Uusi Rovaniemi

Lukijalta: Rovaniemen koulutuslautakunta lakkauttamassa neljä alakoulua

Jussi Nikula

Koulutuslautakunta on keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten toimesta lakkauttamassa neljää alakoulua Alakemijoen alueelta ymmärtämättä, mitä ovat tekemässä.

Esimerkiksi Viirinkankaan koulun lakkauttamiselle ei ole mitään järkiperusteista selitystä. Kyseiselle koululle on laskettu kaupungin halvin opetus, koska ryhmät ovat lähes täynnä ja vuokra on edullinen. Oppilasmäärät ovat aina olleet korkeat, vaikka virkamiehet ovat laskeneet ennusteitaan päinvastaisiksi.

Tärkeintä on, että koulu on terve, vaikka sen(kin) kiinteistön peruskorjaustoimenpiteitä on laiminlyöty. Reilun 130 oppilaan koulu on juuri sopivan kokoinen, kaikki tuntevat toisensa ja ongelmiin puututaan. Koulun metsäinen, raikas ja eloisa piha on lasten tapaamispaikka myös iltaisin.

Viirinkankaan koulun ja Väinämöisen päiväkodin kaltaista opinpolkua suositaan kaikessa uuden rakentamisessa. Miksi koulutuslautakunta haluaa nyt purkaa kokonaisuuden? Kymmenisen vuotta vanha päiväkoti rakennettiin koulun kylkeen juuri varhaiskasvatuksen ja alakoulun tilojen ja henkilöstön synergian vuoksi. Tarveselvityksessäkin tätä mallia kehuttiin.

Hatariin olettamuksiin perustuva tarveselvitys ei anna selkeää esitystä siitä, missä Viirinkankaan ja Rantavitikan alueen lapset tulevaisuudessa koulua käyvät. Ehdotus Rantaviirin yhtenäiskoulusta tulisi veronmaksajille kaikkein kalleimmaksi ratkaisuksi ajan myötä. Se vaatisi kallista lisärakentamista nykyisen huonokuntoisen Rantavitikan koulun alueelle. Kaiken lisäksi kuljetettavien oppilaiden määrä kasvaisi.

Tarveselvityksen aikana on kuultu alueen asukkaita, mutta vain oikeaoppisen prosessin vuoksi. Vanhemmilla ja alueen muilla asukkailla on täysin päinvastaiset toiveet kuin kaupungin virkamiehillä: kouluja ei haluta lakkautettavan.

Kompromisseja on esitetty ja useaan otteeseen on ehdotettu palveluverkkoselvityksen pilkkomista osiin ja miettimistä parasta ratkaisua pienemmille alueille. Saadut viisi eri vaihtoehtoa ovat kaikki huonoja, eikä muille ehdotuksille ollut sijaa.

Muistutan, että päätöksen tekevät virkamiesten esityksestä vaaleilla valitut koulutuslautakunnan jäsenet. Olkaahan heihin yhteydessä, jos asia kiinnostaa.


Kommentit (2)

 • Pukki kaalimaallta

  Kaupungin strateginen poliittisen tahtotilan
  kannattamana on neljän
  koulun kuntoon tietoisesti saatettu
  purkukuntoon.
  Kaavoituskumppani
  YIT:lle järjestyy lisää
  rakennettavaa
  Kaupungin ensimäinen tehtävä tuhota kiinteä omaisuus edes kokoomus ei ole huolissaan vasemmisto ei tunnetusti ymmärrä taloudenpidosta yhtään mitään.

 • Viirinkankaan asukas

  Hyvä kirjoitus! Viirinkankaan koulua on yritetty ajaa alas jo vuosikausia, ja aina perustelut ovat olleet yhtä hataria. Joskus on muka oppilasmäärät olleet laskussa koska alueen asuinkanta vanhenee. No ketäs on muuttanut tilalle? Lapsiperheitä! Ja nimenomaan kaikki kasvatustieteen tutkimukset osoittavat että pienet yksiköt ja pienet oppilasryhmät ovat AINA parempia kuin tuhansien oppilaiden laitokset. Keskusta, kokoomus ja ps eivät tajua että IHMISTEN kaupunkia ei pidä johtaa kuin maksimnaalista voittoa tavoittelevaa yritystä, jolla on vain käskytettäviä alaisia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös