Uusi Rovaniemi

Näkemyksiä: Töitä ja elämyksiä Airbnb:n kautta – yhteisiä pelisääntöjä tarvitaan

Sini Kantola

Miltä kuulostaisi ajelu amerikkalaisessa Amish-kylässä oppaan johdolla, joka on syntynyt ja kasvanut Amish-kulttuurissa? Houkuttaisiko ruuanlaittokurssi paikallisen kokin kanssa Rovaniemellä?

Asuntojen välittämisen lisäksi Airbnb:n kautta on mahdollista tarjota nykyisin myös elämys- ja ruokailupalveluita. Niin kuin majoitus-Airbnb:kin, toiminta perustuu luottamukseen: palvelun ostajat arvioivat ostamansa elämyksen palveluntarjoajan julkisessa profiilissa kaikkien nähtäville.

Tammikuun alussa Rovaniemellä elämyspalveluita oli Airbnb:n kautta tarjolla yhteensä 13 eri vaihtoehtoa painottuen luontoelämyksiin. Ilmiö on siis vielä pienimuotoista.

Äkkiseltään asia varmasti monen kohdalla herättää samanlaisia tunteita ja ajatuksia kuin minussa! Vau, mikä olisikaan sellaista, missä olen hyvä, mistä nautin ja minkä jakamisesta voisin saada samalla myös rahaa! Airbnb tarjoaa valmiin alustan potentiaalisten asiakkaiden löytämiseen eli juuri siihen haasteeseen, minkä itse olen nähnyt kynnyskysymyksenä pienimuotoisen matkailuliiketoiminnan perustamisessa.

Samalla, kun selaan Airbnb:n palvelu-osiota ja haaveilen, mitä kaikkia elämyksiä perheemme kanssa lomamatkoilla voisimme tehdäkään, mieleni pohjalla herää kysymyksiä.

Voidaanko ajatella, että eettisyys, laillisuus, turvallisuus ja ylipäätään reilu meininki on palvelun ostaneiden asiakkaiden antamien sanallisten arvioiden ja tähtimerkintöjen varassa? Olemmeko me kuluttajina riittävän valistuneita ja kriittisiä osataksemme puntaroida näitä asioita? Ja toisaalta tarvitseeko meidän edes olla vai kuuluisiko tämän jonkun muun vastuulle?

Toivon, että viranomaiset ja paikalliset matkailun kehittäjät olisivat riittävän hereillä ilmiön kanssa, ennen kuin ikävät kokemukset, veronkierrot ja muut mediassa äkkiä leviävät huonot uutiset pilaavat hienon alkuperäisen idean tai jopa estävät palvelujen myymisen Airbnb:n kautta Suomessa. Ajattelen, että lakeja, säännöksiä ja yhteisiä pelisääntöjä tarvitaan niin pieni- kuin suurimuotoisessakin elämys- ja majoitustoiminnassa, tapahtuipa se sitten omia markkinointikanavia pitkin tai Airbnb:n kautta.

Toivon, että yhteisten pelisääntöjen laatimisen kanssa ollaan vähintäänkin ajan tasalla kuin jälkijunassa. Paikallisten ihmisten palveluiden myymisen ideahan on mielestäni mitä mainioin, ja mahdollisuudet ovat rajattomat: ihmisten kohtaamista yli rajojen ja sellaisen erityistaidon jakamista (ja siitä tulojenkin saamista), joka on oma intohimo.

Töitä ja lisätuloja yksittäisille ihmisille sekä mahdollisuutta saada suuria elämyksiä jopa omassa kotikaupungissa ja kotimaassa pienelläkin rahalla ilman tarvetta matkustaa lentokoneella maailman ääriin hiilijalanjälkeä kasvattaen.

Kirjoittaja on Lappia rakastava maailmankansalainen ja Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös