Uusi Rovaniemi

Lukijalta: Uudesta sillasta jupistaan turhaan, liikenne on mennyt yli puoli vuosisataa muutaman metrin päästä vanhasta asemasta

MARKKU LESKINEN
Lukijalta: Uudesta sillasta jupistaan turhaan, liikenne on mennyt yli puoli vuosisataa muutaman metrin päästä vanhasta asemasta

Vanha rautatieasema on edelleen pystyssä, vaikka Poromiehentien jatkuvasti kasvava liikenne ole mennyt jo puoli vuosisataa ja ylikin 3–5 metrin päästä asemarakennuksen julkisivua, kirjoittaja toteaa.

No johan alkoi jupina ja tupina lehtien palstoilla ja sivuilla! On näköjään kirjoittajien mieliä kuohuttanut ilmoitus uuden sillan rakentamisesta Ruokasenkadulta yli Nelostien.

Uusi siltahan tulee menemään kirjoitusten perusteella 2–3 metrin päästä vanhaa asemarakennusta, ja samaisen sillan tieltä, rotkon toiselta puolen, häviää Korundin pihalta parkkipaikkoja.

Eikös Poromiehentien jatkuvasti kasvava liikenne ole mennyt jo puoli vuosisataa ja ylikin 3–5 metrin päästä asemarakennuksen julkisivua? Edelleenhän tuo tylsän näköinen rakennus on kuitenkin pystyssä. Tuskin uusi silta tulee vaikuttamaan sen kummemmin rakennukseen. Tyhjänpäiväistä vouhkaamista vaan.

Entäs sitten nämä menetetyt parkkipaikat Korundin pihasta?

Uskon, että eivätköhän nämä kulttuurinnälkäiset ladojen, mersujen tai audien omistajat löydä autoilleen paikan jostain läheisyydestä, jos sinne Korundiin mielivät. Ennemminkin ihme ja suuri kummastus on se, että mistä ihmeen kiven alta näitä iänikuisia valittajia tulee vuodesta toiseen asiasta kuin asiasta?

Vaikka miten päin yritetään kaupunkikuvaa, liikennettä, rakentamista ynnä muuta kehittää tai suunnitella, niin eiköhän jupinatupina taas ala – ainakin lehtien sivuilla.

Jouko Alatarvas


Kommentit (3)

 • Esa Tikkala

  Jos Poromiehentien liikenne keskuskentän takaa säilytetään eikä siinä olevalle ahtaalle alueelle tehdä kerrostaloja kuten esillä olleissa suunnitelmissa, silta on tarpeeton. Wanha kaunis asemarakennus on muutenkin liian ahtaalla alueelle ja sitä ei saa enää ahdistaa tarpeettomilla siltasuunnitelmalla.

  Ennen revontulikolossia Wanhan asemarakennuksen pohjoispäässä oli puinen pieni grillirakennus. Sen kaupunki vaati aikoinaan rakennettavaksi tyyliin sopivana puurakenteisena ja harjakattoisena. Kun revontulihirviötä suunniteltiin unohdettiin alkeellisimmatkin esteettisen kaupunkiarkkitehtuurin vaatimukset…

  Tulin äsken perjantaina KORUNDIsta konsertista ja mietin alueelle suunniteltua tarpeetonta siltaa ja tietä joka hävittäisi taidepyhätöllemme tarkoitetun parkkipaikan ja lukuisia puita joita alueelle on jäänyt. Kun Suomen Itsenäisyysjulistuksen juhlavuonna on kehotus istuttaa sata puuta itsenäisyytemme kunniaksi Rovaniemen johtosatrapia kaavoittajineen näyttää toimivan toisin ja on hävittänyt ja hävittämässä vähintään sata puuta:( – puhumattakaan sitä, että asemarakennus jäisi 2-3- metrin päästä kulkevan raskaan liikenteen armoille nykyistä huomattavasti pahemmin.

  Kysymys ei ole ”valittamisesta” vaan kulttuuritietoisuudesta ja menneisyyden arvostamisesta jota myös sivistykseksi kutsutaan. Rovaniemellä saksalaisten jäljiltä jäi vähän rakennuksia ja kohta nykyhallino uhkaa niidenkin asemaa tuhottuaan laajalti jälleenrakennuskauden rakennuskantaa. Tässä surullisessa barbariassa on ollut mukana käsittämättömällä tavalla myös Lapin yliopiston ylioppilaskunta Valistustalon hävittämisessä ja työväenliikkeen vasemmistolainen siipi tuhotessaan aikoinaan talkoilla tehdyn Työväentalon.

  Esa Tikkala
  Rovaniemen historiaa ja harvoja vanhoja taloja ja niiden ympäristöä suojeleva musiikinopettaja

 • Nimetön

  Demokratiassa on vapaus esittää oma mielipiteensä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös