Uusi Rovaniemi

Onko tämä jo valosaastetta? – Vaattunkikönkään valaisu jakaa mielipiteitä. Nyt vastaa valot asentanut yritys

Valaistusta on kritisoitu sosiaalisessa mediassa valosaasteen aiheuttajana

Lukijan kuva
Onko tämä jo valosaastetta? – Vaattunkikönkään valaisu jakaa mielipiteitä. Nyt vastaa valot asentanut yritys

Valosaastetta. Valojen takia yö on poissa, kommentoidaan sosiaalisessa mediassa. Kuvassa näkyy yötaivas Könkäänsaaren laavulta Vaattungin kämppäkartanolle päin. Kuva on otettu sunnuntaina 26.11 kello 20.30.

Greta Virranniemi

Safariyritys Villi Pohjola on asentanut Vaattunkikönkään rannalle valaisimia, jotka eivät miellytä kaikkia. Sosiaalisessa mediassa niitä on kritisoitu valosaasteen aiheuttajina. Kommentoijan mukaan Napapiirin retkeilyalue on suosittu muun muassa juuri valosaasteen vähäisyyden vuoksi, mutta valojen takia yö on nyt poissa.

Villi Pohjola pyörittää majoitustoimintaa Vaattungin kämppäkartanossa aivan riippusillan kupeessa.

1. Minkä takia Vaattunkikönkään rannalle on asennettu valaisimia, Villi Pohjola Oy:n toimitusjohtaja Sami Päivike?

”Valaisimet on asennettu ensisijaisesti turvallisuussyistä ja toissijaisesti esteettisistä syistä. Vaattungissa kertyy joulu–maaliskuussa 8000-8500 majoitusvuorokautta, ja 99 prosenttia yöpyjistä on ulkomaalaisia. He eivät ole tottuneet liikkumaan pimeässä ja lumisessa metsässä, joten riippusilta ja joki ovat heille vaaranpaikkoja. Osa pelkää niitä, osaa ne houkuttelevat liikaakin. Halusimme valaista paikan niin, että matkailijat tietävät, missä voi kulkea.

Luonnon kohdevalaisulla on myös esteettiset tavoitteet. Paikalle oli aikaisemmin asennettu kaksi valoa, joista toinen osoitti ylöspäin ja valaisi kauniisti lumisia puita. Pilvisellä säällä valo heijastui pilvistä takaisin maahan, minkä osa koki epämiellyttäväksi valosaasteeksi.

Valot on tilattu ammattifirmalta ja asennettu marraskuun puolessavälissä. Valoja ei ole vielä ehditty säätää aivan kohdilleen, mutta niille haetaan parasta mahdollista suuntausta ja kulmaa. Tilanne on jo muuttunut huomattavasti siitä, kun ne asennettiin. Kulmaa on muutettu alemmaksi ja ylöspäin suunnattu valaisin on otettu pois käytöstä, mikä vähensi valon määrää. Lisäksi valoihin asennetaan alkuviikosta ajastin, joka sammuttaa ne iltaisin kello kymmeneltä. Tähän saakka ne ovat toimineet hämäräkytkimellä.

Kyseessä eivät ole teollisuusvalot, kuten sosiaalisessa mediassa on sanottu, vaan kohdevalaisimet.”

Sami Päivike
Vaattunkiköngäs. Valaisimilla pyritään lisäämään turvallisuutta ja esteettisyyttä, kertoo Villi Pohjola Oy:n toimitusjohtaja Sami Päivike. Valaistusta on hänen mukaansa säädetty kuvan ottamisen jälkeen.

Vaattunkiköngäs. Valaisimilla pyritään lisäämään turvallisuutta ja esteettisyyttä, kertoo Villi Pohjola Oy:n toimitusjohtaja Sami Päivike. Valaistusta on hänen mukaansa säädetty kuvan ottamisen jälkeen.

2. Mitä mieltä olet kritiikistä, jota valoista on annettu?

”On hyvä kuulla palautetta. Haemme paikan valaisuun parasta mahdollista tapaa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä.

Napapiirin retkeilyalueelta löytyy yhä hienoja pimeitä ja hiljaisia paikkoja kauempaa parkkipaikasta.”

3. Aiotteko reagoida kritiikkiin jotenkin?

”Kritiikkiä on toki hyvä kuunnella ja mielipiteet huomioida. Suunnitelma valojen säädön suhteen on jo ollut nyt tulleen palautteen mukaista. Joka tapauksessa alueen valaistusta tarvitaan.

Olemme rakennuttaneet alueelle Panorama Design Hut -rakennuksia, joista kuusi valmistui marraskuussa ja loput neljä valmistuu joulukuun puoleenväliin mennessä. Majoituskapasiteettia tulee silloin olemaan yhteensä 77 henkilölle. Lisäksi päärakennuksen ravintola on uusittu ja parkkipaikkaa laajennettu. Aikaisempina vuosina paikka on ollut hiljainen, mutta nyt siellä on paljon asiakkaita ja liikennettä.”

4. Ovatko kritisoijat ottaneet yhteyttä teihin?

”Eivät. Meille tullut palaute on ollut tähän saakka vain positiivista.

Kuulin Facebookin Puskaradio-ryhmän keskustelusta, etsin palstan ja kirjoitin kommenttiketjuun tarvittavaa lisäinformaatiota.”


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös