Uusi Rovaniemi

Säilölumi halutaan tasamaalle Ounasvaaran kupeeseen – toimenpideluvan myöntää tai evää rakennusvalvonta

Tykkilunta säilötään joka kevät 20–30 000 ensilumenlatua varten.

Veera Vasara
Säilölumen kaivaminen esiin muhakerroksen alta alkoi tiistaina mäkihyppytornin vieressä Ounasvaaran pohjoisrinteellä. Latutöitä ei kannata aloittaa ennen kuin sää pakastuu.

Säilölumen kaivaminen esiin muhakerroksen alta alkoi tiistaina mäkihyppytornin vieressä Ounasvaaran pohjoisrinteellä. Latutöitä ei kannata aloittaa ennen kuin sää pakastuu.

Veera Vasara

Rovaniemen ensilumenlatua varten säilöttävälle lumelle halutaan raivata paikka Ounasvaaran pohjoisreunalta. Vapaa-ajanlautakunta hyväksyi liikuntapalveluiden esityksen uudesta paikasta syyskuun kokouksessaan.

Suunnitelma on jo kirvoittanut arvostelua internetin keskustelupalstoilla ja lukijansivuilla: Ounasvaaran puuston raivaaminen lumikasan tieltä ei kaikkia miellytä.

Suunniteltu paikka sijaitsee golfkentälle vievän huoltotien varrella. Säilölumen tieltä tulisi kaataa metsää kaikkiaan 12 000 neliömetrin alalta.

Miksi juuri tänne, Rovaniemen kaupungin liikuntajohtaja Pekka Hämäläinen?

– Paikka on tasamaalla, kaupungin omistuksessa ja sopivalla etäisyydellä kohteesta.

– Kasahan on ollut jo useammassa paikassa, eikä niistä mikään ole miellyttänyt kaikkia. Nykyisellään valituksia on tullut ehkä eniten eristeenä olevan purun pöllyämisestä ympäristöön. Suunnitellun paikan sijaintihan on suojainen, josta se ei näkyisi niin etäälle ympäristöön, kuin nykyisessä paikassa, Hämäläinen vastaa.

Esityksen mukaan liikuntapalveluiden lähtökohtana on löytää pysyvä ja logistisesti toimiva paikka, josta on mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle. Paikalla tulee olla myös vesi- ja sähköliittymä sekä kantava tieyhteys.

Ensilumenlatu rakennetaan lokakuun aikana umitykeillä tehdystä säilölumesta. Lumi valmistetaan tammi–maaliskuun aikana vesijohto- tai jokivedestä ja säilötään huhtikuussa sahanpurun alle. Lunta tehdään keskimäärin 20–30 000 kuutiometriä, jonka säilytys vaatii noin 6000–10000 neliömetrin alan.

Ensilumenladun ja Toramon ampumahiihtoladun lisäksi säilölunta käyttää Ounasvaaran hiihtokeskus rinnekauden avaukseen.

Säilytyspaikka halutaan nyt vaihtaa, sillä nykyinen sijainti jyrkässä mäessä mäkikeskuksen ja pujottelurinteiden välissä on maastoltaan haastava työkoneille. Lisäksi säilölumen valmistuksessa syntyvä jääkidepilvi haittaa viereisen mäkikeskuksen käyttäjiä.

– Ennen kaikkea tämä on kustannuskysymys. Urakoisijalta on tullut viestiä, että nykyinen paikka on hankala. Yleensä nämä sijaitsevat tasamaalla, missä koneiden käyttö on sujuvampaa. Jos työhön menee viikon sijasta kaksi, on selvää että se maksaa enemmän, Lapin urheiluopiston toimitusjohtaja Heikki Keskitalo perustelee.

Yleiskaavamerkinnän mukaan alue on varattu maa- ja metsätalouden harjoittamiseen sekä ulkoilu- ja virkistyskäyttöön. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan alueelle saa rakentaa vain ulkoilua ja virkistystä sekä maa- ja metsätaloutta palvelevia rakennuksia ja rakenteita.

Kaavamääräyksen mukaan maisemaa muuttavat toimenpiteet vaativat vähintään maisematyöluvan.

Kaupungin rakennusjärjestys määrää kuitenkin, että muusta alueesta erotettu suurehko varastointi- tai pysäköintialue vaatii toimenpideluvan.

– Tässä tapauksessa tulee hakea toimenpidelupaa, joka sisältää puiden kaatamisen sekä varastointialueen rakentamisen, sanoo valvontainsinööri Tapio Lakkala Rovaniemen kaupungin rakennusvalvonnasta.

Toimenpideluvat myöntää tai evää rakennusvalvonta. Prosessissa kuullaan naapureita. Mahdolliset asianosaisten oikaisuvaatimukset käsittelee ympäristölautakunta.

Ladun rakentaminen keinolumesta käynnistynee Ounasvaaralla ensi viikolla – jos sää sallii.

– Seuraamme ennusteita ja katsomme riittävän pitkän pakkasjakson. Plus kahdeksassa asteessa latua on turha tehdä, sanoo Santasport Lapin urheiluopiston toimitusjohtaja Heikki Keskitalo.

Viime talvena ensilumenladun käyttämisestä alettiin periä maksua. Paikallisille suunnatun 30 euron hintaisen kausikortin osti Keskitalon mukaan noin 1500 käyttäjää. Matkailijoilta peritään päiväkohtainen latumaksu.

Keskitalon mukaan matkailijoiden osuus ladun käyttäjistä on kasvanut tasaisesti. Marraskuun alussa latua saapuu käyttämään enemmän hiihtomaajoukkueita kuin koskaan: Ranska, Italia, Venäjä, USA ja Saksa.

– Viesti hyvistä olosuhteista on kiirinyt, Keskitalo uskoo.

Paikallisille käyttäjille hän vinkkaa, että maajoukkueet harjoittelevat kello 10–12 sekä 15.30–17, joten rauhallisempaa ladulla on näiden aikojen ulkopuolella.

Latumaksut on Keskitalon mukaan otettu vastaan hyvin: niihin on totuttu muillakin ensilumenladuilla. Haasteita aiheuttivat lähinnä maksun perimisen järjestelyt. Esimerkiksi kausikorttien vastineeksi myydyt putkihuivit loppuivat kesken, kun menekki oli ennakoitu suurempi.

Keskitalon mukaan latumaksut kattavat noin 20 prosenttia 100 000 euron kokonaiskustannuksesta.

Ensilumenladun kustannuksista vastaa latupooli, johon kuuluvat Santasportin lisäksi Rovaniemen kaupungin liikuntapalvelut sekä Visit Rovaniemi.

Ensilumenlatu

Lyhyempi osuus ladusta on tarkoitus avata ensi viikolla Ounasvaaralla, koko yhdeksän kilometrin mittainen latu lokakuun loppuun mennessä.

Lisäksi Toramolle tehdään ampumahiihtäjille oma ensilumenlatu.

Kausilippujen ennakkomyynti alkoi perjantaina, merkiksi kausilipusta hiihtäjä saa punaisen putkihuivin.

Rovaniemeläiset voivat ostaa kausilippuja Santasportin hotellin vastaanotosta ja Osviitasta hintaan 30 euroa, alle seitsemänvuotiaat hiihtävät maksutta.

Matkailija voi ostaa rannekkeen 1–30 päiväksi, päiväranneke maksaa 10, neljä viikkoa 100 euroa.


Kommentit (7)

  • Juhani Valli

    Jos ihminen omaa edes alkeelliset luontotiedot ja luontoyhteyden, hän ymmärtänee, että ” rääseiköt ” toimivat eläinten suoja- , pesimis- ja vasomisalueina kautta vaaran. Puistomaisissa olosuhteissa arat eläimet eivät viihdy. Jotain ihmisten ajatusmaailmasta kertoo se, että he kutsuvat Ounasvaaran moninaisia, vanhoja luonto- , metsä-, ja korpialueita rääseiköiksi.

  • Nimetön

    Hei

    Miksi Antti Lassila ei vastaa esittelemäänsä asiaan?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös