Ranuantien-suunnan metsästysseurat, Välijoen Riistamiehet ja Narkaus-Kämän Erä, järjestivät yhteisvoimin naisille suunnatun metsästysteemapäivän viime viikonloppuna.

Yksi tapahtuman noin kolmestakymmenestä osallistujasta oli Taija Aikio. Hänellä ei ole metsästyskorttia, mutta kiinnostus metsästykseen on tullut jo lapsuuskodista.

"Asia on vain jäänyt taustalle. Kun tällainen teemapäivä järjestettiin, olin heti kiinnostunut osallistumaan", Aikio kertoo.

Luodikon käsittelyä Aikiolle opasti Jukka-Pekka Huikari. Ensin pahvilinnut kiikariin, sitten rauhallinen keskittyminen ja aseen laukaisu.

"Iloisesti olen yllättynyt omista suorituksistani. En alussa ajatellut, että näin hyvin menee – jopa metsästystrapissa osuin kiekkoon. Kyllä minusta varmaan metsästäjä tulee", Aikio toteaa.

Moni osallistujista ampui tapahtumassa ensimmäistä kertaa aseella, ja erityisesti ensimmäinen kiväärinlaukaus koettiin jysähdyttäväksi kokemukseksi.

Päivän ohjelmaan kuului erilaisten asetaitojen harjoittelua ja katsaus metsästykseen eri koiraroduilla. Metsästysammunnan lajeista mukana olivat pienoishirvi, hirvi ja karhu, luodikko ja metsästystrap.

Lisäksi päivän aikana perehdyttiin hirvikävelyyn ja kohteen etäisyyden arviointiin metsään piilotettujen hirvenpäiden avulla. Päivän erikoisin laji lienee ollut mustaruutiammuntanäytös, jonka tapahtuman talkooväkenä toimineet miehet olivat järjestäneet yllätyksenä.

Mustaruutikivääri on tuliase, jota on käytetty ennen patruunoiden keksimistä. Riistan metsästys mustaruutiaseella on ollut haastavaa, koska aseen lataaminen on hidasta puuhaa. Ase ladataan piipun etuosasta, jonne mustaruuti ja kuula pujotetaan, minkä jälkeen ase sytytetään piipun takaosan reiän kautta.

Tapahtumaa olivat seurojen lisäksi järjestämässä Suomen Metsästäjäliitto ja sen Lapin piiri ja Rovaniemen riistanhoitoyhdistys.

Koulutustapahtumassa harjoiteltiin Narkauksen ampumaradalla suuren talkoojoukon avustuksella. Narkaus-Kämän Erän puheenjohtaja Risto Helenius toivotti naiset tervetulleiksi käyttämään ampumarataa harjoitteluun myös kurssin ulkopuolella. Radalla voi harjoitella valvotuissa olosuhteissa pientä maksua vastaan.

Päivän aikana kuultiin useita kiinnostavia puheenvuoroja. Esimerkiksi metsästyksen historiasta puhunut Juha Haapamäki Metsästäjäliiton Lapin piiristä totesi, että aiemmin koira saattoi olla metsässä tietymättömissä päiväkausia. Nykyiset välineet taas kertovat metsästäjälle joka hetki tarkkaan koiran sijainnin ja käyttäytymisen metsässä.

"Monta koiraa on pelastettu esimerkiksi hukkumiselta juuri tutkapantojen johdosta", totesi Haapamäki.

Pirjo Kunnari


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös