Uusi Rovaniemi

Lukijalta: Vanha rautatieasema ansaitsee paremman kohtelun

Jouni Porsanger
Lukijalta: Vanha rautatieasema ansaitsee paremman kohtelun

Vanha rautatieasema. Poromiehentiellä sijaitseva suojeltu rakennus jää teiden ympäröimäksi.

Rovaniemen kaupunki järjesti Tiroli-salissa keskustelutilaisuuden keskustan alueen kaduista. Ilmoitus tilaisuudesta ei ollut sattunut ainakaan minun silmääni. Sain vinkin asiasta Facebook-kaverin kautta. Virkamiesten ja Rambollin esittelijöiden lisäksi meitä olikin paikalla vähän toistakymmentä rovaniemeläistä. Uskon, että kiinnostusta olisi ollut laajemminkin, jos vain tieto olisi kulkenut.

Tilaisuudessa esiteltiin yleissuunnitelma, joka on osa valtuuston 2012 hyväksymää Liikennesuunnitelma 2030 -asiakirjaa. Siinä suunnittelun lähtökohtia ovat muun muassa Ruokasenkadun jatkaminen valtatien yli, Poromiehentien läpiajon vähentäminen ja Valtakadun risteyksen parantaminen.

Olennaisin osa suunnitelmaa, eli Ruokasenkadun jatkaminen valtatien yli, herätti keskustelua. Kysyttiin, miksi ihmeessä rakentaa silta valtatien yli, kun sen (melkein) alle jää vanha historiallinen asemarakennus ja toisella puolella Korundin parkkipaikoista puolet, kun mitään todellista hyötyä on vaikea nähdä.

Palkittu Keskuskentän katsomorakennus odottaa täydennyksekseen vielä suunnitelmaan kuuluvia kerrostaloja Poromiehentien toiselle puolelle, Nelostien montun reunaan. Tämä suunnitelma on yhtenä syynä ajatukseen katkaista läpiajoliikenne Poromiehentiellä ja siirtää se siltaa pitkin Lapinkävijäntielle.

Mielestäni nuo Poromiehentien kerrostalot voi aivan hyvin jättää rakentamatta, asuntopulaa ei ole näkyvissä Rovaniemen ydinkeskustan alueella. Poromiehentie vetää hyvin ja yksi syy siihen on se, että sen liikenne jakautuu osittain Lapinkävijäntielle.

Nyt suunniteltu silta on massiivinen ja kaupunkikuvaa ratkaisevasti huonontava rakennelma, jota ei ole mahdollista toteuttaa ilman huomattavaa vahinkoa. Havainnekuva kertoo, kuinka vanha historiallinen asemarakennus joutuu ikäänkuin kuoppaan sillan kainaloon. Silta rakennettaisiin vain 2–3 metrin etäisyydelle rakennuksen päädystä.

Rakennuksen kohtalo huolestuttaa meitä rovaniemeläisiä jo muutenkin, ilman siltasuunnitelmaakin. Rakennus on nyt tyhjillään ja odotamme pikaista tietoa sen kunnostamisesta ja tulevasta käytöstä.

Ramboll esitteli meille suunnitelmia ja vaihtoehtoja, jotka perustuvat Rovaniemen kaupunginvaltuuston 2012 hyväksymään yleissuunnitelmaan. Toivon, että tuleva uusi valtuusto ottaa asian uuteen harkintaan.

Saara Hartzell

Varavaltuutettu (vas.)

Ympäristölautakunnan jäsen


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Hyvä Saara. Vanhan asemarakennuksen viereen suunniteltu 4-tien ylittävä silta on yksi niistä kaupungin virkamiesten ja konsulttien älynväläyksistä, joita tavallinen kaupunkilainen ei voi ymmärtää. Toinen konsulttien ja ka upunginarkkitehtien älynväläys on katkaista Poromiehentien liikenne parin kerrostalon rakentamisen vuoksi. Jo sitten jos näin on kaavassa päätetty, mutta niin kauan kuin rakennuksia ei ole niin kaava voidaan muuttaa. Liikenne yhteys on säilytettävä ennallaan kaupunkilaisten ja liikenteen sujuvuuden vuoksi Ei voi ymmärrää kaupungin virkamiesten ja joidenkin päättäjien tapaan aliarvostaa kaupungin harvoja, sodasta säästyneitä puurakennuksia. Lotvonenkin on kaupungin omia poikia, mutta eipä ymmärrä antaa arvoa näille rakennuksille. Vanha asemarakennus on helmi, jota ei pidä saattaa siltahankkeen varjoon ja sitä kautta saattaa purkukuntoon. Onneksi kuntavaalit tuovat mukanaan uusia, kaupungin kukttiurihistoriallisten rakennusten arvon ymmärtäviä päättäjiä. Vielä, kun saatais jokunen virkamies eläkkeelle ja jokunen muuten kiertoon niin kaupunkilaisten mielipiteestäni saattaisivat saamaa enemmän huomiota asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa. Kyllä näin on jämpti.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös