Uusi Rovaniemi

Mene vaikka tänne: Porot kiihdyttävät kilpaa keskustassa, Rimpparemmin esityksessä viedään valta johtajalta

Jussi Leinonen
Mene vaikka tänne: Porot kiihdyttävät kilpaa keskustassa, Rimpparemmin esityksessä viedään valta johtajalta

Kiindytyskisoihin on kutsuttu kauden kisoissa parhaiten menestyneet porot ohjastajineen.

Porokisat valtaavat keskustan

2 Porojen kiihdytyskilpailu Rovaniemi Reindeer Sprint Race ajetaan ensi perjantaina aivan kaupungin keskustassa Koskikadulla. Kyseessä on porojen lyhyen matkan kiihdytysajot, joihin on kutsuttu kauden kisoissa parhaiten menestyneet porot ohjastajineen.

Porot lähetetään liikkeelle pareittain Koskikatua alhaalta ylös, eli sprinttiin lähdetään Hotelli Pohjanhovin vierestä, josta matka jatkuu aina Lordinaukiolle saakka. Jokaisen osuuden nopein parivaljakko jatkaa kisaa kunnes mukana ovat enää kaksi nopeinta poroa ja ohjastajaa.

Rovaniemi Reindeer Sprint Race pe 24.3. klo 18 Koskikadulla. Vapaa pääsy.

Lappilainen kirja esille

1 Pääkirjastolla järjestetään keskiviikkona lappilaiseen kauno- ja tietokirjallisuuteen perehtyvä yleisötilaisuus.

Kemiläinen kustantaja Matti Ylipiessa keskustelee kahden kirjailijansa, Martti Annebergin ja Markku Variks en, kanssa kustannustoimittamisesta, erilaisista kielenkäytöistä aina murteesta kirjakieleen sekä omaelämäkerrallisesta aineistosta kirjoittamisen lähtökohtana. Anneberg on kirjoittanut muun muassa Lapin murteista ja poronhoidosta, Varis suomen kielestä yleensä.

Tilaisuuksien järjestämisestä vastaa kaupunginkirjaston Lappi-osasto yhdessä Lapin kirjallisuusseuran ja Suomen tietokirjailijoiden kanssa. Kevään toinen tilaisuus järjestetään keskiviikkona 3. toukokuuta.

Fakta – fiktio – faktio -keskustelutilaisuus ke 22.3. klo 18–19.30 pääkirjastolla. Vapaa pääsy.

Antti Kurola
Johtajalla on vapaapäivä Rimpparemmin esityksessä.

Johtajalla on vapaapäivä Rimpparemmin esityksessä.

Johtajalta viedään valta

3 Tanssiteatteri Rimpparemmi tuo Wiljamin näyttämölle Johtajan vapaapäivä -esityksen, joka koostuu kuudesta lyhyestä teoksesta. Kyseessä on ensimmäinen Rimpparemmin esitys, jonka sisällöstä vastaavat tanssijat ja muusikot itse.

Tanssiteokset kertovat muun muassa taiteilijan kokemasta epävarmuudesta sekä pienestä yöllisestä bakkanaalista. Musiikkiteoksissa kuullaan kansanmusiikkia avainviululla ja harmonikalla soitettuna.

Johtajan vapaapäivä, ensi-ilta la 25.3. klo 19 Wiljamissa. Liput 12/22 e.

Jari Rinne
Jari Rinteen Kokeiluja-näyttely pohtii hiljaisuutta, hiljentämistä, hiljenemistä ja pois sulkemista.

Jari Rinteen Kokeiluja-näyttely pohtii hiljaisuutta, hiljentämistä, hiljenemistä ja pois sulkemista.

Näyttely antaa äänen työpaikkakiusatuille

4 Jari Rinteen näyttely Kokeiluja kostuu työpaikkakiusaamista kokeneiden ääneen luetuista lauseista. Teos pohtii hiljaisuutta, hiljentämistä, hiljenemistä ja pois sulkemista.

Äänikollaasissa luetut kiusatuille sanotut lauseet on kerätty anonyyminä verkkokyselynä. Lasten lukemina kiusaamisen tilanteesta irrotetut sanat menettävät merkitystään ja laimenevat. Jokaisessa lauseessa tiivistyy yksi kokemus työpaikkakiusaamiseen liittyvästä ostrakismista. Ostrakismi on yhteisötapa, jossa yhteisöväkivallan kohteen merkitys yhteisössä poistetaan kieltäytymällä keskustelemasta hänen kanssaan ja vaikenemalla hänen teoistaan.

Näyttely liittyy Jari Rinteen keski-ikäisten miesten rock-musiikin soittoharrastusta tarkastelevaan väitöstutkimukseen.

Kokeiluja-näyttely 30.3. saakka Lapin yliopiston Galleria Hämärässä, Yliopistonkatu 8.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös