Uusi Rovaniemi

Okko Pöyliö tekee parodiaa pelillisyystrendistä – Maksetaan pakopelistä, mutta ohitetaan oikeat ongelmat

Galleria Värinässä on elokuussa nähtävillä Okko Pöyliön ilmastonmuutosaiheinen näyttely, joka on rakennettu pakopelejä mukaillen.

Escape Room, The Climate Change rikkoo totuttuja sääntöjä ja nostaa keinotekoisten pulmapelien sijaan osallistujat ratkaisemaan vaikeusasteeltaan eri luokan ongelmaa: Ilmastonmuutosta.

Näyttely ei ole tyypillinen pakohuone pulmapeleineen tai arvoituksineen, vaan kääntää katseen osallistujiin itseensä. Tavoitteena on tarjota kokemus, joka haastaa näyttelyvieraita ajattelemaan, niin yksilöinä kuin yhdessä ryhmänä.

Pöyliön mukaan teoskokonaisuus parodioi nykyajan pelillisyysbuumia, jossa ihmiset maksavat satoja euroa päästäkseen kavereiden kanssa pakohuoneeseen ratkomaan keksittyjä ongelmia. Arkielämässä todelliset ongelmat on hänen mukaansa helppo sivuuttaa.

Näyttelyssä lähtökohtana on jättää kaikki pakohuoneille tyypilliset elementit pois, pulmapelejä, fiktiivistä taustatarinaa ja jopa ihan lukittua ovea myöten. Suuressa roolissa näyttelyssä ovat säveltäjä ja äänisuunnitelija Antti Suomalaisen paikan päällä valmistamat äänimaisemat.

– Tämä on taiteellinen pakohuone, vahvasti kokemuksellinen ja nojaa enemmän psykologiseen ja sosiaaliseen kauhuun, taiteilija kuvaa.

Escape Room, The Climate Change -teoksesta rakennetaan Värinä-galleriaan koeversio, jossa keskitytään lyhyemmässä muodossa muutamiin teoksen elementteihin. Koeversioon pääsee tutustumaan 1–3 osallistujaa kerrallaan. Aikaa ongelman ratkaisemiseen on käytettävissä 20 minuuttia.

Teoksen täysimittainen versio on suunnitelmissa valmistua ensi vuonna.

Okko Pöyliön näyttely on osa Galleria Värinän Ilmastonmuutos – kuumempaa hottia -näyttelysarjaa. Kyseessä on sarjan neljäs osa. Näyttelysarja jatkuu kevääseen 2020, ja sitä tukee Koneen säätiö.

Okko Pöyliö: Escape Room, The Climate Change 24.8. asti Galleria Värinässä, Hallituskatu 22 2. krs. Avoinna ti–la klo 13–17.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös