Lukijan juttu: Aluelautakunta ja urheiluseuran entiset aktiivit pohtivat, miten jokivarteen palautetaan iloinen urheilumeininki

Lukijan juttu: Aluelautakunta ja urheiluseuran entiset aktiivit pohtivat, miten jokivarteen palautetaan iloinen urheilumeininki

Seuran viiri. Yläkemijoen urheilijat on perustettu vuonna 1947. Viime viikon torstaina seuraa muisteltiin avoimessa tilaisuudessa Pekkalassa.

Kari Nojonen

Yläkemijoen urheilijat (YKU) perustettiin 1947 "organisoimaan" urheilutoimintaa Pekkalankylässä noin 60 kilometriä maalikylästä yläjuoksulle. Samana vuonna perustettiin Viirin Viri Vanttauskosken, Viirin ja Tennilän kyliin.

Samana vuonna alkoivat kuuden seuran kilpailut, joissa mukana olivat myös Posion Pyrintö, Oikaraisen Haka sekä Luusuan ja Juujärven nuorisoseurat. Oteltiin hiihdossa ja yleisurheilussa ilman mitään varsinaisia suorituspaikkoja tai kenttää.

YKU:n ja Virin käyttöön valmistui "oikea stadion" Pekkalaan ns.lossitörmälle 1954. Tätä kenttää muisteltiin Pekkalan paloasemalla juhannuksen alla 63 vuotta myöhemmin.

Tätä historianjakson sisältöä on alettu kirjata Yläkemijoen kylien historian kirjan toiseen osaan. Viirin Virin historia on luettavissa ensimmäisestä osasta. Kirja on myös nettipainoksena.

Vieläkö jokivarressa urheillaan, kentän, hyppyrimäen ja ns. perinteisten lajien harrastamisen kuihduttua? Miten palautetaan jokivarteen reipas, iloinen urheilumeininki? Aluelautakunta ja entiset YKU-aktiivit pohtivat asiaa. Pohdinta käynnistyi 50 hengen voimin 22. kesäkuuta muisteloissa paloasemalla.

Tällä hetkellä toimii ja menestyy kiekkoseura YKI ja triathlonseura Multisport. Keihäänheittoa harrastetaan Veittivaaran kisoissa.

Mille "alustalle" löydetään uusia lajeja? Ovatko tulossa polkujuoksu, maasto-mäkipyöräily, lautailut joella, jängillä ja järvillä, joki- ja järvihelmien sukeltaminen ja ultrajuoksut, -pyöräily ja -uinti ym. Hoituuko yleisökato esimerkiksi Intian kasvavalla turismilla? He ovat löytäneet muun muassa pesäpallon. Kaihuanvaara, Kivalot ja jokilaakso sopii eksotiikan ja hiljaisuuden janoisille.

Vireät maalaisseurat ovat jälleen saaneet talkoolaisia osallistumaan. Viirillä tehtiin juuri seurojentalon remontti. Luusuanpirtillä triathlon-, kurssi- ja tanssitoiminta käynnistyi 2016. Väkiluku on viime vuosina vähentynyt vain muutaman prosentin.

Alueella on vankka tahto raivata jokilaakso ihailtavaksi ja tietoliikennekaapelointi ajan tasalle. Kuituyhteyksien ohella on sähköinen yhteydenpito tärkeää. Yhteisöpalveluun on kirjautunut Yläkemijoella noin1 500 henkilöä. Julkisina ryhminä toimivat Yläkemijoki ja Pisin jokivarsi kuvin ja kommentein.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös