Uusi Rovaniemi

Lukijalta: Rovaniemen ladut samassa kunnossa kuin 1960-luvulla

Anssi Jokiranta
Lukijalta: Rovaniemen ladut samassa kunnossa kuin 1960-luvulla

Ladut puhuttavat. Kirjoittajan mielestä Rovaniemellä voitaisiin kerätä vapaaehtoista latumaksua.

Tauno Hedemäki

Kävin tänään UKK-instituutin testeissä, jotta saan selville, että olenko Reetun laulama kolmikymppinen kunnon puolesta, kuten itse luulen. Paino oli noussut taas pari kiloa, joten sukset jalkaan ja Ounasvaaralle.

Onhan se aivan käsittämätöntä, että Ounasvaarasta kuuluisan kaupungin ladut ovat samanlaisessa kunnossa, kuin ne olivat 60-luvulla, vaikka koneet ja laitteet ovat kehittyneet huimasti. Hiihdin silloin pääasiassa Mäntyvaaran latuja treenatakseni koulun hiihtokilpailuihin. Ensimmäinen hiihti ladun ja muut tulivat perässä. Sama oli meininki nytkin Ounasvaaralla ja viime talvena Mäntyvaarassa.

”Keskustaan laitetaan kaikenlaista vempainta väännettäväksi, mutta määrärahoja säästetään latu- verkoston kunnostamisessa."

Hiihdän talven aikana 500–1 000 kilometriä sen mukaan, kun työt ja kelit sallivat Ounasvaaralla, Ylläksellä ja Maijasen-Porokarin alueella. Parhaat ladut ovat Ylläksellä, jossa marraskuusta lähtien ladut on ajettu viimeisen päälle kuntoon aamuyhdeksästä lähtien. Jopa Porokarissakin on ajettu paremmin ladut kuin Mäntyvaarassa ja Ounasvaaralla.

On käsittämätöntä, että perinteistä latua ei ole vedetty molemmin puolin paanaa, kuten muissa hiihtokeskuksissa, jolloin perinteistä hiihdetään aina oikealla puolen ja vapaan hiihtäjät keskellä. Nyt sitten turistit ja kuntoilijat väistelevät toisiansa.

Paanan kapeus ei käy selitykseksi, koska ei ne muuallakaan ole sen leveämpiä. Sky-hotellilta lasku alaparkkipaikalle on turhan vaarallinen varsinkin turisteille, koska vauhtia on kapeassa mutkaisassa rännissä, jota reunustaa järeät petäjät.

Keskustaan laitetaan kaikenlaista vempainta väännettäväksi, mutta määrärahoja säästetään latuverkoston kunnostamisessa. Laitetaan vaikka vapaaehtoinen latumaksu kattamaan kuluja, kuten se on muissakin hiihtokeskuksissa, jos ei muuten rahat riitä. Ainakin muissa hiihtokeskuksissa se toimii. Maksavat mielellään, kun ladut ovat kunnossa.

Luonnossa liikkuminen on parasta myös mielenterveydelle. Tärkeintä kuitenkin on, että liikutaan. Terveyskeskusjonot lyhenevät ja verovarat säästyvät.


Kommentit (4)

  • Lahdenperillä mä hiihtelen omia latujani

    Onko kukaan sattunut huomaamaan, että tänä talvena on ollut normaalia useammin lumisateita? Riittääkö kalustoa ja auraajia joka lumisateen jälkeen heti kaikkia latuja aukomaan? Tulee väkisinkin mieleen, että latujen höylääjät kuuluvat samaan gategoriaan, kuin lossimies ja savotan kokki. Hekään eivät osaa olla kaikille mieliksi.

  • Nimetön

    Liikkua voi muuallakin, kuin ladulla. Osa metsäsukset.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös