Uusi Rovaniemi

Miltä ilmastonmuutos näyttää ja kuulostaa? – Lapin yliopiston näyttelyvuosi avautui

Tomi Knuutilan Climatable-näyttelyssä ilmastonmuutosdata ilmenee äänin ja animaatioin.

Tomi Knuutilan Climatable-näyttelyssä ilmastonmuutosdata ilmenee äänin ja animaatioin.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan uusi näyttelyvuosi on avautunut. F-talon gallerioissa on esillä kahdeksan eri näyttelyä.

Galleria Kopiossa on nähtävillä Tomi Knuutilan väitöskirjatyöhön Qualities of Simplicity in designing interactive art liittyvä taiteellinen osio Climatable. Climatable on ilmastonmuutokseen liittyvä vuorovaikutteinen taideteos, joka hyödyntää ilmastonmuutokseen liittyvää mittausdataa.

Teos sai ensiesityksensä Ranskassa St. Etiennen design-biennalissa vuonna 2008, jonka jälkeen se on ollut esillä muun muassa Rovaniemellä, Kirkkoniemessä ja Edinburghissa.

Väitöskirjatyössä on tutkittu vuorovaikutteisen taiteen käyttökokemusta sekä sen suunnittelua yksinkertaisuus-käsitteen kautta.

Muotoilun ja taiteen rajapinnalla toimiva installaatio hyödyntää muotoilun tekemisen ja tutkimuksen menetelmiä ja sitä on muokattu jokaisella esityskerralla yksinkertaisen käytettävyyskokemuksen aikaansaamiseksi. Taiteeseen liittyvää elämyksellisyyttä ei ole kuitenkaan unohdettu, ja ilmastonmuutosdata ilmenee teoksessa äänin ja animaatioin.

Knuutilan lisäksi näyttelyt ovat avoinna Lasse Peuraniemeltä, Jani Wathénilta, Pirkko Mäkelä-Haapalinnalta, Hanna Helimäeltä ja Reetta Nissilältä sekä kuukauden taiteilijalta Ritva Jääskeläiseltä.

Galleria Kellarissa on lisäksi esillä Vaatteen tarina vol 2 -näyttely, joka on toteutettu yhteistyönä Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun 2. vuosikurssin ja Lapin koulutuskeskus REDUn mittatilausompelija-opiskelijoiden kanssa.

Näyttelyt ovat esillä 24.1. saakka Lapin yliopiston F-talossa, Yliopistonkatu 8. Avoinna ma–pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös