi Rovaniemi

Open stage valaa valoa talvi-iltaan

Amy Winehouse kohtaa harmonikan, kun Open stage avaa Granden esiintymislavan halukkaille. Jo vuosikymmenen Rovaniemellä järjestetty tapahtuma elää vahvassa vedossa.

Maria Paldanius
Taiteilijanimellä Jade tunnettu rovaniemeläinen lauluntekijä Annika Tello esitti alkutalven Open 
Stagessa kaksi omaa kappalettaan. – Vuosien ajan tein sanoituksia muille artisteille, kuten Diandralle, Stina 
Girsille ja monille tangolaulajille. Nyt on tullut aika esittää itse omaa musaa, hän sanoo.

Taiteilijanimellä Jade tunnettu rovaniemeläinen lauluntekijä Annika Tello esitti alkutalven Open Stagessa kaksi omaa kappalettaan. – Vuosien ajan tein sanoituksia muille artisteille, kuten Diandralle, Stina Girsille ja monille tangolaulajille. Nyt on tullut aika esittää itse omaa musaa, hän sanoo.

Maria Paldanius

Kolmen euron olutta mainostava ständi seisoo Sampokeskuksen edessä houkutellen pikkulauantai-illassa tarpovaa kansaa peremmälle. Ovi avautuu portaisiin, jotka johtavat kellarikerroksessa toimivaan, keikkapaikkanakin tuttuun rockravintola Grandeen.

Tänään lava on avoin, onhan illan ohjelmassa Open Stage -klubi.

Vuosien varrella Rovaniemen Open Stagen lavalla on nähty moninaista lavataidetta runoudesta taikuuteen, stand-upista tanssiin ja tietenkin musiikkiin. Jo 11 vuoden ajan järjestetty, vapaaseen esiintymiseen perustuva yleisötapahtuma on yhä vahvassa vedossa.

– Open Stage -iltoja on järjestetty Rovaniemellä katkeamatta vuodesta 2007 asti. Idea sai alkunsa siitä huomiosta, että täältä puuttui vapaaseen esiintymiseen perustuva yleisötapahtuma, jonne kaikki lavataiteen muodot ovat tervetulleita. Tälle perusidealle toiminta rakentuu edelleen, kertoo tapahtumaa veljensä Matti Kanabron kanssa nykyisin luotsaava Ville Kanabro.

Aluksi tapahtuma järjestettiin Kauppayhtiöllä, mistä se siirtyi Kellariin, eli nykyiseen Bull Bar & Grilliin vain palatakseen takaisin Kauppayhtiölle. Muutto Grandeen koitti vuonna 2014, mistä lähtien rokkibaari onkin toiminut Open Stagen kotikolona.

Tänään Open Stage vetää mukavasti väkeä talvipesämäisen pubin uumeniin. Seiniä kiertävät graffitit vartioivat illankulkua tuimina, mutta tyyninä. Valo on utuinen.

Matti Kanabro kiertää pöytiä esiintyjiä etsien ja nimilista täyttyy nopeasti.

Tilaan juoman ja leiriydyn lavan tuntumaan. Varttia yli yhdeksän alkaa tapahtua. Puheensorina vaimenee, kun Amy Winehousen riipaisevat lyriikat rikkovat utuisen baaritunnelman taitavan trion säestyksellä. Taiteellisia vapauksia on käytelty rohkeasti.

– Amy Winehousea harmonikan säestyksellä. Olipa onnistunut ratkaisu! Ville Kanabro kehuu.

Lasini on puoliksi täynnä, kun pöytään istuu jännityksestä kihelmöivä nainen kitaroineen. Hän on Jade eli Rovaniemelle hiljattain paluumuuttanut lauluntekijä Annika Tello. Tehtyään vuosien ajan sanoituksia muille artisteille, hän päätti alkaa esittää itse omaa musiikkiaan. Ensimmäisen singlen tekeytymistä odotellessa Jade käy hurmaamassa yleisöä muun muassa Open Stagessa.

– Esiinnyin täällä ensikertaa syyskuussa ja silloin jännitti hirveästi. Toinen kerta on jo vähän helpompi. Tunnelma on todella positiivinen ja on hienoa, että pohjoisessakin järjestetään tällaista, Tello kiittelee.

Open Stage on matalan kynnyksen esiintymiskanava kaikille, joiden suonissa luovuus virtaa. Teknisillä taidoilla tai esiintymiskokemuksella ei ole väliä, eikä paikalle tarvitse edes saapua oman ohjelmiston kanssa.

– Mahdollisuuden vainutessaan voi hypätä lavalle osaksi jonkun toisen esitystä ja kokoonpanon voi perustaa vaikka paikan päällä. Joustavuus on olennainen osa konseptia, Ville Kanabro sanoo.

Huolettomuudesta huolimatta rima tuntuisi olevan korkealla. Esiintyjä toisensa perään nostaa ihon kananlihalle ja tipan linssiin. Lavalla nähdään sooloa, duoa, trioa ja instrumenttia kitarasta harmonikkaan.

Esitykset soivat keskenään harvinaisen hyvässä harmoniassa. Ehkä se johtuu miljööstä. Tai tapahtumasta, joka on vakiinnuttanut konseptinsa ja asemansa paikallisten lavataiteenystävien sydämissä.

– Lavalla nähdään korkeatasoisia esityksiä laidasta laitaan. Keskiviikkoisesta ajankohdasta huolimatta toivomme yleisön jatkossakin löytävän perille nauttimaan esityksistä, Kanabrot kannustavat.

Tyhjennän lasini. Se tuntuu edelleen olevan puoliksi täynnä. Tässä täytyy olla jotakin lavataiteen taikaa. Janoni ja luovuudennälkäni tulivat tyydytetyiksi. Nyt tiedän minne mennä, jos mielin valoa talven pimeyteen.

Open Stage ke 12.12. klo 21 Rockravintola Grandessa. Vapaa pääsy.

Open Stage

Vapaaseen esiintymiseen ja musisointiin perustuva yleisötapahtuma.

Kaikki lavataiteen muodot, kuten runous, musiikki, tanssi ja sirkus, ovat tervetulleita.

Open Stage -iltoja on järjestetty Rovaniemellä vuodesta 2007 lähtien.

Tapahtumaa järjestävät Ville ja Matti Kanabro yhteistyössä rockravintola Granden ja soitinliike Musiikkimestareiden kanssa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös