Napapiirin infopisteen entinen yrittäjä Aija Aarrevaara on huolissaan. Joulupukin pajakylässä sijaitseva Rooseveltin majan yleinen kunto on päässyt rapistumaan. Hänen mielestään olisi tärkeää saada majaan jotain toimintaa, sillä kyseessä on historiallisesti arvokas rakennus.

"Jos tämä on tällaisessa kunnossa, niin onhan tämä häpeä", Aarrevaara toteaa katsellessaan Rooseveltin majaa.

Ulkoapäin maja näyttää olevan kohtalaisessa kunnossa. Portaiden laudat ovat hieman kuluneet, mutta vaaraa niistä ei näyttäisi koituvan kenellekään. Sisälle mentäessä sen sijaan vastaan iskee voimakas homeen haju. Majan takka on käyttökelvottomassa kunnossa ja muutenkin sisätilat näyttäisivät vaativan kunnostusta.

Aarrevaaran mukaan maja kaipaisi yrittäjää, joka vastaisi majan toiminnasta.

"Majan tuotolla ei olisi merkitystä, vaan yrittäjä pitäisi majan kunnossa", Aarrevaara sanoo.

[alma_image id="15657131" extension="jpg" caption="Uusia ideoita. Aija Aarrevaaran mukaan historiallinen Rooseveltin maja on häpeällisessä kunnossa." photographer="Anna-Reetta Kytölahti" template="article-content" ]

Rooseveltin majan omistaa Joulusäätiö. Kysyimme säätiön asiamies Elsi Malkilta sekä Rovaniemen kehityksen varatoimitusjohtaja Heikki Kontiosalolta, mikä majan tilanne tällä hetkellä on.

Kuka Rooseveltin majan kunnossapidosta vastaa?

Elsi: "Majan omistaa Joulusäätiö, jolla on myös kunnossapitovastuu. Rakennukseen on tehty pieniä korjauksia aina tarvittaessa, muun muassa terassin laudoitusta on uusittu. Tarve on perusteelliselle kunnostukselle, joka on tarkoitus tehdä ensi kesänä. Olemme nyt hakemassa rahoitusta sille."

Heikki: "Rooseveltin maja on Rovaniemelle tärkeä. Koko Napapiirin toimintahan on lähtenyt siitä liikkeelle."

Mitä tällainen laajempi kunnostus käytännössä tarkoittaa?

Elsi: "Ajatuksena olisi entisöidä majaa takaisin alkuperäiseen asuunsa. Myös pihapiirin tuodaan alkuperäistä henkeä. Tulevaksi jouluksi majan valaistusta parannetaan. Rakennus on suojeltu asemakaavassa, joten katsotaan restauroijan kanssa, mitä sille voi ja pitää tehdä."

Heikki: "Tontillahan on myös muita rakennuksia ja niiden tilanne tullaan arvioimaan uudelleen."

Kuka Rooseveltin majaa tällä hetkellä ylläpitää?

Elsi: "Viereinen kotayrittäjä huolehtii majan auki pitämisestä ja päivittäisestä ylläpidosta. Nyt sopimus on, että majaa pidetään auki kesälla ja joulun aikaan. Mahdollisuuksiahan tässä olisi vaikka mihin."

Heikki: "Muuta toimintaa majassa ei ole. Tarvittaisiin jotain oheistoimintaa, jolla rahoittaa aukiolot, sillä yrittäjä ei elä pelkästään aukioloilla."

Elsi: "Toiveissa olisi, että remontin jälkeen toimintaa voisi olla ympäri vuoden. Nykyisellään maja on liian kylmä ympärivuotiseen toimintaan."

Joulusäätiö toivoo ihmisiltä kuvia Rooseveltin majan alkuajoilta, jotta maja saadaan kunnostettua mahdollisimman lähelle alkuperäistä asuaan. Kuvat voi toimittaa kaupungintalolla sijaitsevaan palvelupiste Osviittaan. Kuvat palautetaan.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös