Uusi Rovaniemi

Lukijalta: Sipilän sote – hukkaan heitettyä aikaa ja rahaa

Mika Mikkonen

Keskustan johtama hallitus kaatui epäonnistuneeseen soteen vaalien alla. Soten projektijohtajana toiminut Päivi Nerg kertoi, että soten hintalappu olisi 200 miljoonaa euroa veronmaksajille ja että valmisteluun käytetty raha ei ole mennyt hukkaan.

Olen tästä täysin eri mieltä. Hallituspuolueet tulevat vaalien jälkeen hyvin todennäköisesti vaihtumaan toisiin, minkä vuoksi uusi hallitus tulee repimään soten valmistelun tulokset auki merkittäviltä osin. Tämä merkitsee palaamista lähtöruutuun.

Veronmaksajien rahoja on käytetty valmistumatta jääneeseen uudistukseen järkyttäviä summia. Rahaa on mennyt Suomen historian suurimman työryhmän, asiantuntijoiden ja virkamiesten palkkioihin. Mitä Päivi Nerg ei muista kertoa, on jokaisen Suomen maakunnan ja kunnanluottamushenkilöiden hukkaan heitetty aika.

Hukkaan heitetty aika tarkoittaa sitä, että kuntien muuhun kehitykseen on jäänyt huomattavasti vähemmän aikaa kuin normaalisti.

Kuntien viranhaltijat ovat tehneet rajusti töitä soten valmistelun ympärillä yhdessä luottamushenkilöiden ja maakuntien väliaikaisten valmisteluelimien kanssa. Soten valmistelu on viivästyttänyt kuntien oman toiminnan kehittämistä, mikä on tarkoittanut sekä huonompaa valmistelua että päätöksiä kuntalaisten palveluiden parantamiseksi ja kuntien tulokehityksen turvaamiseksi.

Hintalappu epäonnistuneelle sotelle on siis paljon suurempi kuin Päivi Nergin esittämät 200 miljoonaa euroa.

Kansalaisten keskuudessa oli jo vuosia esiintynyt syvää epäluottamusta esitettyyn sote-pakettiin.

Valinnanvapautta ei hyväksytty, koska Kokoomuksen esittämä malli olisi lisännyt julkisen terveydenhuollon kustannuksia. Monikansalliset yritykset nähtiin veronmaksajien rahojen pumppaamisena ulkomaisten suursijoittajien taskuihin.

Tästäkin huolimatta keskustalle kokoomuksen esittämä malli kelpasi marraskuussa 2015: keskusta sai maakuntahallinnon ja kokoomus valinnanvapauden. Sotea alettiin viemään läpi kuin käärmettä pyssyyn perustuslaillisista ongelmista huolimatta.

Soten valmistelussa uuden hallituksen tulee:

a) tunnistaa ja tunnustaa perustuslailliset ongelmat,

b) kuunnella kansalaisen ääntä enemmän kuin ajaa sokeasti omia tai puolueiden pakkomielteisiä kärkihankkeita,

c) lähteä aidosti kehittämään sotea palvelutarpeen kautta,

d) turvata samanaikaisesti toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut koko maassa.

Kirjoittaja on perussuomalaisten Lapin piirin puheenjohtaja.


Kommentit (1)

  • Ei kaikki mene läpi

    Nytkö se jo on persuilta unohtunut, että olitte itsekin hyväksymässä sote-mallia 2015? Miksi ette silloin jääneet pois, kun nyt jälkiviisaina syyttelette toisia? Samanlaista touhua, kuin hoitajamitoituksessa. Jo 2012 asia oli silloisessa hallituksessa esillä, mutta ei siitä mitään tullut. Nyt sitten ennen vaaleja hoksattiin: Hei, sehän onkin tämän hallituksen syy, ettemme saaneet mitoitusta aikaiseksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös