Uusi Rovaniemi

Lukijalta: Rovaniemen kaupunginvaltuustoa sumutetaan – Lordinaukion tori vain virkamiesten päiväuni

Veli-Jukka Mustajärvi
Rovaniemen kevätmarkkinat pidetään tällä viikolla Kauppatorilla. Kirjoittaja arvostelee suunnitelmia siirtää tori Lordinaukiolle.

Rovaniemen kevätmarkkinat pidetään tällä viikolla Kauppatorilla. Kirjoittaja arvostelee suunnitelmia siirtää tori Lordinaukiolle.

Jouko Lampela

Jo toista valtuustokautta nousee joka vuosi ylös torintappokaavat, toria rakennellaan toisten tontille. Rovaniemellä tori on liian arvokasta rakennusmaata torikauppiaiden ja kaupunkilaisten tepasteltavaksi, ne on kaavoitettu kerrostaloille.

Kauppatori on 2200 neliön suuruinen, muu alue on tikutettu kerrostaloja täyteen. Grynderit ovat jo kyselleet, koska rakennetaan torin kerrostalot, kaavahan sen hyväksyy.

Silmänlumeeksi valtuustossa on esitelty joka vuosi Lordinaukion toria, kooltaan 5 500 neliötä. Tähän neliömäärään on laskettu mukaan pelastautumistie, kiinteistönomistajien neliöt ja Arina-kiinteistön Pukumies.

Tekninen virasto on kaavoittanut torin toisen maalle, sillä Pukumiehen tontin, joka on merkitty toriksi, omistaa Arina, ei kaupunki. Tätä mielikuvaa on esitelty joka vuosi valtuustossa komeasti bulevardeineen, jotka ovat virkamiesten päiväunia. Valtuustoa on sumutettu toriasiassa.

Kauppatoria on ajettu alas yli 20 vuotta ja hyvin on onnistuttu, torit on tapettu. Rovaniemi ei tarvitse virkamiesten mielestä toria, torit rakennetaan kerrostaloja täyteen.

Satulinnaa, uutta toria, kaavoitetaan Lordinaukiolle, johon torin paikalle on Arina rakentamassa 20-kerroksista tornihotellia. Narrinpeliä koko torihomma Rovaniemellä.

Torit on liian arvokasta rakennusmaata, niille pitää rakentaa kerrostaloja, mitä korkeampi, sen parempi.

Nyt kevätmarkkinat pidetään 1200-luvun jatkumona Kauppatorilla, vaikka tuskin on tarjolla suolakalatynnyreitä, kapahaukia, saatikka näädän ja majavannahkoja. Löytyykö edes savustettuja peuranpaisteja ja metsontäkkiä? Neulamuikkuja jään alta nuotattuna saattaa löytyä, jos Ahti suo. Yritetään pitää edes yksi tori pystyssä, sillä Rovaniemi on talvisten jokien risteyksenä ikiaikainen kevätmarkkinapaikka, tori.

Kirjoittaja on kalastaja-torikauppias, kaupunginvaltuutettu ja kansanedustajaehdokas (ps.).

Kommentit (2)

 • Nimetön

  Kyllähän se tosiaan ärsyttää. Tori on tarpeellinen/ehdoton.

 • Poliittinen tahtotila

  Aina on valtuutetut luottaneet kun päättäjien on järjestetää
  Yit:lle kerrostalotontteja
  puistoja, urheilukenttiä,
  tulossa kaupungin
  upeimmalta paikalta rantatontti.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös