Uusi Rovaniemi

"Näkisinpä papukaijan!" – Ounasvaaran koulun kakkosluokkalaiset osallistuivat lintuviikkoon kaupungin uimarannalla

Lauantaina kaikille avoimia lintujentarkkailutapahtumia Niskanperän ja Harjulammen lintutorneilla

Greta Virranniemi
"Näkisinpä papukaijan!" – Ounasvaaran koulun kakkosluokkalaiset osallistuivat lintuviikkoon kaupungin uimarannalla
Anne Torvinen

Muuttolinnut ovat yksi hieno merkki kevään etenemisestä. Tänä vuonna kevät on vain edennyt niin hitaasti, että suuri osa muuttolinnuista on vielä matkalla.

"Olin maanantaina linturetkellä Hirvaalla, missä koko päivän saldo oli hädin tuskin kymmenen eri lintulajia", kertoo Bird Life Suomen palkittu retkikummi Petri Kemppainen. Hän vetää tällä viikolla lukuisia lintujentarkkailuretkiä koululaisille.

Retket ovat osa meneillään olevaa Lapin lintuviikkoa, jonka aikana liikutaan luonnossa ja tarkkaillaan erityisesti lintuja. Viikko huipentuu Rovaniemellä lauantaihin, jolloin järjestetään kaikille avoimia bongausretkiä lintutorneilla.

Greta Virranniemi
Ounasvaaran koulun 2C-luokan oppilaat bongasivat lintuja tiistaina Valdemarin rannassa Rovaniemellä. Kuvassa etualalla Kaisa Riskilä ja Aksu Kesti.

Ounasvaaran koulun 2C-luokan oppilaat bongasivat lintuja tiistaina Valdemarin rannassa Rovaniemellä. Kuvassa etualalla Kaisa Riskilä ja Aksu Kesti.

Ounasvaaran koulun 2C-luokka tallustaa tiistaiaamuna kaupungin uimarannalle aurinkoisessa säässä opettajansa Virpi Heikkilän johdolla. Alun perin oli tarkoitus kokoontua Harjulammen lintutornille, mutta suunnitelmaan jouduttiin tekemään muutos: Harjulampi on umpijäässä.

"En muista kymmenvuotisen lintuviikkourani ajalta vastaavaa tilannetta. Aina ennen on tähän aikaan oltu Harjulammella, missä on perinteisesti kymmeniä lajeja ja loistava mahdollisuus bongata niitä", Petri Kemppainen sanoo.

Kemppainen aloittaa retken opastamalla lapset oikeaoppiseen kiikarin käyttöön.

"Tykkään linnuista ja kiikaroimisesta, kun niillä näkee niin oudosti", Reima Lipponen sanoo tiiraillessaan avoimella joella uiskentelevaa lintua.

"Sillä on valkoinen pilkku poskessa ja vihreää päässä", toteaa Valtti Haapakangas vieressä.

Petri Kemppainen kertoo oppilaille, että kyseessä on telkkä.

Greta Virranniemi
Valtti Haapakangas tiirailee Kemijoesta bongatun telkän touhuja.

Valtti Haapakangas tiirailee Kemijoesta bongatun telkän touhuja.

"Näkisinpä papukaijan!" huudahtaa Kare Ahola ja nauraa.

"Tai kotkan, se olisi hieno", Einari Herajärvi lisää. Luokkakavereitakin naurattaa – ainakaan papukaijaa ei tällä reissulla nähdä, ellei sitten jonkun lemmikki ole karannut.

Pääosaa retkellä näyttelevät lokit, jotka suuri osa lapsista tunnistaa. Pienen arvuuttelun jälkeen selviää, että kyseessä ei ole kalalokki eikä myöskään harmaalokki, vaan naurulokki.

Kemppaisen mielestä lasten lintujen tuntemus on Lapissa ja Rovaniemellä vielä verrattain hyvällä mallilla, kiitos lähellä olevan luonnon sekä perheiden retkeily- ja metsästysharrastusten.

"Silti täytyy myöntää, että olen seurannut huolestuneena, kuinka lapset alkavat hiljalleen erkaantua luonnosta. Siksi näitäkin retkiä on hyvä tehdä. Jospa joku saisi virikkeitä ja innostuisi vaikka linnuista!"

"Täytyy myöntää, että olen seurannut huolestuneena, kuinka lapset alkavat hiljalleen erkaantua luonnosta.

Kemppainen itse on harrastanut lintuja 30–40 vuoden ajan. Hän työskentelee rajavartijana, mutta ottaa aina lintuviikon ajaksi töistä vapaata.

"Kymmenisen vuotta olen tätä perinnettä vaalinut eli juossut viikon ajan lasten kanssa luonnossa, mikä on tosi mukavaa puuhaa", Kemppainen sanoo.

Tämänkin viikon aikana Kemppaisen asiantuntevaa opastusta saavat sadat lappilaislapset.

Ounasvaaran kakkosluokkalaisten retken lintusaldo on laihanlainen, mutta lapsilla tuntuu olevan hauskaa. Etenkin Kemppaisen suuri kaukoputki ja lumen alta vapautunut hiekkaranta vetävät puoleensa.

"Ihan mukavaa päästä välillä luokkahuoneesta ulos", toteaa opettaja Virpi Heikkiläkin.

Kaikille avoimia lintujentarkkailutapahtumia Rovaniemellä: to 18.5. klo 17–18 Harjulammen lintutorni (soveltuu erityisen hyvin aloitteleville harrastajille), la 20.5. klo 8–11 Niskanperän lintutorni, klo 11–13 Harjulammen lintutorni. Hyvä paikka bongailulle on myös Arktikumin rannassa!

Lapin lintuviikko 2017

Keväistä luonnon, erityisesti lintujen, tarkkailua ja luonnossa liikkumista 15.–21. toukokuuta.

Lintubongausretkiä koululaisille arkipäivinä, varsinainen tapahtumapäivä la 20.5.

Lintujen tarkkailijoita pyydetään ilmoittamaan bongauspaikkansa ja lintuhavainnot sähköpostilla koordinaattorille osoitteeseen info@lly.fi (valmis kaavake: www.lly.fi).

Näin tarkkailet: seuraa mitä linnut tekevät, kirjaa tunnistamasi lajit ja jos mahdollista myös yksilömäärät ylös.

Tapahtuma on osa Luonnon päivät 2017 -tapahtumasarjaa, joka järjestetään Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuotena. Tavoitteena on saada kerättyä vähintään sata havaintopaikkaa ja sata havaittua lintulajia.

Järjestäjät: Lapin Lintutieteellinen Yhdistys ja Kemi-Tornion lintuharrastajat Xenus, jotka ovat BirdLife Suomen jäsenyhdistyksiä.

Lisätietoja: www.lly.fi, www.xenus.fi


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös